perjantai 19. joulukuuta 2014

Pullakranssi

Näin joulun alla perinteinen kanelipulla on kiva leipoa näyttävän kranssin muotoon. Tällä peruspullaohjeella kransseja syntyy kaksi,  joista toisen voi popsia vaikka omassa kahvipöydässä ja toisen antaa tuttaville maittavana joululämpimäisenä.


Ainekset (2 kranssia)

Pullataikina
  • 5 dl kevytmaitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 150 g voita
  • ~15 dl vehnäjauhoja


Täyte
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 3-4 tl jauhettua kanelia
  • 0,5 dl sokeria


Voiteluun & pinnalle
  • 1 kananmuna
  • 2-3 rkl raesokeria

Valmista pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sen joukkoon. Sekoita nesteeseen myös suola, sokeri, kardemumma sekä kevyesti vispattu kananmuna. Sulata rasva ja lisää se sekä suurin osa jauhoista maitoseoksen joukkoon. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina leivinliinalla ja anna sen kohota vedottomassa paikassa noin 40-60 minuuttia.

Kumoa taikina kulhosta ja vaivaa loput jauhoista sen joukkoon. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikinapaloista suorakaiteen malliset noin 60x40 cm kokoiset levyt. Levitä huoneenlämpöinen voi tasaisesti taikinalevyjen päälle ja ripottele voikerroksen päälle kaneli sekä sokeri. Kääri taikinalevyt (pitkiltä sivuilta) tiukoiksi rulliksi ja halkaise rullat pitkittäin keskeltä. Kieputa taikinanauhat toistensa ympärille leikkuupinta ylöspäin niin, että täytepinta jää näkyville. Nosta taikinanauhat leivinpapereilla vuoratuille leivinpelleille ja muotoile ne ympyrän muotoisiksi kransseiksi. Nipistele kranssien liitoskohdat tiiviisti. Kohota pullia leivinliinan alla vielä noin 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Vispaa kananmunan rakene rikki, voitele pullien pinnat kevyesti munalla ja ripottele kranssien päälle raesokeria. Paista pullakransseja noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet pintaansa kauniin kullanruskean värin.


Reseptin alkuperä: Sain inspiraation pullakranssien tekoon "Kaikkien aikojen jouluherkut" (2/2014) -lehdestä. Pullataikinaohje sinänsä on aika perusohje ilman sen kummempaa erityistä lähdettä.

5 kommenttia:

  1. Nätti. Mä teen pullataikinan samoilla ainesosilla.

    VastaaPoista
  2. @luimupupu: Kiitos. Pulla on kyllä hyvää. Itse jätän usein tuon kananmunan pois taikinasta. Joskus tulee aina kokeiltua eri täytteitä pullaan, mutta jotenkin tuo perus kaneli-sokeri vie aina voiton...

    @Jael: Kiitos. :)

    VastaaPoista
  3. Onpahan kaunis! Kanelipulla maistuu aina ja muodossa missä tahansa, varsinkin tällaisessa.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Koti Harmi. :) Pullaa tulee leivottua nykyään harmittavan harvoin, se maistuisi itselle kyllä useamminkin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...