Ozapft is! Tänään alkaneen Oktoberfestin hengessä päätin leipaista jotain oluen kanssa naposteltavaksi sopivaa. Elsassin tai nykyään Alsacen maakunnasta kotoisin oleva sipulipiiras, saksalaisittain flammkuchen, on tyypillinen osa alueen niin saksalaista kuin ranskalaistakin ruokaperintöä, ja juuri sopivaa naposteltavaa oluen tai valkoviinin kera. Minulle tämä pizzaa muistuttava avopiiras on muutenkin juurikin syksyyn sopiva piirakka niin makujensa kuin väriensäkin puolesta. Ohut pohja valmistetaan yleisimmin hiivattomasta vehnätaikinasta, ja pohjan päälle levitetään hapankermaa sekä pekonia tai savukylkeä. Itse lisään piiraan päälle myös runsain mitoin sipulirenkaita, mutta en yleensä esimerkiksi pizzoille tyypillistä juustoa. En ole varma, meneekö tämä piiras näin runsaalla täytemäärällä enää alkuperäisen flammkuchenin speksiin mutta eipä sillä niin väliä, hyvältä se kuitenkin maistuu. "Liekkipiiraaksi" suomennettava piirakka on nimensä mukaisesti alun
perin valmistettu avotulella tai hyvin kuumassa uunissa, joten hieman
tummuneet reunat tai läikät piiraan keskellä kuuluvat asiaan.
Ainekset (4:lle)
Piirakkapohja
- 1 dl grahamjauhoja
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl suolaa
- 2 rkl ruokaöljyä
- 1,25 dl vettä
- 1-2 sipulia
- 2 rkl kuivaa valkoviiniä
- 200g ranskankermaa
- 1-2 tl tuoretta timjamia
- 0,25-0,5 tl muskottipähkinää
- 0,5 tl suolaa
- mustapippuria myllystä
- 100 g pekonia
- (Pinnalle: hieman tuoretta ruohosipulia hienonnettuna)
Kuori sipulit ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Laita valkoviini kulhoon ja lisää joukkoon hyppysellinen suolaa sekä hieman mustapippuria. Marinoi sipuleita viinissä noin tunnin ajan.
Sekoita ranskankerman joukoon timjami, muskottipähkinä, suola sekä mustapippuria. Pilko pekoni pieniksi kuutioiksi ja ruskista pekonipalat kevyesti paistinpannulla.
Laita uuni lämpenemään 250-asteiseksi. Valmista piirakkataikina. Yhdistä kuivat aineet kulhossa
keskenään, lisää joukkoon öljy sekä vesi ja vaivaa tasaiseksi
taikinaksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle ohueksi piirakkapohjaksi. Levitä pohjan päälle tasainen kerros ranskankermaa. Valuta marinoituneet sipulirenkaat ja levitä ne ranskankerman päälle yhdessä pekonikuutioiden kanssa.
Paista piirasta 250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes piiras on kypsynyt ja sen reunat ovat saaneet hieman väriä. Hienonna paistetun piirakan päälle halutessasi hieman ruohosipulia.
Reseptin alkuperä: Ohjeen pohjalla toimi alun perin "Chez Jouni"-kirjan vastaava resepti, tosin niin taikinaohje kuin täytteetkin ovat jonkin verran muokkautuneet ajan saatossa.
Ah mikä herkku! Ihana variaatio iänikuiselle pizzalle tai suolaiselle piirakalle :)
VastaaPoistaTämä on tosiaan hieman välimuoto noista kahdesta. :)
VastaaPoistaMikä sattuma, minulla on tarkoitus tehdä ensi viikolla flammkuchenia ensimmäistä kertaa! Söin sitä vuosi sitten Berliinissä, mutta kotikokeilu on näköjään jäänyt, kunnes nyt taas muistin viime lokakuisen reissun :) Näyttää herkulliselle!
VastaaPoistaOi, sehän on kiva kuulla Heidi, flammkuchen on kyllä tosiaan kokeilemisen arvoinen. :)
VastaaPoistaHerkullisen näköinen! Sopii varmasti hyvin oluen kanssa. :)
VastaaPoistaKiitos ulla. :) Joo, toimi hyvin ohrapirtelön kaverina.
VastaaPoista