keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Kiinalainen maustesuola

Alla oleva kuva ei esitä kupillista hiekkaa, vaikka ensinäkemältä siltä saattaisikin vaikuttaa. Piipahdin tuossa taannoin nimittäin aasialaisessa ruokakaupassa, ja innostuin pitkästä aikaa ihan tosissani erityisesti kiinalaisen keittiön mauista. Alla oleva seos onkin suolasta, kiinanpippurista sekä viismausteesta sekoitettua monivivahteista ja monikäyttöistä kiinalaista maustesuolaa, joka sopii hyvin niin liha-, kala- kuin linturuokienkin maustamiseen. Vastaavanlaista valmista maustesuolaa näytti olevan myynnissä myös kotipaikkani aasialaisen marketin hyllyillä, natriumglutamaattilisällä.

Helmikuusta näyttäisi tulevan bloginkin puolella oikea kiinalaisen keittiön kuukausi. Juhlistettakoon näin vaikka pian koittavaa kiinalaisen kuukalenterin uutta vuotta; onhan uusi vuosi sentään kiinalaisten vuoden tärkein juhla. Kiinalaisen astrologian mukaan Vuohen vuosi päättyy ensi sunnuntaina, ja maanantaina alkaa Apinan vuosi.


Ainekset
  • 2 rkl suolaa
  • 4 tl jauhettua kiinanpippuria*
  • 2 tl kiinalaista viismaustetta**

Sekoita maustesuolan ainekset keskenään. Kuumenna pannu ja lisää ainekset pannulle. Hämmennä seosta miedolla lämmöllä noin 2 minuuttia. Anna jäähtyä ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.


* Kiinanpippuri eli setsuaninpippuri on aromaattista punaista villipippuria, jota myydään muun muassa aasialaisissa ruokakaupoissa.

** Kiinalainen viismauste sisältää yleisimmin tähtianista, fenkolia, neilikkaa, kanelia sekä kiinanpippuria. Mausteseoksesta esiintyy myös variaatioita, jotka saattavat sisältää esimerkiksi inkivääriä. Viismaustetta myydään aasialaisissa ruokakaupoissa ja sitä voi valmistaa myös itse (ks. ohje esimerkiksi täältä).


Reseptin alkuperä: Gummeruksen "Itämainen keittiö"-kirjan (Hsiung Deh-Ta - Fernandez Rafi - Wheeler Steven) ohje.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...