tiistai 13. tammikuuta 2015

Aasialaiset lohipyörykät ja lime-ponzukastike

Lohi on hyvää ihan sellaisenaankin, mutta ajattelin vaihtelun vuoksi valmistaa siitä japanilaishenkisesti maustettuja ja seesaminsiemenin kuorrutettuja kalapyöryköitä. Nämä lohipyörykät ovat oikein maistuvia jo ihan sellaisinaan, mutta niiden seuraksi sopii loistavasti vielä esimerkiksi japanilainen ponzukastike, jossa pyöryköitä on kiva dippailla. Maukasta ja kevyttä ruokaa!

Tässä ohjeessa on yhtenä mausteena käytetty wasabijauhetta, jota on saatavana pienissä purkeissa esimerkiksi luontaistuotekaupoissa. Jos jauhetta ei löydy, voi pyöryköissä käyttää toki myös marketeissa yleisemmin myytävää wasabitahnaa. Itse suosin wasabijauhetta tuubiwasabitahnan sijaan sen säilyvyyden ja lyhyen ainesosaluettelon johdosta. Oma wasabijauhepurkkini sisältää tuoteselosteen mukaan piparjuuren ja sinapin lisäksi jopa 10% wasabia eikä lainkaan lisäaineita. Kaupoista yleisimmin saatavissa tuubiwasabeissa itse wasabia on puolestaan noin 2-5% ja niiden ainesosaluetteloista löytyy pitkät listat kaiken maailman E-koodeja ja lisäaineita. Wasabijauheesta on veteen sekoittamalla myös helppo valmistaa aina juuri tarvittava määrä wasabitahnaa esimerkiksi äkillisen sushihimon yllättäessä, kun taas valmis tuubiwasabi tulee harvoin käytettyä loppuun ennen sen vanhenemista.


Ainekset (4-6:lle)

Lohi-seesamipyörykät (~16-20 kpl)
  • 400-500 g nahatonta lohifileetä
  • 1 kananmuna
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1,5-2 rkl tuoretta minttua tai korianteria hienonnettuna
  • 0,5 sitruunan mehu
  • 1 rkl inkivääritahnaa
  • 0,5-1 tl wasabijauhetta
  • 1 rkl (japanilaista) soijakastiketta
  • 30 g korppujauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • Pinnalle: 4 rkl mustia ja 4 rkl vaaleita paahdettuja seesaminsiemeniä

Lime-ponzukastike
  • 1 (luomu)lime
  • 2 rkl (japanilaista) soijakastiketta
  • 1 rkl japanilaista riisiviinietikkaa
  • 1 tl miriniä
  • 1 tl seesamiöljyä
  • (1 tl sokeria)

Valmista ensin lime-ponzukastike. Raasta limen kuori hienoksi ja purista limemehu. Laita kaikki kastikeainekset pieneen kulhoon ja vispaa, kunnes sokeri on liuennut. Peitä kastikekulho talouskelmulla ja laita kastike tekeytymään jääkaappiin (kastikkeen voi valmistaa vaikka jo edellisenä päivänä, jolloin sen maut ehtivät tasaantua paremmin).

Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Poista lohifileestä mahdolliset ruodot, leikkaa se parin sentin palasiksi ja pyöräytä tehosekoittimessa. Älä hienonna lohta liian hienojakoiseksi tahnaksi, joukkoon saa jäädä myös kalaisia paloja.

Vispaa kananmuna kevyesti ja lisää se lohen joukkoon. Hienonna kevätsipulit sekä muut yrtit, purista sitruunamehu ja lisää ne lohiseokseen yhdessä inkivääritahnan, wasabijauheen, soijakastikkeen, korppujauhojen, suolan sekä mustapippurin kera. Sekoita taikina tasaiseksi ja paista siitä paistinpannulla pieni koepala maun tarkistamiseksi. Lisää mausteita tarvittaessa.

Levitä seesaminsiemenet lautaselle ja sekoittele niitä hieman keskenään. Pyörittele lohitaikinasta kevyesti kostutetuin käsin pieniä tiiviitä pyöryköitä ja pyöräytä palloja seesaminsiemenissä niin, että ne peittyvät siemeniin kauttaaltaan. Nostele lohipyörykät leivinpaperilla vuoratun leivinpellin päälle.

