lauantai 6. syyskuuta 2014

Metsäsienipihvit ja muhennettu lehtikaali

Kävin aamusella kaverini kanssa sienimetsässä katsastamassa viikonlopun tattitilanteen. Vanhoja isoja tatteja löytyi jonkin verran, mutta viime viikon sateettomuudesta johtuen(?) uusia pieniä herkkutatteja ei juuri näkynyt. Kangas- ja punikkitatteja kasvoi maastosta runsain mitoin, joskin useimmissa niistäkin alkaa jo asustaa matoperhe poikineen. Sienikoreihimme päätyi kuitenkin ihan kohtuullinen tattisaalis, josta osa muuntui iltasella sienipihveiksi. Herkku- sekä kangastateista koostuvat pihvit nautittiin muhennetun lehtikaalin sekä puolukkaketsupin kera.


Sienipihvit


Ainekset (6:lle, noin 30 pientä pihviä)
  • 1,2 l esikäsiteltyjä, kypsennettyjä metsäsieniä palasina
  • 2 sipulia
  • 1 dl kermaa ja/tai maitoa
  • 2 dl korppujauhoja
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 3 kananmunaa
  • 2-3 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • Paistamiseen: ruokaöljyä tai voita

Valmista sienipihvitaikina. Soseuta puolet metsäsienistä kuorittujen sekä hieman pilkottujen sipuleiden kanssa esimerkiksi sauvasekoittimella tasaisehkoksi tahnaksi. Hienonna loput sienet veitsellä suhteellisen hienoksi hakkelukseksi. Mittaa kerma/maito kulhoon korppujauhojen kera ja anna turvota hetki. Lisää korppujauhoseoksen joukkoon sienitahna, hienonnetut sienet, perunajauhot, kananmunat sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinasta tulee suhteellisen löysää. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.

Kuumenna paistinpannulla hieman öljyä tai voita ja muotoile sienitaikinasta kahdella lusikalla pieniä pihvejä suoraan pannulle. Paista pihvejä keskilämmöllä molemmin puolin vajaa parisen minuuttia per puoli. Pihvit voi kypsentää vaihtoehtoisesti myös paistamalla niitä 200-asteisessa uunissa 15-20 minuutin ajan.


Muhennettu lehtikaali


Ainekset (6:lle)
  • 200 g lehtikaalia
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • hieman vettä
  • 1 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Poista lehtikaalista kovat keskiruodot ja pilko kaalinlehdet hieman pienemmiksi palasiksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy kasaripannussa ja kuullota sipulisilppua siinä hetki. Lisää pannulle lehtikaali sekä vesi ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen kaalin joukkoon kerma ja jatka hauduttamista vielä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla sekä mustapippurilla. (Pieni määrä sitruunamehua voisi myös sopia tuomaan hieman lisämakua muhennokseen.)


Reseptin alkuperä: Sienipihviohje on alkunperin muistaakseni martoilta, pienin muokkauksin.

6 kommenttia:

  1. Tatteja ja lehtikaalia on täälläkin tulossa kun vaan joskus saamme ruoan pöytään asti. Mekin luulimme pyörälenkillä hetken, ettei nuoria tatteja enää ole mutta oli kuitenkin. Matoisuusaste oli viime viikkoa suurempi.

    VastaaPoista
  2. Sehän on kiva kuulla, että löysitte nuorempiakin tatteja. :) Minä löysin tänään vain yhden pienemmän & nuoremman herkkutatin, mutta siinäkin oli jo jonkin verran matoja.

    VastaaPoista
  3. Voi nam, nää kuulostaa hyviltä! Ja puolukkaketsuppi pitää tsekata ehdottomasti, mulla on vieläkin pakastimessa muutaman vuoden vanhoja puolukoita.

    VastaaPoista
  4. Minultakin löytyi vielä pakkasesta vanhoja puolukoita, onneksi tuli niillekin nyt vähän käyttöä. :) Pitäispä ehtiä käydä puolukkametsässäkin joku ilta, saisi vähän uudempia marjoja tilalle..

    VastaaPoista
  5. Lehtikaalimuhennos kuulostaa hyvältä! Ehdin vasta viikonloppuna perehtyä joka paikassa mainostettujen lehtikaalisipsien saloihin, ja niihin iski suorastaan himo :)

    VastaaPoista
  6. Lehtikaali on kyllä semmoista superfoodia että. Ja ne sipsit on kyllä lehtikaaliruokaa parhaimmillaan. Tuossa muhennoksessa tuo kaali maistuu joidenkin mielestä ehkä jopa hieman "liian terveelliseltä".

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...