Täytetyt kasvikset ovat terveellinen ja helposti muunneltavissa oleva ruoka, itse täytettävät kasvikset kun voi valita mieleisekseen ja täytteitä voi varioida aivan määrättömästi. Tässä reseptissä provencelaisesta ratatouillesta tutut vihannekset täytetään juustolla sekä kuskusilla höystetyllä kasvistäytteellä ja tarjoillaan tomaattikastikkeen kera.
Ainekset (4:lle)
- 2 pientä munakoisoa
- 2 pientä kesäkurpitsaa
- 2 pihvitomaattia
- 2 isoa punasipulia
- 2-3 rkl oliiviöljyä
- 70 g kuskussuurimoita
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 dl vettä
- suolaa
- 1-2 rkl tuoretta persiljaa
- 1-2 rkl tuoretta basilikaa
- 1 rkl leivänmuruja
- 2 valkosipulin kynttä
- 0,5 sitruunan mehu
- mustapippuria myllystä
- 30 g parmesaanijuustoa
- 1 pieni kananmuna
- 125 g vuohentuorejuustoa
- 400 g hyvää tomaattimurskaa
- 2-3 valkosipulin kynttä
- 5 salvianlehteä
- 0,5 rkl tuoreita timjaminlehtiä
- 0,5 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
- 6 mustaa oliivia
- 1 tl sokeria
- suolaa
- mustapippuria myllystä
Pese ja kuivaa vihannekset. Leikkaa niiden yläosasta ohut siivu "kanneksi" ja koverra alapuolten keskiosat pois pientä terävää veistä sekä lusikkaa käyttäen. Kovertamisesta ylijääneet osat käytetään täytteeseen, joten säästä ne ja pilko pieniksi kuutioksi. Kuumenna noin ruokalusikallinen oliiviöljyä kasaripannussa ja kypsennä vihanneskuutioita keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Laita sivuun odottamaan.
Valmista täyte. Mittaa kuskus suureen kulhoon yhdessä oliiviöljyn sekä pienen suolamäärän kanssa. Kuumenna vesi kiehuvaksi, kaada se kuskusin joukkoon ja sekoita. Peitä kulho kelmulla ja anna kuskusin hautua noin 10 minuuttia.
Soseuta aiemmin paistamasi vihanneskuutiot yhdessä pestyjen yrttien, leivänmurujen ja kuorittujen valkosipulinkynsien kanssa joko tehosekoittimessa tai sauvasekoitinta käyttäen. Mausta seos sitruunamehulla sekä mustapippurilla ja kaada se kypsyneen kuskusin joukkoon. Raasta joukkoon parmesaanijuustoa, riko mukaan kananmuna ja lisää vielä vuohentuorejuusto. Sekoita tasaiseksi täytteeksi, maistele ja lisää suolaa tarvittaessa.
Valmista tomaattikastike laakean uunivuoan pohjalle. Kaada tomaattimurska vuokaan ja pilko sen joukkoon kuoritut valkosipulinkynnet. Pese ja hienonna salvianlehdet, timjami sekä rosmariini ja ripottele ne tomaattimurskan pinnalle. Pilko joukkoon vielä oliivit ja mausta kastike sokerilla, suolalla sekä mustapippurilla. Sekoittele kastiketta hieman ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi uunivuoan pohjalle.
Lämmitä uuni 190-asteiseksi. Kuumenna hieman oliiviöljyä paistinpannussa. Paista koverrettuja kesäkurpitsoita, punasipuleita ja munakoisoja kauttaaltaan pannussa noin 5 minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Nostele paistetut vihannekset sekä tomaatit uunivuokaan tomaattikastikkeen päälle ja täytä ne kasvistäytteellä. Ota vihannesten "kansipaloihin" myös pieni väri pannulla ja aseta ne täytettyjen kasvisten päälle. Kypsennä vihanneksia 190-asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja täyte on turvonnut hieman.
