sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Nyhtönauta BBQ-kastikkeella

Uskokaa tai älkää, mutta tein tänä viikonloppuna elämäni ensimmäisen kerran nyhtölihaa. Nyt, kun tämä muutaman viime vuoden aikana supersuosioon noussut ruoka alkaa olla jo hieman "so last season", ajattelin minullekin olevan vihdoin paikoillaan kokeilla sen valmistusta. Pääraaka-aineeksi valikoitui kunnon kimpale naudan etuselkää, joka sai hautua uunissa yön yli kaikessa rauhassa meheväksi ja helposti nyhdettäväksi. Naudanlihan kaveriksi keittelin myös mausteista BBQ-kastiketta, jonka sekoitin riivityn lihan joukkoon. Lopputulos oli mielestäni maukas; naudan etuselän rasvaisuus teki lihasta mukavan mehukasta ja haudutusliemeen sekä BBQ-kastikkeeseen lurauttamani oululaisen Sonnisaaren panimon hyvin tumma portteri antoi hieman lisäsyvyyttä makumaailmaan.

Kuluneena viikonloppuna vietettiin oululaisten ruokabloggaajien perinteisiä pikkujouluja. Ei liene suurikaan uutinen, että "Pastanjauhantaa"-, "Peruspöperöä"-, "Makuja kotoa"-, "Kokkeillaan"-, "Kokit ja Potit"- sekä "Aina nälkä"-blogien kirjoittajien sekä muiden taustavaikuttajien yhdessä kokoama herkkupöytä aiheutti herkullisuudessaan ainakin itselleni yli vuorokauden mittaisen ähkyn. Nyhtönauta oli oma panostukseni pikkujoulujen tarjoilupöytään, jossa sitä ujutettiin ruisleipien väliin yhdessä coleslawn, marinoidun punasipulin, puolukkaketsupin, kermaisen chilidippikastikkeen sekä leipäjuuston kera. Ruokailun sekä yleisen illanvieton lisäksi myös juhlakansan analyyttinen puoli pääsi pippaloissa valloilleen "Kokit ja Potit"-blogin Hannelen erinomaisesti organisoimien glögi- sekä sinappitastingien muodossa. Hauskaa oli, kiitoksia osallistujille kivasta illasta!


Nyhtönauta

Ainekset (noin 6-8:lle)
  • 1,5 kg naudan etuselkää (/lapaa tai muuta pitkään haudutettavaa naudan osaa)
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 2 dl portteria
  • 2 dl vettä
  • 0,5 rkl häränlihafondia
  • 0,5 dl soijakastiketta

Nosta lihapala korkeareunaiseen uunivuokaan ja ripottele sen pinnalle suolaa sekä mustapippuria. Lisää lihan joukkoon olut, vesi, fondi sekä soijakastike. Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla ja kypsytä lihaa 150-asteisessa uunissa noin 5 tuntia, kunnes se on ylikypsää ja murenee helposti. Lihan voi antaa hautua myös yön yli 100-asteisessa uunissa.

Nosta liha pois liemestä ja anna sen jäähtyä käsittelylämpöiseksi. Murenna liha kahden haarukan avulla riekaleiksi. Irroita ja poista samalla lihaan jääneet ylimääräiset rasvaosat sekä kalvot.

Sekoita riivityn lihan joukkoon BBQ-kastiketta makusi mukaan. Lihan voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja lämmittää 200-asteisessa uunissa foliolla peitettynä ennen tarjoilua.


BBQ-kastike

Ainekset
  • 250 g tomaattimurskaa
  • 0,5 dl punaviinietikkaa
  • 0,5 dl tummaa siirappia
  • 50 g savupekonia
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chilipalko
  • 1-2 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • 0,5 rkl savupaprikajauhetta
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • pieni ripaus chilijauhetta
  • pieni ripaus cayennepippuria
  • mustapippuria myllystä
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl portteria

Kaada tomaattimurska, punaviinietikka sekä siirappi kattilaan ja nosta seos liedelle kiehumaan miedolle lämmölle.

