tiistai 2. syyskuuta 2014

Valkosipuliset jättikatkaravunpyrstöt

En aivan hirvittävän usein osta jättikatkaravunpyrstöjä, mutta tämä yksinkertainen ja nopeavalmisteinen jättikatkaravuista valmistettava ruokalaji on toimittanut tapasannoksen, alkupalan ja yleisen pikkupurtavan virkaa keittiössäni jo lähemmäs vuosikymmenen. Maukas espanjahenkinen chili-valkosipuli-persilja-yhdistelmä toimii nimittäin aivan loistavasti jättikatkarapujen kanssa. Olen ajan kuluessa päätynyt kuorimaan ravut ennen niiden paistamista ruokailun helpottamisen takia. Joskus sormisyötäviä valmistaessani jätän pyrstöihin tosin pienet kuorten pääpalat. Jos kypsentämättömiä rapuja ei ole ollut tarvittaessa saatavilla, on tätä annosta tullut tehtyä myös valmiiksi kypsennetyistä sokeriliemessä lilluvista ravunpyrstöistä, tosin huomattavasti lyhyemmällä paistoajalla ja aavistuksen sitkeämmällä lopputuloksella.


Ainekset (4-6:lle)
  • 400 g jättikatkaravun tai tiikeriravun pyrstöjä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 punainen chilipalko (tai oman maun mukaan)
  • 4-6 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
  • (sitruunalohkoja)

Sulata pakastetut kuorelliset ravunpyrstöt, kuori ne ja poista niistä suolet tekemällä pienet viillot rapujen selkiin ja vetämällä suolet ulos veistä apuna käyttäen. Taputtele ravunpyrstöt kuivaksi talouspaperilla. Hienonna chili sekä persilja pieneksi silpuksi ja kuori sekä murskaa valkosipulinkynnet.

Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa, lisää pannulle chilisilppu sekä murskattu valkosipuli ja sekoittele hetki. Laita ravunpyrstöt pannulle ja paista niitä molemmin puolin noin 1-2 minuutin ajan rapujen koosta riippuen, kunnes ravunpyrstöt ovat muuttuneet vaaleanpunaisiksi eivätkä ole enää läpikuultavia. Älä ylikypsennä, tai ravut sitkistyvät. Lisää pannulle lopuksi vielä hienonnettu persilja ja kääntele se rapujen joukkoon. Rapujen päälle voi vielä puristaa hieman sitruunamehua tai annoksen viereen voi leikata muutaman sitruunalohkon. Tarjoile heti.

Huom: Kuvan annoksessa ei rapujen paistolientä ole juurikaan nostettu mukaan tapasannokseen (lähinnä lautasen pienen koon takia). Kyseinen liemi on herkullista, joten yleensä kaadan sen kokonaisuudessaan rapujen päälle. Tällöin tarjolle kannattaa asettaa myös leipää dippailua varten.


Reseptin alkuperä: En muista enää mistä tämä ohje on alunperin lähtöisin. Vastaavia ohjeita löytyy erinäisistä tapaskirjoista ja internetin ihmemaailmasta lukemattomasti.

2 kommenttia:

  1. Valkosipulikatkaravut ovat ehdoton tapaslempparini. Todella muhkean ja mehevän näköisiä, ihan tulee vesi kielelle! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ssiiri. Joo näitä pitää kyllä aina löytyä tapaspöydästä. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...