torstai 4. helmikuuta 2016

Porsasta hapanimeläkastikkeessa

Ostin toistakymmentä vuotta sitten opiskeluaikoinani marketista suhteellisen huokean hiiliteräksisen wokkipannun, jolle lupailtiin käyttöohjeessa hyviä paisto-ominaisuuksia sekä lähes ikuista käyttöikää. Olipa kyllä kannattava ostos! Kyseinen wokkipannu on ollut todella kovassa käytössä keittiössäni noista opiskeluajoistani lähtien aina nykypäivään, eikä loppua näy. Pannu on ollut minulle niin tärkeä, että ensimmäisen oman asuntomme keittiöremontin yhteydessä halusin  induktiolieden lisäksi keittiöömme välttämättä pari kaasulevyä aivan kyseistä wokkipannua ajatellen; ohut hiiliteräksinen pannu kun ei toimi induktiolla. Wokkipannuni on ajan kuluessa saanut pintaansa persoonallista tummaa ajan patinaa. Mitä tummempi wokki, sitä parempi kokki, vai miten se meni...

Hapanimelä porsas lienee yksi yleisimmistä ruoka-annoksista länsimaiden kiinalaisten ravintoloiden ruokalistoilla. Ainakin täällä Oulussa hapanimeläpossu tarjoillaan paikallisissa "kiinalaisissa" ravintoloissa yleensä friteerattuina hieman kuivina possupalleroina, joiden kylkeen tarjotaan kupillinen maustetulta ketsupilta maistuvaa kastiketta. Tunnustettakoon, että minulle maistuu kyllä myös tämä variaatio. Vielä paremman hapanimeläpossun voi pienellä vaivalla pyöräyttää myös itse, alla eräs hyvä wokkimuotoon taipuva resepti. Niin, ja jos sitä wokkipannua nyt ei satu kaapista löytymään, niin kyllä tämän ruoka-annoksen voi kotioloissa valmistaa ihan tavallisella kasaripannullakin.


Ainekset (4:lle)
  • 500 g porsaan ulkofileetä (tai muuta vähärasvaista sianlihaa)
  • 1 rkl kiinalaista riisiviiniä tai kuivaa sherryä
  • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 0,5 tl suolaa
  • hieman jauhettua kiinan- tai mustapippuria
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 8 cm:n pätkä purjosipulia
  • 1 pieni vihreä paprika
  • 1 punainen chilipalko
  • 140 g (1 prk) bambunversoja (säilyke)
  • 1 kananmuna
  • 1-2 dl vehnäjauhoja
  • (Pinnalle: kevätsipulia)

Kastike
  • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 3 rkl tummaa sokeria
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1,5 rkl maissitärkkelystä
  • noin 1 dl lihalientä tai vettä 

Paistamiseen
  •  ruokaöljyä

Leikkaa liha pieniksi suupaloiksi. Sekoita riisiviini, soijakastike, suola sekä pippuri kulhossa. Lisää liha ja marinoi sitä noin 20 minuutin ajan.

Lihojen marinoituessa kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa purjo ohuiksi suikaleiksi. Poista paprikasta siemenet ja pilko se suupalan kokoisiksi paloiksi. Viipaloi chili ja leikkaa bambunversoja tarvittaessa pienemmiksi. Sekoita kastikeainekset lientä/vettä lukuunottamatta keskenään pienessä kulhossa.

Vispaa kananmunan rakenne rikki ja levitä vehnäjauhot lautaselle. Kierittele marinoituneet lihapalat ensin jauhoissa, kasta ne sitten kananmunaan ja jauhota uudestaan.

Kuumenna muutaman sentin kerros öljyä kohtalaisen kuumaksi wokkipannussa. Friteeraa lihapaloja muutamassa erässä noin 3-4 minuuttia samalla välillä hämmennellen, kunnes lihapalat ovat kypsiä. Nosta lihapalat wokkipannusta reikäkauhalla hetkeksi sivuun odottamaan.

Jätä wokkipannulle noin 2 rkl öljyä ja kuumenna. Lisää öljyn joukkoon valkosipuli, purjo, paprika, chili sekä bambunversot ja paista käännellen vajaan minuutin ajan.  Lisää wokkiin tämän jälkeen kastikeainekset sekä liemi/vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja kääntele lihapalat kastikkeen joukkoon. Ripottele halutessasi wokin pinnalle hieman viipaloitua kevätsipulia ja tarjoa heti.


Reseptin alkuperä: Gummeruksen "Itämainen keittiö"-kirjan (Hsiung Deh-Ta - Fernandez Rafi - Wheeler Steven) ohje jonkin verran muokattuna.

2 kommenttia:

  1. Nam. Hapanimeläkastike on suosikkini. Ihana tuo sinun pannun tarina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo wokkipannu on kyllä minulle tosi mieluinen. :) Hommasin jossain vaiheessa valurautaisenkin wokin, mutta kyllä tuo vanha hiiliteräspannu on parempi.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...