lauantai 14. helmikuuta 2015

Pienet sydänrieskat

Ystävänpäivänä on lupa hieman söpöstellä, vai mitä? Tänään aamupalarieskatkin saivat suloisten sydänten muodon. Rieskoja on todella helppo ja nopea leipoa, ja ne valmistuvatkin noin puolessa tunnissa. Taikinaa ei tarvitse kohottaa, ja ripeys on muutenkin valttia kylmistä raaka-aineista leivottavissa leipäsissä. Kun kylmästä vedestä ja jauhoista valmistetut rieskaset laitetaan kuumaan uuniin, lämpötilaero saa nimittäin aikaan vesihöyryä, joka mureuttaa ja kohottaa rieskoja. Pienten leipien kypsentämiseen ei myöskään välttämättä tarvita uunia, vaan rieskaset kypsyvät hyvin myös kuumalla paistinpannulla paistaen.

Oikein hyvää, maukasta ja sydäntentäyteistä ystävänpäivää!


Ainekset (noin 12 pientä rieskasta)
 • 2 dl kylmää vettä
 • 0,75 tl suolaa
 • 2,5 dl ohrajauhoja
 • 1 dl ruisjauhoja
 • 1 dl vehnäjauhoja

Jos kypsennät rieskat uunissa (tai leivinuunissa), esilämmitä se 275-300-asteiseksi.

Mittaa kylmä vesi sekä suola kulhoon. Lisää veden joukkoon jauhot ja pyöräytä nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla 3-5 mm:n paksuiseksi levyksi ja ota taikinalevystä sydänmuotilla pieniä rieskasia. Pistele rieskaset ja paista heti. Kuumassa uunissa sopiva paistoaika on noin 4-5 minuuttia. Tarkkaile rieskasten paistumista, sillä ylipaistamisen tuloksena on enemmänkin näkkileipää kuin pehmeää rieskaa. Rieskat voi paistaa hyvin myös kuumalla rasvattomalla paistinpannulla muutama leipä kerrallaan (itse suosin ehkä tätä paistomenetelmää, sillä tällä tavoin paistettaen rieskasista tuntuu tulevan hieman pehmeämpiä). Kääntele rieskasia tällöin muutamia kertoja paiston aikana.

Peitä paistetut kuumat rieskat leivinliinalla, jotta ne pehmenevät. Rieskaset maistuvat parhailta vastaleivotun lämpiminä.


Reseptin alkuperä: Ohjeen pohjalla toimi ihan perinteinen ohrarieskan resepti, jota tuunasin hieman ruis- ja vehnäjauhoilla pienen happaman maun ja pehmeämmän rakenteen saavuttamiseksi.

6 kommenttia:

 1. Ihanat rieskat, söpöä ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Veera ja mahtavaa ystävänpäivää sinullekin. :)

  VastaaPoista
 3. Ehdinpä vihdoin tänne, töihinpaluu on ikävästi verottanut harrastetoimintaa :) Hieno uusi look täällä ja vaikka mitä uusia herkkuja kuolattavana! Vähän myöhässä myös oikein hyvää ystäväpäivää!

  VastaaPoista
 4. Hyvät ystävänpäivätoivotukset sinullekin Paula näin jälkikäteen. :) Töillä on kyllä valitettava vaikutus häiritä harrastuksia, onneksi on silti viikonloput. :)

  VastaaPoista
 5. no saa söpöstellä - etenkin kun sen tekee noin tyylillä :-)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...