Korkkasinpa minäkin vappuviikonloppuna tämän kevään parsakauden. Espanjalainen tuontiparsa eksyi tällä erää pizzanpäälliseksi yhdessä suolaisen parmankinkun kera. Mietin pitkään valmistavani pizzan "valkoisena", eli pelkällä juustokuorrutuksella ilman tomaattikastiketta, mutta päädyin loppumetreillä lisäämään pizzaan myös hieman nopeatekoista tomaattisoosia. Lopputulos oli kyllä todella maukasta, tätä pitää tehdä vielä toistamiseenkin alkukesän aikana.
Ainekset (2 pizzaa)
Pizzataikina
- 1,5 dl vettä
- 5 g kuivahiivaa (tai noin 10 g tuorehiivaa)
- 0,25 tl suolaa
- 0,5 tl sokeria
- 1,5 rkl oliiviöljyä
- 3,5-4 dl vehnäjauhoja
Tomaattikastike
- 1,5 dl tomaattimurskaa
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl sokeria
- ripaus suolaa
- mustapippuria myllystä
Pizzatäytteet
- 100 g cheddar-juustoa
- 125 g buffalomozzarellaa
- 400 g vihreitä parsatankoja
- 70 g parmankinkkusiivuja
- mustapippuria
- kourallinen rucolasalaattia
Valmista ensin pizzataikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota sen joukkoon hiiva, suola sekä sokeri. Lisää veden joukkoon öljy ja sekoita jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna sen kohota leivinliinan alla vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.
Valmista tomaattikastike sekoittamalla tomaattimurska sekä -pyree ja sokeri keskenään. Mausta kastike suolalla sekä mustapippurilla. Raasta cheddar-juusto ja revi valutettu buffalomozzarella pieniksi paloiksi. Laita uuni lämpenemään 250-asteiseksi.
Kauli tai venyttele kohonneesta pizzataikinasta kaksi ohutta pizzapohjaa. Levitä taikinapohjien päälle tomaattikastike ja ripottele niiden pinnalle juustoraaste sekä buffalomozzarellapalat. Paista pizzoja 250-asteisessa uunissa (mielellään pizzakiven päällä) noin 7 minuuttia.
Kuori pizzojen paistuessa parsatangot halutessasi kevyesti ja leikkaa niistä pois puiset varsien alaosat. Halkaise paksut parsatangot pitkittäissuunnassa kahteen osaan, ohuet parsat voi jättää kokonaisiksi. Kypsennä parsoja pienessä kiehuvassa suolavesimäärässä noin 2 minuuttia, kunnes parsatangot ovat hieman pehmenneet. Valuta parsat.
Nostele parsatangot sekä parmankinkkusiivut pizzojen päällä ja rouhaise niiden pinnalle hieman mustapippuria. Paista pizzoja vielä 1-2 minuuttia. Ripottele pizzojen pinnalle lopuksi tuoretta huuhdottua rucolaa.
Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, keväinen "peruspizzaviritelmä".
Wow, ihanat kuvat ja ihanan kuuloinen pizza! Ihan just eikä melkein sellainen, jonka valitsisin ravintolassa. :-)
VastaaPoistaOn todella herkullisen näköinen pizza! Monesti on käynyt mielessä kokeilla cheddaria pizzan päällä, mutta aina se on unohtunut. Toimiiko hyvin?
VastaaPoista@Riitta: Kiitos! :) Saisikin Oulun ravintoloista pizzaa parsalla, muulla kuin sillä säilykepurkkiversiolla siis... Haaveeksi taitaa jäädä, mutta onneksi voi tehdä itse. :)
VastaaPoista@RokkiPöllö: Kiitos! :) Cheddar toimi minusta kyllä hyvin pizzassa, aion käyttää sitä joskus toistekin pizzajuustona. Keventelyyn tuo ei kyllä sovi. ;)