torstai 4. syyskuuta 2014

Patatas bravas

Espanjalaiset patatas bravas -perunat, eli paistetut perunapalat tomaattikastikkeen sekä valkosipulimajoneesin kera tarjoiltuna tarjoavat kyllä mahtavan tyydyttävän makuelämyksen. Jokaisella kokilla lienee oma aito patatas bravas-ohjeensa. Perunat voi maustaa tulisemmin tai miedommin ja ne voi paistaa uunissa, pannulla tai uppopaistamalla. Myös tomaattikastikkeesta voi valmistaa useampia variaatioita ja aiolinkin voi tarjoilla joko sekoitettuna tomaattikastikkeeseen, pirskoteltuna perunoiden sekaan tai erillisestä kupista. Tässäpä oma "salainen" reseptini.


Ainekset (6:lle)

Perunat

  • 900-1000 g perunoita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • paprikajauhetta

Tomaattisalsa

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,5 vihreä paprika
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 250 g tomaattimurskaa
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1-2 tl paprikajauhetta
  • 0,5-1 tl chilijauhetta
  • pieni ripaus cayennepippuria
  • 0,5 rkl sokeria
  • suolaa
  • 1-2 rkl tuoretta persiljaa (ja/tai muita yrttejä) hienonnettuna
Lisäksi

Pese ja kuori perunat tarvittaessa (itse jätin kesäperunoihin kuoret) ja kypsennä ne keittämällä tai höyryttämällä (uudet perunat) juuri ja juuri kypsiksi. Anna perunoiden jäähtyä hieman ja pilko ne tämän jälkeen suupalan kokoisiksi lohkoiksi.

Valmista perunoiden kypsyessä tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Puhdista paprika ja kuutioi myös siitä puolikas todella pieniksi kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljyä paistinpannulla ja kuullota sipulia siinä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää pannulle tämän jälkeen loput salsan ainekset ja hauduttele kastiketta noin 10-15 minuuttia. Salsan hautuessa voit valmistaa aiolin. Siirrä valmis kastike erilliseen astiaan, pyöräytä sen joukkoon hienonnettu persiljasilppu ja pidä lämpimänä.

Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja kypsennä perunalohkoja siinä kauttaaltaan keskilämmöllä, kunnes perunat ovat saaneet hieman rapean ja kauniin kullanruskean pinnan. Mausta perunat suolalla sekä paprikajauheella, nosta ne tarjoiluastialle ja lusikoi päälle tomaattisalsaa (voit myös pyöräyttää tomaattikastikkeen ja perunat sekaisin). Tarjoa annos kuumana aiolin kera.


Reseptin alkuperä: Ei mitään yhtä erityistä lähdettä, tämä ohje on ajan mittaan syntynyt yhdistelmä useammasta löytämästäni patatas bravas-reseptistä.

6 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen annos! Patatas bravas on ollut mielessä lähi päivinä, kun olen katsellut Madridin lentoja. Söin siellä jossain kansankuppilassa kyseisen annoksen, enkä oikein kunnolla enää muista millainen se oli, sillä aikaa siitä on jo kahdeksan vuotta. Pakko siis ottaa uusinta!

    VastaaPoista
  2. No todellakin, lennot vaan varaukseen ja menoksi! :)

    VastaaPoista
  3. Hyvän näköistä:) Syön tosi harvoin perunaa,mutta tätä katsellessa tekee kyllä mieli...

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia Jael. :) Pitääpä miettiä, voisiko samantapaisen annoksen tehdä jostain muustakin kasviksesta/juureksesta.

    VastaaPoista
  5. Meilläkään ei ole perunaa kovin usein, mutta jos on niin sitten yleensä jotakin (uunissa) paistettuja versioita. Ja nyt alkoi tehdä mieli aiolia, pitänee lisätä perunat ja muut puuttuvat patatas bravas -ainekset ostoslistaan...

    VastaaPoista
  6. Kylläpä perunaruoat tahtoo itselläkin usein taipua paistinperunoihin tai vastaaviin, peruskuoripottuja tulee keiteltyä lähinnä kesällä uusista perunoista. Aioli on kyllä koukuttavaa. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...