perjantai 25. huhtikuuta 2014

Kinkku-rucolasalaatti

Matkailu avartaa. Vietin pääsiäistä edeltävän viikon puolisoni kanssa lomaillen Espanjan auringossa, Valencian lähimaastossa, ja yllätys yllätys lomani keskittyi maisemien katselun ja löhöilyn lisäksi pääosin herkutteluun. Suuntasimme vuoristoon ja yövyimme pienissä perheomisteisissa majataloissa, joissa ruoantekopuolesta vastasi pääsääntöisesti talon emäntä. Voin kyllä vakuuttaa, ettei reissun aikana päässyt nälkä yllättämään. Ensimmäinen kohteemme oli pieni Guadalestin turistikylä, jonka hurmaavassa majatalossa saimme nauttia muun muassa "special tapas night":in antimista. Illallinen koostui 12 ruokalajista, jotka eivät todellakaan olleet mitään perusbaaritapaksia vaan oikeita luksusannoksia. Hintaa menulle kertyi 28 euroa / hlö, kotimaan hintoihin verrattuna aivan loistava hinta-laatusuhde. Valitettavasti en älynnyt ottaa kunnon kameraa mukaan, jotta olisin saanut tallenteen kaikista herkuista. Sen sijaan päädyin painamaan annokset syvälle mieleni sopukoihin, jotta voin häikäilemättä hyödyntää näitä makukokemuksia myöhemmissä kokkailuissani. Alla ensimmäinen esimerkki matkalla löytämästäni inspiraatiosta, lisää seuraa varmasti myöhemmin.

Ja pitihän sitä reissusta matkamuistoja tuoda. Noh, ruokaahan sitä tuli roudattua, en yksinkertaisesti malttanut hillitä itseäni paikallisissa ruoka- ja viinikaupoissa. Piti oikein ostaa uusi matkalaukku kaikelle kinkulle, makkaroille, pulloille ja purkeille, paellapannulle jne. Nyt kaapista löytyy sitten mm. aikamoiset kimpaleet vuoristokinkkua, joita on hyvä ryhtyä pikkuhiljaa hyödyntämään. Ensimmäisenä annoksena valmistinkin kaikessa yksinkertaisuudessaan kinkku-rucolasalaattia, jonka simppeli mutta maukas makumaailma koostuu sitruunamarinoidusta rucolasta, ilmakuivatusta kinkusta, pinjansiemenistä, pekaanipähkinöistä sekä jogurttikastikkeesta.


Ainekset (alkupalana 2:lle)
  • 70 g rucolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 pienen sitruunan mehu
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • 3 rkl pekaanipähkinöitä
  • 60 g ilmakuivattua kinkkua
Jogurttikastike
  • ~0,75 dl maustamatonta jogurttia
  • 1,5-2 tl juoksevaa hunajaa
  • 0,25 tl kuivattua minttua
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä

Huuhtele ja kuivaa rucola. Laita oliiviöljy kulhoon, purista joukkoon sitruunamehu ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kääntele sitruunaöljyseos rucolan joukkoon ja anna rucolan marinoitua hetki.

Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla paistinpannulla. Rouhi pekaanipähkinöitä hieman pienemmiksi ja sekoita pinjansiementen joukkoon. Pilko ilmakuivattu kinkku pieniksi kuutioiksi.

Laita kaksi noin 12 cm rengasmuottia tarjoilulautasille ja jaa rucola muotteihin. Voit halutessasi säästää muutaman rucolanlehden koristeeksi salaatin pinnalle. Lusikoi rucolan päälle pinjansiemen-pähkinäseos sekä kinkkukuutiot. Painele kevyesti lusikalla, jotta salaatti pitää muotonsa kun poistat rengasmuotit. Nosta muotit varovasti salaattien ympäriltä.

Sekoita jogurttikastikkeen ainekset keskenään ja lusikoi kastiketta salaatin päälle sekä ympärille.


Vielä maisemakuva Guadalestistä, tätä laaksoa saimme ihailla majatalon aurinkoisella ulkoterassilla tarjoilluilla aamiaisilla:


Guadalestista matkamme jatkui syrjemmälle maaseudulle vanhaan restauroituun maalaistaloon ja siitä loppulomaksi tunnelmalliseen Rubielos de Moran kylään. Ruokatarinoita näistä kohteista seuraa blogissa myöhemmin.


Reseptin alkuperä: Inspiraatiota haettu Guadalestissa sijaitsevan Cases Noves -majatalon loistavassa ravintolassa syömästäni tapasannoksesta. Alkuperäisessä annoksessa kastikkeena taisi olla hunajavinaigrette, jonka päädyin tällä kertaa muuttamaan jogurttikastikkeeksi (jääkaapista kun sattui löytymään jogurttia).

3 kommenttia:

  1. Kaunis annos, hulppeat maisemat ja nyt kyllä jään janoamaan lisää matkan luomia inspiraatioita!

    VastaaPoista
  2. Todella herkullisen kuulloinen ja nätti annos! Kiva kuulla myös sen tarina. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Blueskissa ja ssiiri. :) Simppeli salaattihan tuo on, mutta hyvillä raaka-aineilla siitä saa kyllä maukkaan. Juu, kirjoittelen tosiaan lisää noista matkan aiheuttamista inspiksistä tuossa toukokuussa, oikein jo sormet syyhyää päästä kokeilemaan kaikenlaista.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...