keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kesäkurpitsa-halloumipyörykät

Parisen vuotta sitten useissa kotikeittiössä ja ruokablogeissa valmistettiin ahkerasti kesäkurpitsa-halloumipihvejä jogurttikastikkeen kera. Mammuttikesäkurpitsoilleni käyttöä miettiessäni päädyin hieman tuunaamaan kyseistä suuren suosion saavuttanutta reseptiä ja valmistin samalla idealla pieniä kasvispyöryköitä. Pyörykät saivat sisäänsä kesäkurpitsan sekä halloumin lisäksi hieman purjosipulia sekä yrttejä. Koska pidän tomaattia ja kesäkurpitsaa mukavana parina niin makunsa kuin värikombinaationsakin puolesta, päädyin lisäämään annokseen myös tomaattikastikkeen. Lopputuloksena oli kivan värikäs kasvisruoka-annos, joka oli myös makumaailmaltaan ainakin minun mieleen.


Ainekset (2-3:lle)

Kesäkurpitsapyörykät (~16 kpl)

  • 500 g kesäkurpitsaa
  • suolaa
  • ~5 cm pätkä purjosipulia
  • 150 g halloumi-juustoa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
  • 1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 0,5 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 2-3 rkl korppujauhoja
  • 0,5 sitruunan kuori
  • mustapippuria
  • 2-3 rkl oliiviöljyä

Tomaattikastike

  • 1 pieni sipuli
  • 1-2 valkosipulinkynttä 
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 rkl valkoviinietikkaa
  • 300 g tomaattimurskaa
  • 0,5 rkl sokeria
  • 0,25 dl vettä
  • 0,25-0,5 rkl kuivattua oreganoa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Jogurttikastike

  • 1,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 rkl hunajaa
  • 0,5 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
  • 1 tl sitruunamehua
  • ripaus suolaa

Lisäksi: rucolanlehtiä


Pese ja kuivaa kesäkurpitsa ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Laita raaste siivilään ja sekoita sen joukkoon hieman suolaa. Anna kurpitsaraasteen itkettyä noin puoli tuntia.

Kurpitsaraasteen valuessa valmista kastikkeet. Tomaattikastiketta varten kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy kasaripannussa tai kattilassa ja kuullota sipuleita öljyssä noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon valkoviinietikka, noin puolet tomaattimurskasta sekä sokeri ja hauduttele kannen alla toiset 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen tämän jälkeen loppu tomaattimurska, vesi sekä mausteet ja jatka hauduttamista miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia (tai pidempään). Soseuta tomaattikastike lopuksi tasaiseksi sauvasekoittimella.

Valmista jogurttikastike sekoittamalla sen ainekset keskenään. Laita kastike jääkaappin odottamaan muun ruoan valmistumista.

Valmista kesäkurpitsapyörykät. Puristele itketetystä kesäkurpitsasta pois siitä irtoava vesi ja laita raaste kulhoon. Puhdista ja hienonna purjosipuli, raasta halloumi karkeaksi raasteeksi ja lisää ainekset kesäkurpitsan joukkoon. Riko kulhoon kananmuna ja sekoita joukkoon myös hienonnetut yrtit, korppujauhot, hienoksi raastettu sitruunankuori sekä mustapippuri. Sekoita seos huolellisesti ja muotoile siitä tämän jälkeen käsin pieniä pyöryköitä. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja paista pyörykät keskilämmöllä kauttaaltaan varovasti käännellen kauniin kullanruskeiksi.

Kokoa annokset lusikoimalla lautasille tomaatti- sekä jogurttikastikkeita ja nostelemalla paistetut kesäkurpitsapyörykät kastikkeiden päälle. Viimeistele lisäämällä annosten päälle lopuksi muutama huuhdeltu rucolanlehti.


Reseptin alkuperä: Tämä ohje on hieman jatkokehitelty versio "Yhteishyvä"-lehden kesäkurpitsa-halloumipihvireseptin pohjalta.

8 kommenttia:

  1. Mahtavan näköinen annos ja kuulostaa todella hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jerry. :) Tuli vähän taiteellinen annos tosiaan. :)

    VastaaPoista
  3. Onpa kaunis annos! Niin kuin sinulla yleensäkin :) Ja varmasti tosi herkkuja nämä pyörykätkin, mä en olekaan vielä kokeillut näitä. Kesäkurpitsa löytyisikin jo jääkaapista...

    VastaaPoista
  4. Kiitti Heidi, kyllä noista tuli ainakin minun mielestä hyviä, halloumin kanssa on aika vaikea epäonnistua. ;) Pelkäsin vähän aluksi, että kesäkurpitsan maku peittyisi täysin muiden makujen alle, mutta kyllä senkin vielä pyöryköistä onneksi maistoi.

    VastaaPoista
  5. Olen vähän kaivannut erilaisia täyttäviä kasvisruokareseptejä, kun olen jo pidemmän aikaa suunnitellut hieman heikolla menestyksellä viikoittaista kasvisruokapäivää. Tämä kuulostaa sen verran hyvältä, että taitaa kiilata hyvinkin korkealle sillä jatkuvasti kasvavalla pakko kokeilla -listallani!

    VastaaPoista
  6. Kiva kuulla, että ohje tuli tarpeeseen. :) Minäkin olen viimeaikoina pyrkinyt opettelmaan hieman enemmän noita kasvisruokia mutta ihan säännölliseen kasvisruokapäivään asti en ole kyllä päässyt.

    VastaaPoista
  7. Ai kauhee miten hyvältä tämä(kin) kuulostaa. Ja näyttää! kokeiluun!

    VastaaPoista
  8. Kiitos Hanna. :) Halloumi-kesäkurpitsayhdistelmä toimii kyllä hyvin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...