torstai 28. tammikuuta 2016

Tomaattikeitto

Tomaattikeitto, tuo tuttu ja turvallinen klassikkoruoka, vierailee ruokapöydässämme aina aika ajoin. Arkisin ja varsinkin näin talvisin pyöräytän keiton usein ihan säilyketomaateista, mutta silloin tällöin vaivaannun tekemään keiton alla olevan reseptin tapaan tuoreista vihanneksista. Johtuiko talven heikkolaatuisista tuontitomaateista, mutta tällä kertaa keiton väristä tuli hieman valju; lisäsin keiton joukkoon näin ollen myös hieman tomaattipyreetä lisäväriksi. Keitto on jo itsessään maukasta, mutta sen pinnalle voi halutessaan lisätä vielä jotain mieluista juustoa tai vaikka pienen kermanokareen lisätäyteläisyyttä ja -makua antamaan.


Ainekset (noin 4:lle)
  • 1,2 kg tomaatteja
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 0,5-0,75 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl balsamietikkaa
  • (1 rkl tomaattipyreetä)
  • noin 2 dl kasvislientä
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (Pinnalle esimerkiksi:  buffalomozzarellaa / fetajuustoa / vuohenjuustoa / tuorejuustoa, tuoreita basilikanlehtiä, mustapippuria myllystä)

Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja levitä ne leivinpellille. Kuori ja lohko myös sipulit ja lisää ne tomaattien joukkoon yhdessä kuorellisten valkosipulinkynsien kanssa. Valuta kasvisten päälle oliiviöljyä ja kääntele niitä hieman niin, että öljy leviää tasaisesti kasvisten pintaan. Paahda kasviksia 175-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia.

Poista valkosipuleista kuoret, laita kasvikset kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää sokeri, balsamietikka sekä halutessasi tomaattipyree soseen joukkoon. Lisää soseeseen myös sen verran kasvislientä, että keiton koostumuksesta tulee sopivaa. Kuumenna keitto ja mausta se suolalla sekä mustapippurilla.

Jaa keitto lautasille ja viimeistele annokset halutessasi esimerkiksi buffalomozzarellalla / fetalla / vuohenjuustolla / tuorejuustolla, tuoreilla basilikanlehdillä sekä mustapippurilla.


Reseptin alkuperä: Perussosekeitto. Samantapainen resepti löytyy muun muassa "Glorian Ruoka & Viini" (2/2015)-lehdestä; kyseisestä ohjeesta bongasin mm. buffalomozzarellan lisäämisen keiton pinnalle.

12 kommenttia:

  1. Meillä tehdään varsinkin talviaikaan aika paljon tomaattipohjaisia keittoja, mutta "pelkistä" tomaateista ei ole varmaan koskaan tullut jostain syystä tehtyä. Tuoretomaatteja tulee toriajan ulkopuolella ostettua todella harvoin kun ne ovat yleensä isoja pettymyksiä - kovia ja mauttomia. Onneksi on Mutti monenlaisine tomaattisäilykkeineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika harvoin tulee itselläkin tuoretomaatteja ostettua näin talvella, nyt niitä sattui olemaan kaapissa. Säilykeversiot maistuu onneksi paremmilta ja ovat edullisiakin.

      Poista
  2. Ai että voikin tomaattikeitto näyttää kutsuvalta! :) Upeita kuvia sinulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna. :) Lämmittävä keitto maistuu kyllä näin talvella. :)

      Poista
  3. Eipä ole koskaan tullut tehtyä tomaattikeittoa tuoreista tomaateista, vaikka meillä usein syödäänkin tomaattikeittoa tai espanjalaista vihannessosekeittoa, jonka pääraaka-aine on tomaatti. Täytyisi kokeilla tuoreistakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tosiaan teen keiton yleensä säilyketomaateista, mutta hyvä keitto tulee tuoreistakin.

      Poista
  4. Aah, näyttääpä herkulliselta. Tomaattikeitto on niiiiin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Hyvää ja simppeliä ruokaa, onnistuu aina. :)

      Poista
  5. Nam! Tomaattikeitto on hyvää!:p

    VastaaPoista
  6. Tämä resepti mielessäni marssin tänään ruokakauppaan ja huomenna koetan onneani! :) Söin muutama viikko sitten kauppahallin Soppakeittiössä aivan täydellistä tomaatti-vuohenjuustokeittoa ja siitä asti on tomaattikeitto kummitellut mielessä. Ihan parasta pakkaspäivän ruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tulee maistuva keitto. :) Vuohenjuuston kanssa ei kyllä pitäisi mennä pieleen...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...