TERVETULOA BLOGIIN

Tervetuloa Rommirusinan "Muista syödä välillä"-ruokablogiin!

Rommirusinan tausta: Olen aivan tavallinen harrastelijaruoanlaittaja. Minulla ei siis ole alaan liittyvää koulutusta tai kotikokkailuja kummempaa kokemusta, enkä suinkaan väitä olevani mikään mestarikokki. Ruoka, sen valmistus ja erityisesti sen syöminen ovat kuitenkin erittäin lähellä sydäntäni ja rakkaita harrastuksiani, lähes intohimojani. En seuraa liiemmälti mitään ruokatrendejä, pyrin arkisin vain syömään mahdollisuuksien mukaan suhteellisen monipuolisesti, terveellisesti ja maukkaasti. Juhlapäivisin (ja joskus muutenkin) annan itselleni luvan myös herkutella hyvällä omallatunnolla.

Blogin tarkoitus: Tämän blogin (perustettu marraskuussa 2013) pääasiallinen tarkoitus on arkistoida alati karttuvaa reseptikokoelmaani digitaaliseen muotoon. Suuri osa blogipostauksistani tulee tästä johtuen olemaan reseptipostauksia ilman sen kummempia muita jorinoita. Blogi ei ole trendikäs tai muodikas, vaan pointtina on keskittyä harrastusmielessä (omasta mielestäni) hyvään ja aitoon ruokaan.

Kaikki blogista löytyvät reseptit on koottu Reseptivihko-sivulle. Blogista löytyy myös sivu eri raaka-aineiden sesongeista kausiruokakanterin muodossa, ja nautaeläimen eri osiin tutustumista voi seurata Nauta kielestä häntään-sivulla.

Valokuvat: Blogipostausten sisältämät kuvat ovat itse ottamiani ja liitän kuvaan maininnan, jos näin ei ole. Minulla ei ole lainkaan aiempaa kokemusta valokuvauksesta tai ruoan asettelusta, mutta tekemällä onneksi oppii. Ethän kopioi tai käytä blogin kuvia ilman lupaani. Voit käydä kurkkaamassa "valokuvausstudiooni" täältä.

Viitteet ja linkit alkuperäisiin resepteihin: Harrastelijaruoanlaittajana luen ja lainailen reseptejä sieltä sun täältä, ja suhteellisen harva ohje on alunperin täysin omaa keksintöäni. Lainattujakin reseptejä on yleensä toki pakko päästä hieman itse tuunaamaan. Pyrin merkkailemaan reseptien alkuperäiset lähteet reseptien loppuun.

Erityisruokavaliot: Olen itse suhteellisen kaikkiruokainen, eikä tämä blogikaan pyöri minkään erityisen ruokavalion ympärillä. Jotta blogi olisi kuitenkin hieman helppolukuisempi myös tiettyjä erityisruokavalioita noudattaville, pyrin merkitsemään jokaisen reseptin loppuun sen soveltuvuuden muutamalle erityisruokavaliolle pieniä ikoneita käyttäen. Seuraavassa lyhyet selitykset näistä:
 • Vihreäreunuksiset merkinnät: reseptin pitäisi sellaisenaan sopia kyseistä ruokavaliota noudattavalle.
 • Keltareunuksiset merkinnät: resepti on helposti muokattavissa kyseiseen ruokavalioon sopivaksi (yritän muistaa mainita tästä myös itse reseptissä), tai ainakin merkittävä osa reseptistä käy tällekin ruokavaliolle.
Gluteeniton: Resepti ei sisällä luonnollisesti gluteenia sisältäviä ainesosia. Huom: esimerkiksi kauravalmisteiden, soijakastikkeiden jne. oletetaan olevan gluteenittomia (nämä kannattaa aina tarkistaa erikseen).
Maidoton: Resepti ei sisällä maitotuotteita (maitoa, piimää, kermaa, jogurttia, voita jne.). Huom: en merkitse erikseen laktoosittomuutta, sillä tarpeen vaatiessa käyttämiäni maitotuotteita saa kaupoista pääsääntöisesti myös laktoosittomina. Maitotuotteen voi usein korvata toki kasviperäisellä valmisteella, näitä mahdollisuuksia en kuitenkaan erittele erikseen.
Munaton: Resepti ei sisällä kananmunia (tai muita munia ;) ).
Kasvisruoka: Resepti sopii kasvisruokavaliota noudattaville, eli se ei sisällä esimerkiksi lihaa, kalaa tai muitakaan eläinkunnan otuksia. Oletan, että esimerkiksi juustot, joissa käytetään eläinperäisiä juoksutteita (esimerkiksi parmesaani) on helposti korvattavissa vegetaareille sopivalla vaihtoehdolla, joten en jaksa vaivautua merkkailemaan näitä mahdollisia poikkeuksia aina erikseen.
Vegaani: Reseptin pitäisi sopia vegaaniruokavalioon, eli se ei lihatuotteiden lisäksi sisällä myöskään mm. kananmunia, maitotuotteita, hunajaa jne. Huom: näissäkin raaka-aineissa kannattaa silti olla tarkkana, esimerkiksi ruoanlaitossa usein käytettävää viiniä löytyy sekä vegaanisena että ei-vegaanisena.
VHH: Resepti sopii tiettyyn vähähiilihydraattisen ruokavalion määritelmään. Näitä määritelmiä tuntuu olevan useita, osa tiukempia ja osa löysempiä, joten tämä merkintä on lähinnä suuntaa-antava. Käytän tätä merkintää silloin, kun resepti ei sisällä lainkaan lisättyä sokeria, viljatuotteita, maissia, perunaa tai riisiä. Jos resepti täyttää nämä ehdot muuten, mutta sisältää huomattavia määriä (erityisesti kuivattuja) hedelmiä, käytän tätä ikonia keltaisella reunuksella.

Blogin reseptit voi etusivulla myös "suodattaa" yllä mainituille ruokavalioille (käytin blogin tunnisteominaisuutta tähän, ks. "erityisruokavaliot"-osuus oikeassa sivupalkissa). Valitettavasti en osaa nörtätä Reseptivihko-sivulle tällaisia ruokavaliofilttereitä.

Paljonko on ruokalusikallinen?
1 rkl = 15 ml = 3 tl
1 tl = 5 ml

Blogia voipi seurata halutessaan esimerkiksi Facebookissa tai Bloglovin'issa.

Mukavaa että eksyit blogiini, toivottavasti siitä on Sinulle iloa ja hyötyä. Muista syödä välillä! 

2 kommenttia:

 1. Tämä on hämmästyttävä blogi! Olen käynyt useita kertoja tutkimassa kalenteria ja reseptejä ja käyttänytkin niitä. Nyt on pakko sanoa: ihanaa, herkullista, uskomaton kokoelma - kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri kiitos Pirkko tosi kivasta palautteesta! Aivan mahtavaa, jos tästä blogista on ollut sinulle iloa, tämä lämmittää mieltäni suuresti. :) Reseptikokoelma karttuu ajan kuluessa, oi kun vaan olisi enemmän aikaa keittiössä ja blogin parissa vietettäväksi...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...