sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Peruna-purjogratiini

Hnmm, tekisikö sitä liharuoan kaveriksi kermaperunoita? Vai juusto-kermaperunoita, tai ehkä sittenkin valkosipuli-kermaperunoita? No samahan sitä on lisätä perunavuokaan hieman kaikkia edellämainittuja, eipä se homma voi sillä pieleen mennä. Ja kun joukkoon viipaloi vielä aimo annoksen purjosipulia, niin aina vaan paranee.


Ainekset (noin 6:lle)
  • 1 iso purjosipuli (valkoiset ja vaaleanvihreät osat)
  • 1+0,5 rkl voita
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 2 dl kuohukermaa (tai ruokakermaa)
  • 2-2,5 dl kevytmaitoa
  • nippu tuoretta timjamia
  • noin 1 kg jauhoisia perunoita
  • 2-3 dl hienoksi raastettua gruyère-juustoa (tai muuta juustoraastetta)
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä 
  • (Pinnalle: hieman tuoreita timjaminlehtiä)

Puhdista ja viipaloi purjosipuli ohuiksi renkaiksi. Kuumenna ruokalusikallinen voita pannulla ja kuullota sipuleita keskilämmöllä noin 8-10 minuuttia. Rasvaa uunivuoka voinokareella.

Kuori valkosipulinkynnet, leikkaa ne muutamaan osaan ja laita pieneen kattilaan yhdessä kerman, maidon sekä timjamin kanssa. Kiehauta ja anna tekeytyä hetken aikaa. Siivilöi seos. 

Laita uuni lämpenemään 180-asteiseksi. Kuori perunat ja leikkaa ne hyvin ohuiksi viipaleiksi (esimerkiksi mandoliinilla). Lado uunivuokaan tiiviisti kerroksittain perunaviipaleita, purjoa, suolaa, mustapippuria, kerma-maitoseosta sekä juustoraastetta. Tee tällä tavoin ainakin kolme kerrosta. Itse en lisännyt ylimmän perunakerroksen pinnalle enää juurikaan purjosipulia, jottei se kärähtäisi paiston aikana. Kerma-maitoseoksen tulisi ulottua ylimmän perunakerroksen tasalle. 

Peitä vuoka alumiinifoliolla ja paista gratiinia 180-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia, tai kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Poista folio tämän jälkeen ja jatka paistamista vielä hetken aikaa, kunnes gratiinin pinta on saanut pintaansa hieman kullanruskeaa väriä ja perunat ovat täysin kypsiä (perunoiden kypsyyttä voi kokeilla esimerkiksi puutikulla). Viimeistele gratiinin pinta halutessasi tuoreilla timjaminlehdillä.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, aika perusruoka.

4 kommenttia:

  1. Slurps, helppoa ja hyvää! :P
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista
  2. Mä en kestä, niin ihanan näköistä on. Oon aina tykännyt tosi paljon (valkosipuli)kermaperunoista ja parsakaali/kukkakaali- tai perunagratiineista ja tää on ihan vastustamattoman oloista purjon lisäyksen takia... Tätä kokeilen ihan varmasti lähiaikoina! ;D Olen nimittäin suunnitellut jo viikkoja tekeväni valkosipuliperunoita ja tämähän on jo astetta fiinimpää joten ehdottomasti teen tälläistä. Kerrotko vielä mulle miksei valkosipulia jätetä ruokaan? Vai onko vain makuasia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purjo on minustakin kyllä kiva lisä perunagratiiniin. :) Eiköhän se ole vähän tottumus- ja makuasia tuon valkosipulin kanssa. Minä olen nyt vaan tottunut liuottamaan valkosipulin makua tuohon kermaseokseen (valkosipulisuuden asteen voi näin ollen tarkistaa jo etukäteen tuota seosta maistelemalla) ja kynnet ovat itsellä siivilöityneet pois yhdessä timjaminoksien kanssa. Voisihan valkosipuliviipaleita lisätä hyvin myös perunoiden joukkoon, ja/tai vuoan reunat voisi myös pyyhkiä valkosipulinkynnen leikkauspinnalla ennen perunoiden lisäämistä vuokaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...