tiistai 29. huhtikuuta 2014

Sitruunajuustokakku

Minulla on tänään pitkästä aikaa paikallisen marttayhdistyksen iltamien emäntävuoro, mikä tarkoittaa lähinnä tapaamisessa tarjottavan kahvileivän leivontavastuuta. Koska aikani ei tällä kertaa riittänyt mihinkään kovin ihmeellisiin leipomuksiin, päädyin valmistamaan pari perinteistä sitruunaista juustokakkua. Kyseinen kakku sopii mielestäni raikkaan makunsa ja kirkkaan värityksensä puolesta hyvin myös vappuun ja muihin kevään juhliin. Pikkuisen piti päästä kikkailemaan koristeiden kanssa, joten päätin väsätä kakun päälle valkosuklaaverkkokoristeen sekä lisätä sen päälle vielä muutaman värikkään hedelmäpalan.

Kylmän liivatepohjaisen juustokakun teko on helppoa, varsinkin hieman puolivalmisteita käyttäen, sillä mitään ei tarvitse varsinaisesti leipoa. Kakkupohja valmistuu keksimuruista (itse suosin kaurakeksejä, useimmat taitavat käyttää digestive-keksejä tähän tarkoitukseen), ja itse juustomassaseoksen ja kiilteen valmistus on lähinnä aineiden sekoittamista toisiinsa. Kakun hyytymisvaiheisiin tulee kuitenkin varata jonkin verran aikaa. Helppoudesta huolimatta juustokakuista saa pienellä vaivalla varsin näyttäviä luomuksia, ja leipomoissa sekä kahviloissa nämä komeudet maksavatkin usein maltaita.


Ainekset (24 cm kakkuvuokaan)
Pohja
  • ~200 g kaurakeksejä tai digestive-keksejä (myös gluteenittomat kaurakeksit sopivat hyvin kakkupohjaan)
  • ~50 g voita
Juustokakkumassa
  • 5 liivatelehteä (tai vastaava määrä agar-jauhetta)
  • 1 sitruunan mehu
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g sitruunajogurttia tai jotain sitrushedelmäjogurttia (tai maustamatonta jogurttia ja hieman enemmän sitruunamehua)
  • 1/4 sitruunan kuori
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • (1 passionhedelmä)
  • 4 dl kuohukermaa
Kiille
  • 3 liivatelehteä (tai vastaava määrä agar-jauhetta)
  • 2,5 dl appelsiinimehua
 Koristeeksi
  • 100-150 g valkosuklaata
  • (hedelmiä: itse käytin tällä kertaa mangoa, nektariinia, viinirypäleen ja muutaman granaattiomenan siemenen)

Vuoraa rengaskakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Valmista kakkupohja. Murskaa keksit hienoksi jauheeksi pyöräyttäen ne esimerkiksi tehosekoittimessa tai laittamalla keksit muovipussiin ja murskaamalla ne vaikkapa lihanuijalla. Laita keksinmurut kulhoon. Sulata voi, kaada se kulhoon ja sekoita huolellisesti keksinmurujen joukkoon. Kaada seos kakkuvuokaan ja painele käsin tai lusikalla tiiviiksi tasaiseksi pohjaksi.

Jos käytät liivatelehtiä, laita juustomassapohjan liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Purista tällä välin sitruunamehu valmiiksi pieneen kattilaan. Laita tuorejuusto, jogurtti, hienoksi raastettu sitruunankuori (vain keltaista osaa), sokeri sekä vaniljasokeri suureen kulhoon ja sekoita ne tasaiseksi seokseksi. Voit halutessasi lisätä joukkoon myös esimerkiksi passionhedelmää (siivilöi siitä kuitenkin pois siemenet). Kun liivatelehdet ovat lionneet, kuumenna sitruunamehu lähes kiehuvaksi, purista liivatteista vesi ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun koko ajan sekoittaen. Sekoita liivateseos pitkänä nauhana juustoseoksen joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se vielä juustomassan joukkoon. Kaada seos kakkuvuokaan ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Laita kakku jääkaappiin jäähtymään pariksi tunniksi, kunnes juustomassa on hyytynyt.

Valmista kiille. Liota liivatteita hetki kylmässä vedessä. Kuumenna tämän jälkeen 0,5 dl appelsiinimehusta, purista liivatteista vesi ja liuota ne kuuman mehuun. Lisää joukkoon loppu appelsiinimehu ja sekoita. Kaada kiilleseos varovasti kakkuvuokaan hyytyneen juustoseoksen päälle. Laita kakku takaisin jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään tunnin tai parin ajan.

