sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Kookoksiset "lumipallot"

Lunta ei tänä(kään) vuonna näytä riittävän aivan valkean joulun toteutumiseen asti ainakaan täällä Oulun korkeudella. Talvisempia ilmoja odotellessa päädyinkin pyöräyttelemään "lumipalloja" ja rakentelemaan minikokoisia "lumiukkoja" ihan sisätiloissa. Nämä makeat pikkunamit kätkevät sisäänsä jäisestä ulkomuodostaan huolimatta Karibian kesän makuja kookoksen ja ananaksen muodossa.


Ainekset

Taikina
  • 150 g valkosuklaata
  • 80-100 g kookosrasvaa (100%)
  • 2 tlk (à 227 g / 140 g) ananasrenkaita (säilyke)
  • 175 g kaurakeksejä (tai muita kuivakeksejä)
  • 75 g kookoshiutaleita

Kuorrutus
  • 100 g valkosuklaata
  • 30 g kookosrasvaa (100%)
  • kookoshiutaleita

Valmista taikina. Sulata valkosuklaa yhdessä kookosrasvan kanssa vesihauteessa. Valuta ananasrenkaat ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Murskaa keksit hienoksi muruksi pyöräyttäen ne esimerkiksi tehosekoittimessa tai laittamalla keksit muovipussiin ja murskaamalla ne vaikkapa lihanuijalla. Sekoita ananassose, keksimuru sekä kookoshiutaleet keskenään ja lisää joukkoon vielä sulatettu valkosuklaaseos. Kääntele tasaiseksi taikinaksi ja laita massa jääkaappiin kovettumaan noin 1-2 tunniksi.

Pyörittele kohmettuneesta taikinasta kevyesti kostutetuin käsin pieniä (halkaisijaltaan noin 1-1,5 cm:n kokoisia) palloja. Anna pallojen kovettua vielä jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Valmistele lumipallojen kuorrutus. Sulata valkosuklaa yhdessä kookosrasvan kanssa vesihauteessa ja levitä kookoshiutaleet lautaselle. Kasta taikinapallot pienissä erissä nopeasti ensiksi suklaamassassa ja pyörittele ne sitten kookoshiutaleissa. Nostele kuorrutetut "lumipallot" lautaselle ja anna niiden kovettua jääkaapissa vielä noin 30-60 minuuttia. 

Säilytä valmiit "lumipallot" jääkaapissa.

Vinkki: Massasta voi valmistaa samaan tapaan myös vaikkapa pieniä "lumiukkoja". Pyörittele taikinasta tällöin myös hieman isompia palloja ja kasaa lumiukot heti niiden kuorruttamisen jälkeen (tällöin valkosuklaa liimaa kovettuessaan pallot toisiinsa kiinni). Lumiukoille saa taiteiltua silmät vaikka kardemumman siemenistä ja nenät pienistä porkkanasiivuista.


Reseptin alkuperä: Lievä muunnelma saksalaisesta "Lecker Christmas" (2014) -lehdestä löytämästäni ohjeesta.

12 kommenttia:

  1. Ihana lumiukko! Ja kivat lumpallot muutenkin:)

    VastaaPoista
  2. Hurjan söpöjä! Minä tyytyisin ehkä vain ihailemaan, sillä kookoshiutaleet eivät jostain syystä oikein uppoa.

    VastaaPoista
  3. Tein itse perinteisiä suklaapalloja ihan lähiaikoina. Mielestäni ne ovat erittäin herkullisia ja näyttäviä tarjoiltavia, kuten nämäkin. Hauskat nuo lumiukot erityisesti! Tosiasia on kuitenkin se että kookos jakaa paljon mielipiteitä, eikä uppoa kaikille. Itse otan sen niin että riittääpä itselle sitten enemmän syötävää ;) Nam ja tätä reseptiä on kokeiltava.

    VastaaPoista
  4. Jee, mahtavan näköisiä! :)

    VastaaPoista
  5. @Jael: Kiitos. :) Mietin, että tuon lumiukon voisi kasata myös tikun päähän, saisi hauskan lumiukkotikkarin. ;)

    @Koti Harmi: Kiitos. :) Heh, voihan nuo jättää syömättäkin jos kookos ei nappaa, menevät joulukoristeista. ;)

    @Annis: Totta, minua tosin kookosaddiktina ei ainakaan yhtään harmita, jos ei muille maistu. ;) Perinteiset suklaapallot ovat kyllä hyvä tarjottava jouluna, pitäisiköhän vielä itsekin jaksaa väsätä jotain vastaavia näiden lisäksi...

    @Hannele: Kiitos kiitos. :-)

    @ssiiri: Kiitos. :) Näistä voisi varmaan aika pienellä vaivalla muuten kehitellä jonkinlaisen vähähiilarisenkin version...

    VastaaPoista
  6. Onpa hauskat lumiukot:). Ja minulle kyllä kookos uppoaa oiken hyvin, joten myös kuulostavat herkulliselta, nam.

    VastaaPoista
  7. Kiitos Celebration Treats 4U. :) Nämä tosiaan sopivat hyvin kookoksesta pitäville. Minä meinasin tänään töiden jälkeen väsyneenä rohmuta noita makeisia sen verran roppakaupalla, että piti äkkiä piilottaa loput pakastimen perimmäiseen nurkkaan (riittäisi jouluksikin muutama).

    VastaaPoista
  8. Voi miten söpöjä! Talvi ja kesä suloisesti sekaisin :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos Paula. :) Joo, kesän maun talvisessa paketissa.

    VastaaPoista
  10. Täältähän löytyy paljon jouluideoita! Tuo lumiukko on huippu! Tägään sun reseptin sit blogiini jos niitä käytän sitä niin menee kunnia oikeeseen osoitteeseen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuo lumiukko syntyi pienenä päähänpistona, saahan sitä välillä vähän hassutella. Reseptit ovat täysin vapaata riistaa, kiitos silti linkittelystä (jos satut näitä kokeilemaan).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...