sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Kiinalainen paistettu munakoiso

Kiinalaisittain maustettu paistettu munakoiso on mielestäni älyttömän hyvää. Tutustuin kyseiseen ruokalajiin vuosia sitten, kun kiinalainen tuttavani valmisti tätä ruokaa eräällä Suomen vierailullaan osana suurempaa kiinalaista ateriakokonaisuutta. Palatessaan kotiinsa Kiinaan kaverini sattui unohtamaan pienen punaisen reseptikirjansa Suomeen, jolloin siitä löytyneet, onneksi englanniksi kirjoitetut ohjeet kopioituivat oitis myös suomalaisen kaveripiirin käyttöön; kirjanen kyllä palautettiin oikealle omistajalleen jälkikäteen. Näin vuosien kuluessa tuolloin kopioitu ohjelappunen on hävinnyt mystisesti jonnekin, joten nykyään kyseinen munakoisoruoka valmistuu kotikeittiössäni lähinnä muistikuvien perusteella ja pienillä omilla muokkauksilla höystettynä. Herkullisen maun lisäksi mielenkiintoista tässä ruoassa on se, että siinä käytetään jauhelihaa pääraaka-aineen sijaan enemmänkin mausteen ominaisuudessa. Käytettävän lihan tulisi olla nimenomaisesti rasvaista porsaan jauhelihaa, mutta myös rasvainen nauta-sika käynee hätätapauksessa.


Ainekset (noin 4:lle)
  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 0,5-0,75 dl ruokaöljyä
  • 2 tl chilipaputahnaa (tai muuta chilitahnaa)
  • 100-150 g porsaan jauhelihaa
  • 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 0,5 rkl tummaa sokeria
  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 rkl maissitärkkelystä
  • (Pinnalle: 1 kevätsipulinvarsi)

Poista munakoisojen kannat ja leikkaa kasvikset (kuorineen tai ilman) suurehkojen ranskalaisten perunoiden kokoisiksi viipaleiksi. Kuori sekä murskaa valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri.

Kuumenna wokki- tai paistinpannussa hieman öljyä ja paista munakoisoviipaleita (muutamassa erässä) noin 3-4 minuutin ajan välillä käännellen, kunnes munakoisot ovat hieman kypsyneet ja pehmenneet mutta pysyvät vielä hyvin kasassa. Nosta munakoisopalat pannulta hetkeksi sivuun odottamaan.

Jätä pannulle noin 1 ruokalusikallinen öljyä ja kuumenna. Lisää pannulle valkosipuli, inkivääri, chilipaputahna sekä jauheliha ja ruskista liha. Mausta seos soijakastikkeella, riisiviinietikalla sekä sokerilla.

Sekoita vesi ja maissitärkkelys keskenään ja lisää suurusteseos pannulle. Kuumenna ja kääntele munakoisoviipaleet kastikkeen joukkoon. Anna munakoisojen kypsyä vielä hetken aikaa kastikkeessa. Ripottele annoksen pinnalle halutessasi hieman viipaloitua kevätsipulia ja tarjoile heti.


Reseptin alkuperä: Muistelma kiinalaisen kaverini vastaavasta munakoisoreseptistä.

8 kommenttia:

  1. Mullakin on aasiakaisen munakoison ohje blogissa,ilman lihaa tosin, ja olen sitä tehnyt useinkin. Aasialaiset maut sopivat niin hyvin munakoisolle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, tuo munakoiso kun oikein imaisee kaikki maut niin hyvin itseensä. :) Varmasti tulee tosiaan hyvää myös ilman lihaa.

      Poista
    2. Huomasin nyt kun alkoi tehdä tuollaista mieli että mulla onkin kaksi versiota sellaisesta eli tämä
      http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2008/11/munakoisoa-aasialaiseen-tyyliin.html

      ja tämä
      http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2015/10/aasialaisten-makujen-munakoisoherkkua.html

      Poista
    3. Minä muistankin kuolanneeni tuota jälkimmäistä ohjetta viime syksynä. :) Molemmat ovat varmasti älyhyviä.

      Poista
  2. Nam, kuullostaa hyvältä! Munakoiso on ihana raaka-aine kun se imee niin hyvin makua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. :) Minulla olisi taas pari munakoisoa jääkaapissa, mitähän niistä tänään keksisi...

      Poista
  3. Tämä kuulostaa ihan mun herkulta! Jääkaapissa olisi just sopivasti yksi munakoiso. Täytynee tutkia löytyisikö suurinpiirtein muutkin, paitsi tuo possu. Nyt tekisi mieli pyöräyttää tämä herkku samaa tietä! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo possu tuo kivaa rasvaisuutta ruokaan, mutta ilman sitäkin pärjännee. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...