sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Tomaattinen naudanlihakastike

Lienee yleinen fakta, että ruoka maistuu paremmin hyvässä seurassa, olipa se sitten omasta perheestä, ystävistä tai muista tuttavista koostuva seurue. Myös kokkaaminen on kaksin verroin hauskempaa porukalla. Mitä useampi kokki, sitä parempi soppa, vai miten sen nyt meni. Olen viime kuukausina päässyt nauttimaan tästä yhdessä kokkailun meiningistä yhä enenevissä määrin; perustimme nimittäin vastikään kaveriporukalla hyvin vapaamuotoisen "Kesyt kokkaajat"-kokkailukerhon, joka ruokakokemuksistaan somettelun lisäksi myös kokoontuu livenä ruoanlaitto- ja illanistujaistilaisuuksiin aina, kun aikataulut siihen antavat myöten. Viikonloppuisin kokkaillaan pitkän kaavan kautta viinilasi kourassa ja rennon railakkaissakin tunnelmissa, kun taas arki-iltojen ruoanlaittotapaamisissa keskitytään myös hieman nopeatekoisempiin ruokiin. On se jännä kuinka perustorstai-iltakin muuttuu juhlavaksi, kun raskaan työpäivän jälkeen pöytään nostetaan ensin hirvipaisti ja jälkiruokakahvit kaadetaan hienosta posliinisesta kahvikannusta, jonka pitkästä kaatonokasta kahvi valuu ulos tyylikkäästi kuin television kahvimainoksessa konsanaan. Kesyt kokkaajat toimivat minulle myös somekouluttajana, sillä ryhmälle perustettujen Facebook-tilin sekä itselleni entuudestaan vieraamman Instagram-tilin lisäksi kokkailuiltaamme on pystynyt seuraamaan jo Periscopen välitykselläkin. On sitä kaikenlaista nykyään...

Sosiaalisen kanssakäymisen ja hauskojen hetkien lisäksi kesyjen kokkaajien iltamista on jäänyt kouraan toki jo monta hyvää makumuistoa, joista yksi on tämä tujun mausteinen ja lämmittävä tomaattinen naudanlihakastike. Eräs kesy kokkaaja valmisti maukasta kastiketta taannoin yhteisessä illanvietossamme tuorepastan kaveriksi, ja minä tein siitä jonkin ajan kuluttua kotioloissa oman makumuistiin pohjautuvan muhennosmaisen toisintoni. Mausteinen kastike on hyvin monikäyttöinen, sillä sitä voi nauttia niin pastan, perunoiden kuin riisinkin kera tai ujuttaa vaikka tortillojen tai tacojen täytteeksi.


Ainekset (noin 4:lle)
  • 100 g pekonia
  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • 400-500 g naudan paistisuikaletta
  • 1-2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chilipalko
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • noin 4 dl vettä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 3 tomaattia
  • 2 tl sokeria
  • 0,5 tl kuivattua oreganoa
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta
  • ripaus cayennepippuria
  • mustapippuria myllystä
  • valkopippuria myllystä
  • suolaa

Suikaloi pekoni, paahda se rapeaksi rasvattomalla pannulla ja nosta sivuun odottamaan. Kuumenna pannulla noin ruokalusikallinen öljyä, ruskista paistisuikaleet kauttaaltaan ja mausta ne kevyesti suolalla. Nosta myös lihasuikaleet hetkeksi sivuun odottamaan.

Kuori ja silppua sipulit sekä valkosipulinkynnet. Poista chilipalosta siemenet ja hienonna se. Kuullota sipuli- sekä chilisilppuja keskilämmöllä noin viitisen minuuttia. Lisää  liha- sekä pekonisuikaleet takaisin pannulle ja kääntele vehnäjauhot niiden joukkoon. Ruskista pieni hetki, ja lisää tämän jälkeen pannulle vesi sekä tomaattipyree. Kuumenna kastike.

Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi ja lisää ne pannulle yhdessä sokerin sekä mausteiden kanssa. Sekoita ja anna kastikkeen hautua kannen alla kevyesti poreillen noin puolisen tuntia. Nosta tämän jälkeen kansi pois ja jatka kastikkeen keittämistä ja veden haihduttamista, kunnes kastikkeen koostumus on sopiva. Itse annoin kastikkeen poreilla vielä noin 20-30 minuuttia, minkä jälkeen kastike oli jo suhteellisen tiivistä ja muhennosmaista. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.


Reseptin alkuperä: "Kesyt kokkaajat"-kokkailukerhon illanistujaisten lihakastikkeen toisintoviritelmä. Kiitos kesyille kokkaajille mainiosta seurasta ja herkullisesta ruoasta!

6 kommenttia:

  1. Haa, ostin just taannoin sokkona kassillisen naudanlihaa (jep) ja siellä oli myös suikaleita, jotain tuollaistahan niistä voisi tehdä. Mahtava idea tuo kokkailukerho!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska tosiaan se yllätyslihakassi, sellainen tekisi itselläkin mieli hankkia. :) Porukalla kokkaamisesta tulikin mieleen, että voitais taas mekin värkkäillä jotain yhdessä, se taannoinen makkarakokeilu oli ainakin tosi kiva.

      Poista
  2. Lihakastike on talviruokaa parhaimmillaan! Herkullisen näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Lihakastike tosiaan sopii hyvin talvipäivän ruoaksi.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...