Tervetuloa seuraamaan Rommirusinan kesällä 2015 aloittamaa "Nauta kielestä häntään"-ikuisuusprojektia, jonka aikana on tarkoitus perehtyä perusteellisesti naudan ruhon eri osiin ja niiden käyttöön ruoanvalmistuksessa, reseptejä luonnollisestikaan unohtamatta. Taustatarinaa projektille voi käydä lukemassa täältä. Tulen linkittämään projektin aikana aiheeseen liittyvät postaukset keskitetysti tälle sivulle, eli sivu tulee elämään ja päivittymään jatkuvasti.
Nauta, lehmä, sonni, mites ne nyt meni...?
- Nauta = märehtiviin sorkkaeläimiin kuuluva nisäkäs
- Lehmä = naaraspuolinen nauta
- Hieho = nuori poikimaton naarasnauta
- Sonni = urospuolinen nauta
- Mulli, mullikka = nuori urosnauta
- Härkä = kuohittu urosnauta (vaikkakin Suomessa häränlihalla tarkoitetaan yleisesti vanhan nautaeläimen lihaa)
- Vasikka = naudan poikanen
- Raavas = täysikasvuinen nauta
Naudan ruhon tärkeimmät hyödynnettävät osat
Alla on urakan perusrungoksi esitetty suuntaa-antava kuva naudan ruhon tärkeimmistä hyödynnettävistä osista sekä alustava käsitykseni niiden pääasiallisista käyttökohteista ruoanvalmistuksessa. Lisäilen taulukkoon ajan mittaan myös linkit tarkempiin ruhon osiin liittyviin postauksiin...1. Poski | X | ||||||
..2. Niska | X | X | |||||
..3. Etuselkä | X | X | |||||
..4. Fileeselkä* | (X) | X | (X) | (X) | |||
..5. Potka | X | X | (X) | ||||
..6. Lapa | X | X | X | ||||
..7. Rinta | X | X | X | ||||
..8. Kylki | X | (X) | |||||
..9. Kuve | (X) | X | (X) | ||||
..10. Ulkofilee* | X | X | X | ||||
..11. Sisäfilee* | X | X | X | ||||
..12. Takaselkä | X | X | |||||
..13. Paahtopaisti | X | ||||||
..14. Sisäpaisti | X | X | X | X | |||
..15. Kulmapaisti | X | (X) | (X) | ||||
..16. Ulkopaisti | X | X | (X) | ||||
..17. Pyöröpaisti | X | X | |||||
..18. Häntä | X | X | |||||
..A-1. Kieli | X | X | X | ||||
..A-2. Sydän | X | X | |||||
..A-3. Maksa | X | X | |||||
..A-4. Munuaiset | X | X | X | X | |||
..A-5. Kateenkorva | (X) | X | |||||
..A-6. Veri | X | X | (X) | ||||
..A-7. Suoli |
* Vaatii pidemmän raakakypsytyksen
Pääsin piipahtamaan projektin puitteissa myös Viskaalin teurastamossa. Raporttia visiitistä voi käydä lukemassa täältä.
Kokoliha-Karhunen on muuten vetänyt läpi vastaavanlaisen, vieläkin perusteellisemman projektin possulla, iso peukku!
- Bosgård Charolais: Lihan käsittely, säilytys ja naudan parhaat palat
- Hookoo: Lihakoulu
- Elina Lappalainen, "Syötäväksi kasvatetut", Atena, 2012 (ks. myös blogi)
- Keittotaito: Naudan ruhon tärkeimmät osat
- Keittotaito: Tietoa sisäelimistä
- Lihatiedotus: Naudanliha
- Matti Tikka, "Teurassivutuotteiden hyötykäytön tehostaminen, syötäväksi kelpaavat jakeet", 2010
- Mika Remes, Mikko Takala, Tommi Anttonen, "Liha: kaikki lihasta laitumelta lautaselle", Readme.fi, 2013
- MTT:n Hyötyteuras-hankkeen 2009-2011 loppuraportti
- Tamminen: Naudan ruhon osien käyttö
- Viskaalin tila, Muhos. Kiitos Viskaalin väelle informaatiosta sekä erinomaisesta asiakaspalvelusta. Myös ylläolevat Limousin-karjan kuvat ovat kyseisellä tilalla otettuja.
© Animal vector designed by Freepik. Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0
Loistava projekti, ja kiitos kätevästä taulukosta! Jään mielenkiinnolla seuraamaan. :)
VastaaPoistaKiitos ssiiri. :) Taulukkokin varmasti päivittyy jatkossa, kun tietämys karttuu.
Poistamahtavan hieno projekti. Kun pääset sydämeen asti, on minulla maukas resepti raaasta sydämestä tehdystä tartarista!
VastaaPoistaKiitos Kaija. Oijoi, kuulostaa jännältä, suuret kiitokset! Naudan sydäntä en ole muistaakseni koskaan maistanutkaan, tässäpä sekin tulee sitten tutuksi. Tämä naudansydäntartar on varmasti testaamisen arvoinen ja maukas ruoka (pidän ainakin perustartarista suuresti).
Poista