Paista pekonisiivut rapeiksi paistinpannulla ja nosta ne paistamisen jälkeen tomaattimurskaseoksen joukkoon. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet ja kuullota niitä pekonista irronneessa rasvassa keskilämmöllä noin 5-7 minuuttia.

Poista chilipalosta siemenet ja hienonna se. Kuori ja viipaloi myös inkivääri ja murskaa korianterinsiemenet kevyesti. Lisää chili, inkivääri, korianterinsiemenet sekä loput mausteet ja suola sipulisilpun joukkoon ja jatka seoksen paahtamista parisen minuuttia. Mittaa olut pannulle, lämmitä ja kaada maustettu sipuli-olutseos tomaattimurskaseoksen joukkoon. Anna kastikkeen kiehua noin 30-60 minuuttia.

Surauta kastike tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.


Reseptin alkuperä: BBQ-kastikkeen ohje on kopsittu ja mittasuhteiltaan hieman muokattu versio "Hiidenuhman keittiössä"-blogin reseptistä. Nyhtönautaan katselin vinkkejä myös "Kokkeillaan"-blogista.

16 kommenttia:

  1. Herkullista! Näyttää ja kuullostaa ihanalta. Oon pitkään nyhtänyt kaikkea mahdollista lihaa ja on se vaan hyvää. Seurailin eilen Instasta kuvia teidän pikkujouluiluista ja olisipa kuva ollut olla paikalla! Paikkakuntani puolesta jäin heti out :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, minä olen tosiaan "lievästi" myöhässä tuon nyhtölihahomman suhteen, no parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Jos olet joskus täällä Oulussa päin reissussa, niin järkätään vaikka siihen saumaan bileet. :)

      Poista
  2. Kiitos huipuista kemuista!
    Nauta kastikkeineen ja kaikki lisäkkeet oli ihan supersuperhyviä. Aivan erityisesti mieleen jäi leivät. Aion tulla joku kerta kyttäämään leivänleivontaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa vaan leivontapäivänä käymään. :) Hitsi, unohdin, otin lauantaina talteen vähän ylimääräisiä ruisleipäjuuripaloja teitä ajatellen (jos joltain sattuu vielä oma juuri puuttumaan).

      Poista
  3. Kiitoksia hauskoista juhlista! Tämä oli kyllä mielettömän hyvää, pitää kokeilla leipääkin joskus itse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, ja kiitos erityisesti niistä tryffeleistä, loput niistä katosivat aika pikaisesti suuhuni sunnuntaina.

      Poista
  4. Näyttää kyllä tosi hyvältä! Pitääpä kokeilla joku kerta tätäkin ohjetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Tuo liha kyllä onnistui omasta mielestänikin ihan hyvin näin ensimmäiseksi kokeiluksi.

      Poista
  5. BBQ-ohje näyttää niin herkulliselta, että taidan tehdä sitä nyhtökaritsan kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, minäkin etsin aluksi karitsanpaistia tähän tarkoitukseen, mutten löytänyt.

      Poista
  6. Kauneimmat kiitokset mukavista kekkereistä! Tää nyhtönautaleipä oli ihan hillittömän hyvää. Ja puolukkaketsuppi... wau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, eivät tainneet muuten olla ihan sitä siisteintä syötävää, piti oikein keskittyä noiden leipien syömiseen ettei täytteet valuneet rinnuksille. Oli kyllä hauska ilta, no se oli kyllä tällä porukalla ihan odotettavissa. :)

      Poista
  7. Mitkä tarjoilut! Ensi vuonna täytyy pitää huolta, ettei ole ristiinbuukkauksia kalenterissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi tosiaan, kun meni nuo aikataulut ristiin. Onneksi uusia pippaloita tulee aina säännöllisin väliajoin.

      Poista
  8. Vesikielellä katselin ja lueskelin tätäkin tarinaasi. Harmi, ettei kotipaikkakunnallani ole tällaista rinkiä. Karitsasta tulee hyvää nyhtölihaa, kun sen vielä anjoviksella maustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos olet joskus käymässä Oulun suunnalla, niin tervetuloa piipahtamaan. Kun seuraavan kerran saan karitsanpaistin tai vastaavan käsiini, niin teen sillä kyllä nyhtöä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...