lauantai 28. helmikuuta 2015

Sahramimaustetut spaghettipaketit sinisimpukoilla ja ahvenilla

Ylipitkältä kokeiltavien ruokalajien "to do"-listalta oli tänään vuorossa viime vuonna ruokalehden sivuilta kutkuttamaan jäänyt sahramilla maustettu ja merenelävillä höystetty spaghetti. Erityisen kiehtovaa tässä annoksessa oli sen "al cartoccio" valmistusmuoto, eli pasta-annokset kypsennettiin ja tarjoiltiin kivoissa paperipaketeissa. Pasta-annokset olivat oikein maistuvia, ja vaikken koskaan ole ollut se sahramin suurin ystävä, sopi kyseinen mauste kyllä reseptin muuhun makumaailmaan erinomaisesti. Uskoisinkin tämän ruokalajin ja tarjoilumuodon toimivan hyvin esimerkiksi illalliskutsuilla, jolloin ruokailijat pääsevät itse avaamaan yllätyspakettinsa ja nauttimaan avaamisen aikana vapautuvasta sahramin sekä merenelävien tuoksusta. Spaghettipaketeissa on ehtoisan emännän kannalta myös se hyvä puoli, että paketit voi esivalmistella paistovalmiiksi hyvissä ajoin ja vain lykätä uuniin hieman ennen herkutteluhetkeä.


Ainekset (4:lle)
  • 300 g spaghettia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 iso porkkana
  • 1 fenkoli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 0,3-0,5 g sahramia
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 12 (~300 g) ahvenfileetä (tai muuta vaaleaa kalaa)
  • 0,5 kg sinisimpukoita
  • 16 kirsikkatomaattia
  • 50 g voita
  • Pinnalle: tuoretta persiljaa

Keitä spaghetti suolavedessä puolikypsäksi, eli noin 4-6 minuutin ajan. Valuta pasta ja huuhtele se kylmällä vedellä.

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuori myös porkkana ja viipaloi se ohuiksi suikaleiksi vaikka juustohöylää apuna käyttäen. Viipaloi myös fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja kuullota sipuleita keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää suikaloitu porkkana sekä fenkoli sipuleiden joukkoon ja jatka paistamista 1-2 minuutin ajan. Lisää pannulle valkoviini sekä sahrami ja kiehauta. Mausta seos suolalla sekä mustapippurilla.

Poista ahvenfileistä halutessasi ruodot ja suolaa ne kevyesti. Huuhtele sinisimpukat huolellisesti ja poista niistä mahdolliset parrat. Heitä pois rikkinäiset tai kuolleet yksilöt. Simpukka on kuollut, jos se on avonainen eikä reippaan pöytälevyyn kopsauttelun seurauksenakaan sulkeudu. Leikkaa leivinpaperista 8 kappaletta samankokoisia neliöitä ja jaa arkit neljään pinoon, eli kaksi paperia päällekkäin.

Jaa sipuli-porkkana-fenkoliseos, spaghetti, kalafileet, sinisimpukat sekä kirsikkatomaatit keoiksi paperiarkkien päälle ja valuta kasvisseoksen sahramiliemi annosten päälle. Viimeistele annokset voinokareilla. Rullaa paperiarkit rulliksi ja taittele ne karamellin muotoisiksi paketeiksi ja nosta pastapaketit uunivuokaan.

Kypsennä spaghettipaketteja 225-asteissa uunissa noin 15 minuuttia, eli kunnes pasta sekä kala ovat kypsyneet ja simpukat ovat avautuneet. Tarjoa heti. Valmiit annokset voi pakettien avaamisen jälkeen viimeistellä vielä hienonnetulla persiljalla.


Reseptin alkuperä: "Lantliv mat & vin" (1/2014) -ruokalehti (ohje pienin muutoksin).

4 kommenttia:

  1. Parille illalliskutsuille olen valmistanut jotain tämänkaltaista. Mielettömän helppoa ja maistuvaa ruokaa.

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää! Tällaiset ruoat ovat tosiaan fiksuja, varsinkin kun ruokavieraita on paljon. Ruoan voi esivalmistella ja lisäksi annos pysyy lämpöisenä, kun paperikääre suojaa sitä. Itse syön mielelläni simpukoita, mutta ne kuuluvat taas siihen ryhmään, jota muut meidän perheessä eivät välitä suuhunsa laittaa, joten niitä tulee syötyä liian harvoin.

    VastaaPoista
  3. @Veera: Kiitos. Olen tekemässä tästä annoksesta esimerkkiäsi seuraten "making of"-postauksenkin, siinä ruoka ei yllättäen näytäkään ehkä niin nätiltä... ;)

    @Jonna: Niin kyllä on. Pitäisi pistää itselläkin pystyyn pitkästä aikaa illalliskekkerit, niin pääsisi testaamaan tätä ruokalajia tositoimissa. :)

    @Celebration Treat 4U: Kiitos! Mitenhän en ole keksinyt tätä käärehommaa aiemmin, no parempi myöhään kuin ei milloinkaan...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...