maanantai 1. syyskuuta 2014

Paistettua chorizoa yrteillä

Hieman laajempaa tapasvalikoimaa valmistaessa on homma hyvä pitää suurilta osin simppelinä. Yleensä tapaspöytääni päätyvätkin valmiiksi kypsytetyt kinkut ja makkarat, jotka on helppo vain viipaloida ja asetella tarjoilulautasille sekä kruunata vielä ehkä tilkalla oliiviöljyä ja muutamalla rucolanlehdellä. Melkein yhtä helpolla voi myös valmistaa lämpimän makkaratapaksen, ja tässä äärimmäisen yksinkertaisessa tapasannoksessa chorizomakkaraa onkin paistamisen lisäksi vain lisämaustettu hieman tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla. Alla on käytetty raakamakkaraa, mutta olen tehnyt annosta joskus myös valmiiksi kypsennetystä chorizosta (hieman lyhyemmällä paistoajalla).

Kun kotimaan ruokamarketeista chorizoa saa vielä nykyäänkin toisinaan ihan etsiskellä, ovat espanjalaisten ja portugalilaisten ruokakauppojen chorizovalikoimat runsaudessaan omaan silmään häkellyttäviä. Punaista paprikalla maustettua chorizoa on saatavilla lukuisia variaatioita, mm. miedompana ("dulce") tai tulisempana ("picante"), savustettuna tai savustamattomana ja eri tavoin maustettuna. Myös ilmakuivaamalla tai savustamalla kypsytetyn chorizomakkaran maku ja koostumus poikkeavat luonnollisesti huomattavasti raakamakkarasta, ja makkara kannattaakin valita omiin makumieltymyksiin ja käyttötarkoitukseen sopivaksi. Oma (raaka)chorizomakkaran reseptini seuraa blogissa joskus myöhemmin.


Ainekset (6:lle)
  • 600 g (raakaa) chorizomakkaraa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna (itsellä käytössä persiljaa, minttua sekä hieman timjamia)

Leikkaa chorizo noin 5 mm paksuisiksi siivuiksi. Kuori sekä murskaa valkosipulinkynnet ja hienonna yrtit. Kuumenna oliiviöljy suuressa paistinpannussa ja paista chorizoviipaleita siinä jatkuvasti sekoitellen ja käännellen noin 5 minuuttia, kunnes makkaraviipaleet ovat saaneet hieman väriä pintaansa. Lisää pannulle valkosipulimurska ja kääntele seosta vielä hetki. Sekoita makkaroiden joukkoon lopuksi hienonnetut yrtit ja tarjoa heti.


Reseptin alkuperä: Idea otettu Parragon Booksin "Maittavat tapakset"-kirjasta. Eipä näin helppoon reseptiin tosin paljon ohjetta tarvita...

4 kommenttia:

  1. Ai, ai, kun näyttää hyvältä!!! Menee kokeiluun jo viikonloppuna :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Peggy. :) Paistulla makkaralla ei kyllä voi mennä kovin pahasti pieleen.

    VastaaPoista
  3. Mitä mitä! Oma (raaka) chorizomakkaran ohje seuraa myöhemmin...tätä jäämme vesi kielellä odottamaan! Mekin olemme kokeilleet tehdä chorizoa itse: http://perunabluussiablogi.blogspot.fi/2013/05/makkarasota-italia-vs-espanja.html
    Kaupasta löytyy onneksi myös mainioita versioita, jos ei satu olemaan puolta päivää aikaa tehdä itse makkaraa :)

    VastaaPoista
  4. Heh, tällä kertaa menin tosiaan vähän siitä missä aita oli matalin makkaran valmistuksen suhteen (=ostin kaupasta), kun oli sen verran monta tapasannosta värkättävänä samalle iltaa. :) Syksyn suunnitelmissa on kyllä kaivaa makkarakone taas kaapista ja ryhtyä urakoimaan silläkin saralla. Hyvän näköiset makkarat teillä. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...