Reseptin alkuperä: "Vegetarian living" (10/2013) -lehti hieman mittasuhteiltaan muokattuna.
Hassua, mekin piipahdimme juuri virtuaalisesti Provencessa lammaspataohjeen avulla. Tämä näyttää niin hyvältä, että taitaa mennä viikonloppuna kokeiluun.
VastaaPoistaNo sepäs kyllä sattui. :) Onneksi ruokamatkalle tosiaan pääsee ihan omassa keittiössä, vaikka ei se oikeakaan matka tuonne Provenceen pahaa tekisi..
VastaaPoistaVoi nam haluaa!!!
VastaaPoistaOih, upea gourmetversio nuoruuden kasvisruokasuosikistani, pääsisipä maistamaan! :)
VastaaPoistaOooh, saako tulla teille syömään, ettei tarvitse ottaa näitä kaikkia reseptejä talteen kokkausinspiraatiota odottelemaan? ;)
VastaaPoista@Anna: :) Olisi pitänyt itselläkin tehdä kerralla vielä vähän isompi satsi kerrallaan ja vaikka pakastaa osa, oli noiden tekemisessä kuitenkin hieman vaivaa.
VastaaPoista@Paula: Kiitos. :) Minustakin täytetyt kasvikset yleisesti ottaen kivoja. Mietin myös tekeväni joskus samalla ohjeella jonkinlaisia miniversioita pienemmistä kasviksista, voisi olla aika näyttävä tarjottava vaikka buffetpöydässä.
@Jenni: Tervetuloa vaan. Ilmoittele, jos olet joskus käymässä Oulun suunnalla niin laitan pöydän koreaksi. ;)
Jes, kiitos ihanasta vinkistä. Ostelin tänään mehukkaan näköisiä vihanneksia, että josko sitä ratatouillea (taas!), mutta onneksi luin tämän ohjeen. Ihanaa vaihtelua! Muuten: Provencen marketeissa myydään valmiiksi pilkottuja ratatouillevihanneksia samanlaisiin pakkauksiin pakattuina, kuin meidän marketeissa esim. keitto- tai uunijuureksia. Pääsee helpommalla, mutta eihän tuo itse pilkkominen ole iso vaiva. Paitsi ettei nyt niin hirveästi pilkota, laitamme täytteen ja odottelemme pääsyä herkuttelemaan. Kiitos ja aurinkoista syysviikonloppua, t. Sanni
VastaaPoistaSuuri kiitos kommentistasi Sanni. Ratatouille on kyllä tosi hyvää kans, mutta kuten sanoit niin silloin tällöin on kiva vähän varioida. Heh, eipä se vihannesten pilkkominen suurissa määrin itselläkään aina joka päivä nappaa. Varmasti tuommoiselle valmisratatouillesetille löytyy markkinarako varsinkin Provencessa. Oikein mukavaa viikonloppua ja syksyn jatkoa. :)
VastaaPoistaOmpa hyvän näköinen ruoka. Mahtavia vihanneksia ja täytekkin kuulostaa herkulliselta :) Pitääkin kokeilla näitä quinoalla ton couscoussin sijaan.
VastaaPoistaKiitoksia Milma. Kiva idea, quinoa sopii varmasti hyvin korvaamaan tuon couscoussin. :)
VastaaPoistaHykerryttävän ihania "passikuvia" annoksista. Joku tuollainen olisi ihana nähdä koko blogisi tunnuksena.
VastaaPoistaTerveisin nimimerkki hyvä kuva on puoli ruokaa
Suuri kiitos kommentistasi ja hyvästä vinkistä. :) Olenkin miettinyt tunnuskuvan päivittämistä, pitäisi vaan saada aikaiseksi... Heh, nuo ruokakuvani taitavat tosiaan olla hieman "passikuvamaisia", aina samaa kaavaa noudattaen yksi kuva ylhäältä ja toinen vierestä (ja blogiin sitten onnistuneempi tai molemmat). :-D
VastaaPoista