perjantai 22. tammikuuta 2016

Kylmäsavuporo-paprikapiirakka

Voita, kermaa, juustoa... perusasioiden äärellä tässä taas pyöritään. Mutta eipä siinä, saahan sitä välillä herkutella. Kun listaan lisää vielä kylmäsavuporon sekä yhdistelmää hieman raikastavan paprikan niin oijoi, herkullista. Koko makukombo yhdistyy mukavasti tässä yksinkertaisessa peruspiiraassa, jossa on kyllä yllinkyllin makua ja jonka valmistamisessa ei kauaa nokka tuhise. Helppotekoinen herkkupiirakka sopii arkinapostelun lisäksi mainiosti juhlavampienkin tilaisuuksien suolaiseksi tarjottavaksi; itsekin leivoin sitä viimeksi vuodenvaihteen tienoilla erään lähisukuuni syntyneen hurmaavan pikkuprinssin ristiäisjuhlapöytään. 

Alla oleva ohje on kirjoitettu "pitkän kaavan kautta" aina piiraspohjan valmistusta myöten. Vielä astetta helpommalla piiraan valmistuksessa pääsee toki käyttämällä kaupan valmispiirakkapohjataikinoita, jotka eivät ole pöllömpiä nekään. Itse valitsisin tässä tapauksessa piiraaseen pakastealtaasta ruis- tai ruis-perunataikinan. Täytteeseen ei tarvitse pororouheen lisäksi lisätä suolaa, sillä poro itsessään on hyvin suolaista. Itse huljautan piirastäytteeseen yleensä koko 150 gramman pussillisen pororouhetta, ja lopputuloksesta tulee näin omaan makuun jo suhteellisen suolainen; hieman vähempikin saattaisi ehkä riittää.


Ainekset (noin 6:lle)

Piirakkapohja
  • 100 g voita
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • noin 1 rkl vettä

Täyte
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 punainen paprika
  • 120-150 g poron kylmäsavurouhetta (Lapin Liha Kotasavu-rouheella onnistuu mielestäni hieman paremmin kuin vaikkapa Kylmäsen vastaavalla tuotteella)
  • 2 dl juustoraastetta (esimerkiksi Valion Alppi Kreivi-juusto toimii hyvin)
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  • mustapippuria myllystä
  • (Pinnalle: tuoreita oreganon ja/tai timjamin lehtiä)

Laita uuni lämpenemään 225-asteiseksi ja valmista piirakkataikina. Kuutioi voi kulhoon. Sekoita kuivat ainekset ensin keskenään ja nypi ne tämän jälkeen sormin voin joukkoon. Lisää taikinaan hieman vettä ja sekoita seos taikinaksi. Painele piirakkataikina tasaisesti voidellun piirakkavuoan (halkaisijaltaan noin 24 cm:n kokoinen pyöreä vuoka) pohjalle sekä reunoille. Pistele piirakkapohjaan haarukalla muutamia reikiä, peitä se leivinpaperilla ja kaada paperin päälle esimerkiksi kuivia herneitä tai riisiä (nämä auttavat piiraspohjaa pitämään muotonsa paiston aikana). Esipaista pohjaa 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia ja poista pohjan pinnalta tämän jälkeen herneet/riisit sekä leivinpaperi. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen.

Valmista täyte piirakkapohjan paistuessa. Riko kananmunat kulhoon ja vispaa ne kevyesti. Lisää munien joukkoon ruokakerma sekä tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Poista paprikasta kanta, siemenet sekä valkoiset osat ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Lisää paprikat, poron kylmäsavurouhe sekä juustoraaste täytteen joukkoon ja mausta seos oreganolla, timjamilla sekä mustapippurilla. Sekoita.
 
Kaada täytemassa esipaistetun piiraspohjan päälle ja paista piirasta 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut pintaansa hieman kauniin kullanruskeaa väriä.

Koristele piiras halutessasi muutamilla oreganon ja/tai timjamin lehdillä.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, perusviritelmä.

6 kommenttia:

  1. Nam! Piirakat on kyllä parhaita, miten voisikaan olla jotain muuta.. voita, kermaa, juustoa? ;) Pitääkin tehdä taas pitkästä aikaa yksi suolainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä. :D Ihan joka päivä ei viitsi tällaisella herkutella, mutta aina välillä...

      Poista
  2. Minäkin tykkään enemmän Lapin lihan rouheesta. Se toinen on jotenkin kitkerämpää. Hyvin herkullisen oloinen piiras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yleensä mainitse noita tuotemerkkejä, mutta tässä tapauksessa ajattelin laittaa merkinnän asiasta.. noilla kahdella eri rouheella kun tulee sen verran erilainen lopputulos. Siinä toisessa on minusta joku vähän kumma sivumaku.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota pororouhetta löytyy vähän isommista ruokakaupoista (itse asiassa olen joskus ostanut sitä ihan pienemmästä lähikaupastakin), ainakin täällä Oulussa säilyttävät niitä usein makkarahyllyn tienoilla.

      Oho, kolmea erilaista piirasta aamiaiselle, aika luksusta. :) Minä varmaan tekisin kyllä yhden poropiiraan, sitä tuskin Ranskassa saavat. Lohipiirashan voisi olla myös kiva (suomalaishenkinen, mutta kuitenkin tuttu eurooppalaisillekin)? Entä kasvispiiraat? Syksyllä sieniä ja näin keväällä vaikka parsaa (& ehkä jotain juustoa, esim vuohenjuustoa)? Myös pinaatti-fetapiirakka (ei kovin suomalainen tosin) on ainakin omassa tarjoilupöydässä yleensä tykätty perustarjottava. Jos kasvispiiraiden ei tarvitse olla täysin kasvisruokavalioon sopivia, lisään yleensä niiden täytteeksi myös vähän pekonia(erityisesti aamupalallahan pekoni maistuu ja tulee muutenkin täyttävämpi piiras). :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...