torstai 7. tammikuuta 2016

Nước mắm pha -kastike

Ehkäpä näin joulukuun sekä vuodenvaihteen kermasokeriherkkupostausten jälkeen lienee paikallaan ryhtyä hieman keventelemään täällä bloginkin puolella. Koska kevyempikään ruoka ei missään nimessä saa olla mautonta, on paluu normaaliin ruokavalioon kiva aloittaa muutaman hyvän mauste- ja/tai salaatinkastikkeen pyöräyttämisellä. Tässäpä yksi sellainen.

Tämä vietnamilainen kalakastikepohjainen kastike (nước mắm = kalakastike, pha = sekoittaa) on mukavan tasapainoinen kokonaisuus hapanimelää, suolaista sekä mausteista aasialaista makumaailmaa. Vietnamilaisen keittiön peruselintarvikkeena kyseinen kastike sopii hyvin muun muassa perusdipiksi aasialaisille pikkusyötäville sekä yleiseksi maustekastikkeeksi itämaisiin keittoihin, nuudeleihin, kevätkääryleisiin, salaatteihin sekä muihin aasialaisiin ruokiin.


Ainekset
  • 1,25 dl vettä
  • 50 g sokeria
  • 3 rkl vastapuristettua limemehua (= noin 2-3 limen mehu)
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 pientä valkosipulinkynttä
  • 1-2 punaista chilipalkoa (thaichilejä, jos saatavilla)
  • 0,5 tl suolaa
  • 3 rkl kalakastiketta

Laita vesi, sokeri, limemehu sekä riisiviinietikka kulhoon ja sekoita, kunnes sokeri on liuonnut.

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Poista siemenet chilipaloista ja hienonna ne. Murskaa valkosipuli, chili sekä suola morttelissa tahnaksi ja sekoita tahna kulhon nesteen joukkoon yhdessä kalakastikkeen kanssa.

Maistele happaman, makean, suolan sekä mausteiden tasapainoa ja lisää aineksia tarvittaessa.


Reseptin alkuperä: Jez Felwickin "Suuri lihapullakirja"-opus.

2 kommenttia:

  1. Aasialaiset dipit maistuvat aina! Vaikka keventäminen jää kyllä vähiin, kohtahan alkaa blinikausi... :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...