lauantai 30. tammikuuta 2016

Vietnamilaiset broileri-riisipyörykät ja kookoksinen minttu-maapähkinäkastike

Perinteinen kana-riisikombo saa hieman tavallisuudesta poikkeavan muodon näissä vietnamilaisissa riisikuorrutetuissa pienissä broileripyöryköissä, jotka kypsennetään höyryttämällä. Pyöryköiden kylkeen pyöräytetty mintulla sekä kookoksella maustettu maapähkinäkastike komppaa mukavasti pyöryköiden aasialaisia makuvivahteita. Näitä palleroita voi tarjota kivana aasialaishenkisenä cocktailpalana tai niitä voi nauttia vaikka kevyenä pääruokana; itse popsin pyöryköitä erään kiireettömän arki-illan iltapalaksi. Samanlaisia pyöryköitä voi valmistaa broilerin lisäksi hyvin myös vaikka porsaan jauhelihasta.


Vietnamilaiset broileri-riisipyörykät

Ainekset (4-6:lle)
  • 400 g broilerin jauhelihaa
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 1 rkl riisiviiniä tai kuivaa sherryä
  • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 tl sokeria
  • 1 kananmunan valkuainen
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 125 g (raakapaino) pitkäjyväistä riisiä
  • Pinnalle: 1 rkl seesaminsiemeniä

Sekoita broilerin jauheliha, raastettu inkivääri, kuoritut ja murskatut valkosipulinkynnet, seesamiöljy, riisiviini, soijakastike sekä sokeri keskenään. Lisää massan joukkoon vielä munanvalkuainen, mausta seos suolalla sekä ripauksella valkopippuria ja sekoita. Paista massasta pannulla pieni koepala, maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.

Keitä riisi kypsäksi ja levitä se matalalle vadille. Pyörittele jauhelihaseoksesta pieniä tiiviitä pyöryköitä, kierittele pyörykät kauttaaltaan riisissä ja ripottele niiden pinnalle hieman seesaminsiemeniä. Asettele broileripallerot bambuiseen höyrytyskoriin tai höyrykeittimeen, peitä kannella ja höyrytä kiehuvan vesikattilan päällä noin 8-10 minuuttia, kunnes pyörykät ovat kypsiä.


Kookoksinen minttu-maapähkinäkastike

Ainekset
  • 0,75 dl kookosmaitoa
  • 80-100 g maapähkinävoita
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,5-1 punainen chilipalko
  • 1 limen mehu
  • 1 tl sokeria
  • 0,25 tl suolaa
  • 1-2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
  • (hieman vettä)

Kuumenna kookosmaito. Mittaa maapähkinävoi kulhoon ja lisää sen joukkoon murskattu valkosipulinkynsi, hienonnettu chili, puristettu limemehu, sokeri sekä suola. Sekoita lämmin kookosmaito maapähkinävoin joukkoon ja lisää lopuksi hienonnettu tuore minttu. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa. Jos seoksesta tulee liian jämäkkää, lisää kastikkeen joukkoon vielä hieman vettä.

Maapähkinäkastike jähmettyy jääkaapissa jämäkämmäksi mutta notkistuu jälleen lämmitettäessä. 


Reseptin alkuperä: Gummeruksen "Itämainen keittiö"-kirjan (Hsiung Deh-Ta - Fernandez Rafi - Wheeler Steven) ohje lievästi muokattuna.

4 kommenttia:

  1. Vietnamnam! Katselin eilen juuri broilerin jauhelihapakettia kaupassa mutta mitään inspiraatiota ei raksuttanut sen kohdalla. Jatkossa raksuttaa :):

    VastaaPoista
  2. Oikein kivan näköisiä. Hauska idea tuo riisipäällys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Joo, muuten hieman valjun väriset kanapullat näyttävät ehkä kivemmalta riisipäällyksen kera, ja sopiihan riisi toki myös niiden makumaailmaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...