Paista lohipyöryköitä 200-asteisessa uunissa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes pyörykät ovat juuri ja juuri kypsiä. Älä paista lohta liian kauaa, sillä se kuivuu helposti. Tarjoa pyörykät lime-ponzukastikkeen kera.


Reseptin alkuperä: Jez Felwickin "Suuri lihapullakirja", josta on muuten pikkuhiljaa muodostumassa yksi tämän hetken suosikkikeittokirjoistani (tein pientä säätöä lohipullataikinaan mittasuhteiden osalta, mutta muuten resepti on pitkälti copy-pastea). Korppujauhot eivät ole taikinassa aivan välttämättömiä, joten VHH tai gluteenittomia versioita valmistettaessa ne voi jättää poiskin (tai korvata gluteenittomalla vastaavalla tuotteella), joskin taikina jää tällöin luonnollisesti hieman löysemmäksi ja vaikeammin muotoiltavaksi.

11 kommenttia:

  1. Viime viikolla meillä herkuteltiin itämaisilla haukipullilla, mutta nyt kyllä maistuisivat noi itämaiset lohipullat ! :-)Minullakin on hyllyssä tuo samainen kirja. Täytyypä taas kaivaa sekin esille.:-)

    VastaaPoista
  2. Ihanat lohipyörykät:) En tosin kauheasti pidä wasabista,koska kerran vahingossa erehdyin pimeässä luulemaan sitä avokadotahnaksi ja söin ison lusikallisen.....
    Viime viikolla itsekin herkuttelin lohella kun sitä sai kerrankin ja näköjään ainutlaatuisesti edullisesti.

    VastaaPoista
  3. @Terhi / Kananpoikien Bistro: Ja minulle maistuisi myös haukipullat, pitäisipä tehdä niitäkin joskus. :) Minusta tuo lihapullakirja on aivan huippu, siinä on paljon monipuolisia ohjeita ja myös kivoja lisukkeita & sooseja.

    @Jael: Kiitos. :) Huhhuh, aikamoinen elämys varmasti tuo sinun wasabikokemuksesi. Kävinkin ihastelemassa blogistasi niitä lohiruokiasi, aikamoiset lohiherkut sinullakin on kyllä olleet. :)

    VastaaPoista
  4. Meillä syödään paljon haukea eri muodoissa, vapaa-ajan kalastajia kun olemme. Täytyykin kokeilla tällain maustettuja haukipyöryköitä, ilman vaan tuota sipulia. Hauessa on vain huolehdittava, etteivät pyörykät tule liian kuiviksi eli nestettä hiukan enemmän.

    VastaaPoista
  5. Haukipyörykät kuulostavat kyllä kieltämättä hyvältä, kiitos tuosta hauen "nesteytysvinkistä" Lapastaivas. :) Minä tein joskus viime vuonna myös särkipyöryköitä, niistä tuli kans oikeasti ihan maistuvia.

    VastaaPoista
  6. Meidän Saimaan osasta onbsärki hävinnyt lähes kokonaan. Säynävää tulee sitäkin enemmän, joten kokeilenpa ensi suvena pyöryköitäsi säynävästä.

    VastaaPoista
  7. Noloa myöntää, mutta en ole koskaan maistanutkaan säynävää. Maistuu vissiin särjeltä?

    VastaaPoista
  8. Onpas kauniit pallerot! Ja varmasti herkullisia. Hyvä pointti tuo wasabijauhe, pitänee ostaa sitä, sillä om tuubiversioni menee aina vanhaksi ja sitten sitä on ilman juuri silloin kuin sitä tarvitsisi...

    VastaaPoista
  9. Kiitos ulla. :) Minusta tuo wasabijauheesta tehty tahna myös maistuu paremmalta kuin tuubitahnat.

    VastaaPoista
  10. Jee, tästä saatiin uusi lohiresepti kokeiluun!

    VastaaPoista
  11. Kalaruokareseptejä ei voi ollakaan koskaan liikaa. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...