perjantai 20. helmikuuta 2015

Sitruksinen kanapata ja kolmen riisin lisuke

Olen erittäin mieltynyt sitruksisiin kastikkeisiin, jotka maistuvat mainioilta niin merenelävien kuin kanaruokienkin kera. Päätinkin eräänä päivänä valmistaa hieman isomman annoksen raikkaan sitruksista ja kermaista kanapataa. Tällä annoksella olisi saanut siirrettyä nälkää isommaltakin ruokailijajoukolta, mutta eipä taloutemme kahdellakaan syöjällä ollut ongelmia tuhota maittavaa annosta suhteellisen nopealla aikataululla.

Kanan kaveriksi valmistin vihreän salaatin lisäksi simppelin riisilisukkeen jämäriisipussukoista, joita löytyi ruokakaapin kätköistä yllättäen kolmea eri sorttia. Valkoisen riisin lisäksi riisiannokseen päätyi siis myös sekä mustaa että punaista riisiä. Musta riisi on hyvin ravinnepitoista ja se sisältää runsaasti antioksidantteja sekä ravintokuitua. Kiinalaisessa lääketieteessäkin hyödynnetty punainen riisi ei sen sijaan ole oma lajikkeensa, vaan se saa punertavan värinsä riisin pinnalla kasvavasta Monascu-rihmasienestä. Molempien riisien keittoajat ovat huomattavasti pidempiä kuin valkoisen perusriisin, joten keittelin eri riisilajikkeet parissa eri erässä ennen niiden yhdistämistä.


Sitruksinen kanapata


Ainekset (8:lle)
  • 4-5 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruuna
  • 1 appelsiini
  • 1 dl valkoviiniä
  • 3 dl kanalientä
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 2 rkl sokeria (tai hunajaa)
  • 2 dl ruokakermaa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 2 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
  • 8 kpl (noin 1,2 kg) broilerin (nahallisia) rintafileitä tai paistileikkeitä
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • (Pinnalle: tuoretta hienonnettua persiljaa & raastettua sitruunankuorta)


Laita uuni kuumenemaan 180-asteiseksi ja valmista uunin lämmetessä sitruskastike. Kuori ja lohko salottisipulit muutamaan osaan. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna ruokalusikallinen oliiviöljystä paistoastiassa (tai padassa) ja kuullota sipuleita muutaman minuutin ajan. Raasta ja hienonna sitruunan kuoren keltainen osa. Purista sitruuna- sekä appelsiinimehu ja lisää ne pannulle yhdessä sitruunankuoriraasteen, valkoviinin ja kanaliemen kera. Anna seoksen kiehahtaa. Sekoita maissitärkkelys pieneen vesitilkkaan ja kaada se kastikkeen joukkoon samalla sekoittaen. Lisää kastikeseokseen myös kerma ja keitä vielä pari minuuttia. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla sekä tuoreilla hienonnetuilla yrteillä. Kaada kastike suureen uunivuokaan.

Kuumenna loput oliiviöljystä paistinpannulla ja ruskista broileripaloja molemmin puolin (tarvittaessa parissa erässä) muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet pintaansa hieman kullanruskeaa väriä. Mausta broilerit suolalla sekä mustapippurilla ja nostele ne (mahdollinen nahkapuoli ylöspäin) uunivuokaan sitruskastikkeen joukkoon yhdessä kirsikkatomaattien kanssa.

Nosta pata 180-asteiseen uuniin ja anna hautua noin 20-30 minuuttia (kanapalojen koosta riippuen), kunnes broilerit ovat kypsiä. Ripottele halutessasi kanapadan pinnalle vielä hieman tuoretta hienonnettua persiljaa sekä raastettua sitruunankuorta.


Kolmen riisin lisuke


Ainekset (8:lle)
  • 1 dl mustaa riisiä
  • 1 dl punaista riisiä
  • 4 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 4 + 9 dl vettä
  • 0,5 + 1 tl suolaa
  • 1-2 rkl ruokaöljyä
  • 2 rkl tuoretta periljaa hienonnettuna

Huuhtele riisit tarvittaessa. Kuumenna 4 dl vedestä kattilassa ja lisää veden joukkoon 0,5 tl suolaa sekä musta ja punainen riisi. Anna riisien hautua noin 40-45 minuuttia. Mustan sekä punaisen riisin kypsyessä keitä samanaikaisesti erillisessä kattilassa myös pitkäjyväinen riisi (4 dl riisiä, 9 dl vettä, 1 tl suolaa) pakkauksen keitto-ohjeen mukaisesti (käyttämäni pitkäjyväinen riisi kypsyi 20 minuutissa). Valuta riisit ja sekoita ne keskenään. Lisää riisiseoksen joukkoon vielä hieman öljyä ja mausta lisuke tuoreella persiljalla.

Jos et halua keittää valkoista riisiä erikseen, voit toki keittää mustan sekä punaisen riisin alunperinkin isommassa vesimäärässä ja lisätä valkoisen riisin kattilaan hieman myöhemmässä vaiheessa. Tällöin myös valkoinen riisi värjäytyy tummemmaksi keittämisen aikana, eikä lopputuloksesta tule yhtä monivärinen kuin erillisissä keittoastioissa valmistettaessa.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, viikonlopun fiilisviritelmä.

4 kommenttia:

  1. Todella maukkaan kuuloinen ohje! Mies ei ymmärrä sitruunaisuuden päälle joten taitaa jääfä vain haaveeksi. Minulle maistuisi <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anna. :) Ai teillä on sitruunna pannassa, meillä se onneksi maistuu molemmille... vaikka ei minua haittaisi tuhota tuota kanapataa yksinkään. ;)

    VastaaPoista
  3. Tällä ohjeella tulee varmasti mehevä kanapata ja meillä tykätään sitruunaisuudesta.:-) Voisinkin tehdä joku päivä. :-)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Terhi. :) Kanasta tuli kyllä mehevää ja maistuu varmasti sitruunasta pitäville. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...