sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Broilerinmaksapasteija

Tänä jouluna valmistin alkupalapöytään ja napostelutarkoituksiin suuremman maalaispateen sijaan muutaman pikkupurkin broilerinmaksapasteijaa. Koska itse maksapasteija ei ole ehkä kaikkein esteettisimmän näköistä einestä, tekaisin pasteijoiden päälle vielä nätin tummanpunaisen puolukkaisen kiillekerroksen. Pasteija on helppo tehdä ja se sopii hyvin vaikka leivän päälle levitettäväksi.


Ainekset (10 annosta)
  • 300 g broilerinmaksaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 100 g voita
  • 0,5 (luomu)appelsiinin kuori raastettuna
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  • 1 rkl konjakkia (tai appelsiinimehua)
  • 0,5-1 tl suolaa
  • hieman mustapippuria myllystä

Kiille
  • 1 liivatelehti
  • 0,25 dl punaista glögiä
  • 0,5 dl (kevyesti sokeroitua) puolukkasosetta tai -hilloa
  • 1 rkl puolukoita


Suolata broilerinmaksat jääkaapissa, poista niistä tarvittaessa kalvot ja kuivaa maksat talouspaperiin. Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynsi. 

Sulata pieni määrä voita paistinpannussa ja kuullota sipuleita keskilämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Lisää pannulle loppu voi, hienoksi raastettu appelsiininkuori sekä timjami ja nosta pannun lämpötilaa. Lisää pannulle broilerinmaksat ja paista ne nopeasti molemmin puolin siten, että maksat jäävät sisältä vielä hieman punertaviksi.

Kaada sipuli-maksaseos tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi (tai käytä vaihtoehtoisesti vaikka sauvasekoitinta). Mausta pasteijamassa konjakilla, suolalla sekä mustapippurilla ja kaada se tämän jälkeen noin 5 dl kokoiseen vuokaan tai useampaan pienempään astiaan. Peitä pasteijavuoat kelmulla ja anna niiden hyytyä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Liota liivatelehteä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Kiehauta glögi pienessä kattilassa, purista liivatelehti kuivaksi ja liota se glögin joukkoon. Lisää glögin joukkoon myös puolukkasose ja sekoita. Lusikoi kiille maksapasteijoiden päälle ja ripottele niiden pinnalle vielä koristeeksi hieman puolukoita. Anna pasteijoiden tekeytyä jääkaapissa vielä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.


Reseptin alkuperä: Resepti on hienoisesti muokattu versio "Yhteishyvä Ruoka" (joulukuu 2014) - lehtisen ohjeesta (mm. kiille on erilainen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...