lauantai 2. toukokuuta 2015

Metsäsienirtortellinit yrtti-kermakastikkeella

Istuimme ystäväni kanssa viikko sitten iltaa useamman ruokalajin kasvisruokateemalla. Halusin valmistaa illalliselle ainakin yhden ruokalajin metsäsienistä, joita viime syksynä keräämistäni talvivarastoista löytyy vieläkin vaikka millä mitalla. Näin uuden sienisadon nostaessaan pian päätään alkukesän korva- ja huhtasienikauden merkeissä, olisi viime vuoden varastoista vihdoin hyvä päästä pikkuhiljaa eroon. Secondi piattina illallispöytäämme nostettiinkin metsäsienitäytteisiä tortellineja, joiden kaveriksi suunnittelin aluksi valmistavani salvia-voikastiketta "Makuja kotoa"-blogin Heidin esimerkkiä seuraten. Salviaa ei kaupan valikoimista tällä erää kuitenkaan löytynyt, joten kastike vaihtui viime hetkellä muilla yrteillä höystetyksi valkoviinikermakastikkeeksi. Lopputulos oli maukas sekä hyvin täyttävä, ja pieni lepotauko olikin paikallaan tämän pastapläjäyksen jälkeen ennen pääruokaan siirtymistä.


Ainekset (4-6:lle)

Metsäsienitäyte
  • ~600 g metsäsieniä (itse käytin herkku- ja kangastatteja)
  • 2-3 salottisipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1,5 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 0,5 sitruunan raastettu kuori
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa (tai esimerkiksi ricottaa)

Kastike
  • 1 salottisipuli
  • 0,5 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sokeria
  • 2 dl valkoviiniä
  • 2 rkl yrttiöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1,5 dl kuohukermaa

Pinnalle lisäksi
  • muutama ruokalusikallinen yrttiöljyä
  • raastettua parmesaania
  • muutama tuore basilikanlehti

Valmista ensin yrttiöljy sekä tuorepastataikina. Pastataikinan tekeytyessä valmista metsäsienitäyte. Puhdista metsäsienet tarvittaessa ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna myös salottisipulit sekä valkosipulinkynsi. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja kuullota sipuleita sekä sieniä noin 10 minuutin ajan. Mausta sienet suolalla sekä mustapippurilla ja sekoita sienten joukkoon myös hienonnettu sitruunankuoriraaste, kuivattu oregano sekä timjami ja tuorejuusto. Tarkista maku ja anna täytteen jäähtyä hetken aikaa.

Kaulitse pastataikina ohuiksi levyiksi pastakoneella tai kaulimella ja ota siitä esimerkiksi rengasmuottia käyttäen ympyrän muotoisia palasia (itse käytin halkaisijaltaan 7 cm:n kokoista rengasmuottia). Nostele pastalevypalojen päälle pieni nokare sienitäytettä, kostuta levyn reunat kevyesti vedellä, taita pastalevy puoliympyräksi ja painele reunat tiiviisti kiinni toisiinsa. Pyöräytä puoliympyrän pitkän sivun kulmat yhteen ja purista ne kiinni toisiinsa. (Tortellinien muotoiluohjeita kuvien kera löytyy esimerkiksi täältä). Nostele tortellinit jauhotetulle alustalle odottamaan keittämistä. Tortellinit voi hyvin myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota silppua kuumassa oliiviöljyssä kasaripannussa muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle sokeri ja jatka kypsentämistä vielä hetki. Kaada valkoviini sipulisilpun joukkoon ja hauduta noin 5-10 minuutin ajan. Lisää kastikkeen joukkoon yrttiöljy, suolaa sekä pippuria ja lopuksi kuohukerma. Keitä kastiketta vielä hetki kasaan ja tarkista maku.

Kypsennä tortellinit suuressa määrässä hieman kiehumispisteen alapuolella olevaa suolavettä, 3-4 minuuttia (tarvittaessa muutamassa erässä). Kun tortellinit nousevat veden pinnalle, ne ovat kypsiä. Nostele tortellinit kattilasta reikäkauhalla.

Tarjoile kypsät tortellinit yhdessä kermaisen kastikkeen kanssa. Tortelliniannokset voi viimeistellä pirskottelemalla niiden pinnalle vielä hieman yrttiöljyä, raastamalla päälle hyvälaatuista parmesaanijuustoa ja ripotelemalla pinnalle vielä hieman hienonnettua tuoretta basilikaa.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, peruspastaviritelmä.

4 kommenttia:

  1. Nam, sienitortellinit on ihania ja tuo kastike kuulostaa niiden kanssa erinomaiselta.

    VastaaPoista
  2. Tässäpä hyvä syy alkaa askarrella tortellineja. Kauniita! Salviaakin olisi, joten saisi salviavoin tehtyä kaveriksi. Slurps...

    VastaaPoista
  3. @Jael: Kiitos! Nälkä ainakin lähti. :)

    @Celebration Treats 4U: Joo kastike oli ihan jees, vaikkakin eri kuin lähtökohtaisesti suunnittelin.

    @Koti Harmi: Kiitos. Viikonloppuna olisi tosiaan aikaa näpertää. :) Ensi kerralla testaan itsekin kyllä sen salviavoin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...