Irrota hyytynyt juustokakku kakkuvuoasta ja koristele haluamallasi tavalla. Valkosuklaaristikkoa varten tarvitset joustavasta muovikalvosta leikatun kakkupohjan kokoisen (tai mielellään pari milliä isomman) ympyrän, joka asetetaan leivinpaperin päälle. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa ja pursota siitä pursotinpussia käyttäen (tai ihan lusikalla) ristikko muovikalvon päälle niin, että verkko yltää hyvin muovikelmuympyrän reunojen yli. Nosta muovikalvo tämän jälkeen varovasti toiselle alustalle. Jos haluat komiulotteisen koristeen, nosta ympyrän reunaa yhdestä kohtaa ympyrän keskelle ja pidä sitä hetken aikaa paikallaan, kunnes suklaa alkaa jähmettyä. Itse kiinnitin reunan väliaikaisesti parilla nuppineulalla, suklaan jähmettyminen kun ottaa aikaa. Jäähdytä verkko jääkaapissa tai pakastimessa tasaisella alustalla. Poista tämän jälkeen muovikalvo varovasti ja nosta koriste kakun päälle. Älä koske verkkoon mielellään sormin pitkiä aikoja, sillä verkko sulaa ja rikkoontuu helposti. Itse viimeistelin koristelun vielä muutamalla hedelmäviipaleella.


Valmiin kakun voi tarvittaessa myös pakastaa.

    Reseptin alkuperä: Olen tehnyt tätä kakkua vuosikaudet enkä muista enää reseptin alkuperää ("jostain netistä" olen sen varmaan löytänyt). Valkosuklaaverkon idea on kopsittu Kinuskikissalta.

    11 kommenttia:

    1. Ihana kakku! Ohje on nyt tallessa ja varmasti sitä kokeilen!
      Voiko kakun tosiaan kiilteineen päivineen pakastaa?

      VastaaPoista
    2. On kyllä kaunis! :) Kakkujen ja muiden leivonnaisten koristelun harjoittelu on ollut omalla to do-listallani jo ikuisuuden, eikä mitään tapahdu...

      VastaaPoista
    3. Kiitos Kirsi ja ssiiri. :)

      @Kirsi: Olen minä pakastanut tuota kakkua ihan kiilteineen (tosin vähän eri koristuksilla, hedelmiä ei varmaan ainakaan kannata lyödä sinne pakkaseen) ja sulattanut sitten vaan hitaasti esim jääkaapissa. Ainakin minulla tuo on toiminut ihan hyvin (ehkä hieman kosteampi pinta tulee tuohon kiilteeseen sulatuksen jälkeen).

      @ssiiri: Itsekin olen vasta viimeaikoina ryhtynyt harjoittelemaan noita koristeita. Esimerkiksi kermapursotuksissa olen aivan käsi, siksi tämmöiset juustokakkutyyliset leipomukset sopiikin minulle paremmin, noilla valkosuklaahommeleilla saa helposti näyttävää jälkeä.

      VastaaPoista
    4. Ihan mahottoman kaunis! Valkosuklaaverkko on jotain, mihin minä en ikinä kykene. Syön kyllä sujuvasti :)

      VastaaPoista
    5. Sehän se onkin tärkeintä, syöminen siis. :)

      VastaaPoista
    6. Kiitos Peggy. :) Kieltämättä tuosta tuli vähän "taiteellinen". ;)

      VastaaPoista
    7. Onpa todella kaunis! Pitäisi tosiaan alkaa harjoitella noiden koristeiden väsäämistä, sehän on kuiteskin sen puoli ruokaa :)

      VastaaPoista
    8. Lämmin kiitos Paula. Itsellä on tavoite oppia tekemään muutama "perusvarma" kakkukoriste, oma aika ja mielenkiinto ei varmaan riitä kovin monenlaisiin väkerryksiin enkä tosiaan ole esim. mikään pursottamisen taitaja (tuosta verkostakin tuli aika epätasainen mutta tässä se ei kyllä mielestäni haittaa, onpa vähän luonnetta koristeessa). Tämä suklaaverkko on mielestäni yksi aika hyvä ja monikäyttöinen koristus ainakin noihin juustokakkuihin. Sen voi tehdä tosiaan tummastakin suklaasta tai vaikka värjätä, päälle sitten vaan esim. pari hedelmää / marjaa / karamellia tms. vähän tilaisuuden mukaan.

      VastaaPoista
    9. Huh, onpa kaunis kakku! Mitenhän minä olen missannut tämän vapun aikaan... Koriste on ihan huikea, pitää joskus yrittää itsekin vastaavaa :)

      VastaaPoista
    10. Kiitos Heidi! :) Joo tuo koriste ei ole järin vaikea tehdä mutta kerää kyllä usein ihastelua ja ihmettelyä.

      VastaaPoista

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...