maanantai 15. joulukuuta 2014

Puolukkaiset marmeladimakeiset

Marmeladimakeisten valmistus on ollut minulle haaste jo pidemmän aikaa. Olen yrittänyt kyseisten karamellien tekoa parin vuoden mittaan useita eri reseptejä käyttäen, mutta yleensä lopputulos on aina ollut jotenkin vinksahtanut. Maku on ollut ihan kohdillaan, mutta makeisten rakenne on jäänyt omaan makuun liian pehmeän lötköksi, varsinkin agar-jauhetta käyttäessäni. Nyt bongasin uusimmasta "Lantliv mat & vin"-lehdestä sen verran houkuttelevan marmeladimakeisohjeen, että päätin antaa itselleni vielä yhden tilaisuuden taistelussa tätä epäonnea vastaan. Lehden ohjeessa makeiset hyydytettiin agar-jauheen sijaan liivatteella ja lisäksi seokseen lisättiin vielä sitruunahappoa sekä glukoosisiirappia. Lieneekö syy juurikin näissä keinoteollisissa ainesosissa, mutta tällä kertaa marmeladit onnistuivatkin ihan kelvollisesti myös rakenteensa puolesta. Maustoin marmeladini puolukalla sekä joulun kunniaksi ripauksella kardemummaa, jolloin lopputuloksesta tuli suhteellisen vahvan ja kirpeänmakean makuinen. Nättiä muotoa tavoitellessani hyydytin makeiset pienissä silikonisissa sydän- ja madeleinemuoteissa. Ensi kerralla päästän kyllä itseni tässä suhteessa helpommalla ja annan marmeladimassan hyytyä simppelisti suurempana levynä, sen verran hankalahkoa tahmeiden makeisten irroittaminen silikonimuoteista oli.


Ainekset (~35 kpl)
  • 2,75 dl sokeria
  • 0,7 dl vettä
  • 0,75 dl glukoosisiirappia
  • 7 liivatelehteä
  • 150 g puolukkasosetta (tai -hilloa)
  • 0,25-0,5 tl jauhettua kardemummaa
  • 5 g sitruunahappoa
  • Pinnalle: hienoa sokeria

Mittaa sokeri, vesi ja glukoosisiirappi kattilaan. Sekoittele ja keitä seosta, kunnes se on 150-asteista (käytä lämpömittaria mittaamiseen). Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Lisää puolukkasose, kardemumma sekä sitruunahappo kattilaan sokeriseoksen joukkoon. Jatka keittämistä sekoitellen, kunnes seos on 125-asteista. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita ne marmeladimassan joukkoon.

Kaada kuuma marmeladimassa vuokaan (tasaiseksi 1-2 cm levyksi) tai pienempiin silikonimuotteihin ja anna makeisten hyytyä ainakin vuorokauden ajan. Leikkaa suurempi marmeladilevy tämän jälkeen pienemmiksi makeisiksi tai irroita piemmät marmeladit muoteistaan. Pyörittele makeiset sokerissa.


Reseptin alkuperä: Jonkin verran muokattu versio "Lantliv mat & vin" (6/2014) - lehden ohjeesta.

4 kommenttia:

  1. Muutama vuosi sitten olin petit fours-workshopissa ja minun kontolleni tuli marmelaadin keitto,Glukoosisiirappia ja sitruunahappoa mekin käytimme,mutta myös pektiiniä.Ja hyviä niistä tuli. Sen jälkeen en olekaan sellaisia tehnyt.
    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/10/marmeladin-pate-de-fruit-ja-muidenkin.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jael linkistä. Hitsi, tuon kun olisin hoksinut aiemmin niin ei olisi tarvinnut opetella tätäkään kantapään kautta. :) Pitääpä kokeilla pektiiniä ensi kerralla.

    VastaaPoista
  3. Nättejä. Meidänkin muutaman vuoden takainen marmeladikokeilumme agar-agarilla oli rakenteellisesti epäonnistunut. Marmeladit sulivat lyhyenkin säilytyksen aikana leivälle levitettäväksi marmeladiksi.

    VastaaPoista
  4. Kiitos luimupupu. Joo, samoin kävi täälläkin, hyytymisen kanssa oli ongelmia. Olen kerran saanut agar agarilla tehtyä hieman kiinteämpiä marmeladeja. Ne pysyivät kyllä kasassa pidemmänkin aikaa, mutta olivat silti omaan makuun liian pehmeitä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...