sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Vuohenjuustoiset lammaspyörykät

Kuluneen alkuvuoden aikana olen taas onnistunut saamaan kiinni hieman sporttisemmasta elämästä. Kuntokärpänen on patistanut minua useita kertoja viikossa niin jumppaan, kuntosalille kuin hiihtoladullekin. Myös ruokavalio on ollut tarkemman tarkkailun alaisena, ja olen pyrkinyt syömään hieman kevyemmin sekä ehkä hitusen tavallista kasvispainotteisemmin. Nyt kun kupua ei ole tullut ahdettua täyteen aivan jokaisen mieliteon seurauksena (tyyliin puolen kilon juustopaketti ei kulu ihan parissa päivässä), onkin ollut mielenkiintoista seurata, minkälaista ruokaa kroppa huutaa eniten. Hieman yllättäen suurimpien himojen kohteina eivät olekaan olleet pizza, pastaruoat tai muut yleensä minulle maistuvat herkut, vaan eniten mielihaluja ovat herättäneet kunnon jäystettävä rukiinen jälkiuunileipä sekä lihapyörykät. Koska omaa kehoa on hyvä kuunnella, kävinkin tuossa jokin aika sitten ostamassa kilon paketin lampaan jauhelihaa ja pyörittelin siitä ihan kunnon annoksen kahdenlaisia lihapullia, niin perinteisiä pyöryköitä kuin alla olevia hieman erikoisempia vuohenjuustolla sekä punasipulilla maustettuja variaatioitakin. Hyvillä eväillä jaksaa sitten kuntoillakin paremmin.

Alla olevalla ohjeella pyöryköistä tulee rakenteeltaan suhteellisen tiiviitä ja lihaisia. Vuohenjuustolla maustetut lammaspyörykät maistuvat mainiolta esimerkiksi sitruskuskusin sekä minttujogurttikastikkeen tai vaikka paahdettujen punajuurilohkojen sekä punaviinikastikkeen kera.


Ainekset (14-16 kpl)
  • 2 suurehkoa punasipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 kananmuna
  • 500 g lampaan (tai karitsan) jauhelihaa
  • 2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 3 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (20 g korppujauhoja)
  • 100 g vuohenjuustoa

Kuori punasipulit sekä valkosipulinkynnet ja hienonna ne pienehköksi silpuksi. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja kuullota sipuleita keskilämmöllä noin 5 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Riko kananmuna suureen kulhoon ja vispaa sen rakenne rikki. Lisää munan joukkoon jauheliha, kuullotettu sipuliseos, hienonnetut yrtit, suola sekä mustapippuri sekä halutessasi hieman korppujauhoja. Murustele joukkoon vielä vuohenjuusto ja sekoita massa huolellisesti.

Pyörittele lihapullataikinasta kevyesti kostutetuin käsin 14-16 lihapullaa ja asettele pyörykät uunipellin päälle. Kypsennä lihapullia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pyörykät ovat kypsiä.


Reseptin alkuperä: Jez Felwickin "Suuri lihapullakirja":n ohje hieman muokattuna.

10 kommenttia:

  1. Lammaspyörykät ovat niin nam! Vuohenjuustoa en olekkaan ennen kokeillut, voisinkin kokeilla seuraavalla kerralla. Minun pitää ja on pakko alkaa pian keventää, muuten en mahdu pian vaatteisiini! Kunpa saisi sen pureman pian :D

    VastaaPoista
  2. Kyllä ihmisen keho tarvitsee lihapullia! Lammaspullat ovat mukavaa vaihtelua tavallisille, ja usein niitä tulee maustettua tavallisia pullia reilummin esim. yrteillä.

    VastaaPoista
  3. Kyllä tuolla kuntoilumäärällä ehdottomasti tarvitsee lihapullia! Ja tämä resepti täytyy kyllä lisätä sinne testattavien listalle, näyttävät nimittäin nuo palleroiset sen verran herkullisilta. :)

    VastaaPoista
  4. @Peggy: Itsellä tulee nykyään myös tehtyä lihapyöryköitä enemmän lampaanlihasta kuin naudasta/siasta. Sama homma vähän oman vaatevaraston kanssa, mutta kylläpä se taas tästä pikkuhiljaa...

    @Koti Harmi: Joo, lihapullat on ihmisen perusravintoa. ;) Kiva kun tuota lammasta on nykyään ihan hyvin saatavilla kaupoissa.

    @Jenni: Näin on. :) Vuohenjuusto ja punasipuli sopii kyllä tosi hyvin lampaanlihan kanssa. Voisihan niitä tosin kyllä lisätä annokseen ihan muutenkin lisukkeena mutta upposivat hyvin myös itse lihapullamassan joukkoon.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa ja näyttää tosi hyvältä! Sain juuri synttärilahjaksi tuon lihapullakirjan, pitääpä alkaa testailemaan :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos "Sasun safkaa". :) Tuo lihapullakirja on kyllä varmasti semmoinen opus, joka itsellä tulee kokattua ainakin lähes kannesta kanteen. :D

    VastaaPoista
  7. Aina kun alkaa treenailemaan urheiluhommia enemmän niin pitää hakea kaupasta maksamakkaraa, vaikka se ei kyllä normaalisti meinaa mennä alas ollenkaan :). Soittamista jos treenaa kovasti niin sitten kroppa huutaa suklaata...

    VastaaPoista
  8. Onhan se hyvä pitää treeniruoat kunnossa. :) Hmm, pitääpä kokeilla tuota suklaata soittotreeniruoaksi. ;-D

    VastaaPoista
  9. Lammaspyörykät ovat jo sellaisenaan suosikkilihapulliani, mutta vielä että vuohenjuustolla! Namnam. ;)

    VastaaPoista
  10. Vuohenjuusto on kyllä niin hyvää ja sopii tosi kivasti lampaan kanssa muutenkin. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...