sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Yrtti-pekoniboston

Olen kuolaillut mehevän ja maukkaan näköisiä suolaisia pull apart- ja boston-tyylisiä leipiä ruokablogeista sekä muista somekanavista jo pidemmän aikaa. Kun vuodenvaihteessa tämän tyylilajin leipä käveli vastaan vielä "Donna Hay"-ruokalehden sivuilla, oli minun pakko nostaa kyseisen leivonnaisen prioriteettia kokeiltavien ruokien "to do"-listallani entisestään. Eräänä keväisenä viikonloppupäivänä kävin vihdoin tositoimiin, ja pyöräytin tämän yrteillä, pekonilla, pistaasipähkinöillä sekä juustolla täytetyn näyttävän "bostonin" tomaattikeiton kaveriksi. Hyvää tuli. Paistoin leipomukseni suhteellisen laajassa piirasvuoassa, jolloin lopputuloksesta tulikin suhteellisen matala ja piirasmainen. Mikään ei toki estäisi leipomaan samaan tyyliin paksumpaa ja muuten hieman pienempikokoista leivonnaista vaikkapa sopivan kokoisessa kakkuvuoassa.


Ainekset
  • 2,5 dl kevytmaitoa
  • 50 g voita
  • 1 rkl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • noin 7-8 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 160 g pekonikuutioita
  • 6-8 valkosipulinkynttä
  • 0,5 + 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 purkki tuoretta persiljaa
  • 1 purkki tuoretta basilikaa
  • 1 purkki tuoretta oreganoa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 70 g pistaasinsydämiä
  • 150 g juustoraastetta (itse käytin cheddaria)
  • Uunivuoan voiteluun: pieni nokare voita
  • Pinnalle: hieman tuoretta persiljaa hienonnettuna

Laita puolet maidosta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä, sulata voi sekä sokeri maidon joukkoon ja lisää loput maidosta kattilaan. Anna seoksen jäähtyä noin 5 minuuttia. Sekoita kuivahiiva, vehnäjauhot sekä kananmunat keskenään ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi (yleiskoneella noin 5 minuutin ajan). Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Levitä pekonikuutiot uunivuokaan ja lisää vuokaan myös valkosipulin kynnet (kuorineen). Paahda aineksia 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pekoni on rapeutunut. 

Kun valkosipulit ovat jäähtyneet hetken, purista ne sitten kuoristaan. Yhdistä valkosipulin kynnet, 0,5 dl oliiviöljystä sekä tuoreet huuhdellut yrtit ja soseuta ne tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta tahna sitruunamehulla, sokerilla, suolalla sekä mustapippurilla. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.

Nosta uunin lämpötilaa 220-asteiseksi. Kauli kohonnut taikina jauhotetulla alustalla noin 50x40 cm:n kokoiseksi suorakulmaiseksi levyksi. Levitä yrittitahna levyn päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle pekonikuutiot, hieman rouhitut pistaasipähkinät sekä juustoraaste. Leikkaa levy pitkittäin kahteen osaan, jolloin saat kaksi 25x40 cm:n kokoista suorakulmiota. Rullaa kummatkin suorakulmiot pitkiltä sivuiltaan tiiviiksi rulliksi ja leikkaa molemmat rullat noin 18 osaan (saat yhteensä 36 osaa).

Voitele laakea piirakkavuoka voilla (itse käytin pyöreää, halkaisijaltaan 30 cm:n kokoista vuokaa) ja lado taikinarullapalat uunivuokaan leikkauspinnat ylöspäin. Anna bostonin kohota noin 20-30 minuuttia ja voitele sen pinta tämän jälkeen lopulla oliiviöljyllä. Paista piirasta 220-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan, kunnes se on kypsynyt ja saanut pintaansa hieman kullanruskean värin.

Ripottele lämpimän bostonpiiraan pinnalle halutessasi vielä hieman tuoretta hienonnettua persiljaa.


Reseptin alkuperä: Ohje on lievästi muokattu versio "Donna Hay" (Dec/Jan 2016) -lehden ohjeesta.

8 kommenttia:

  1. Nam! Tuota olisin halunnut olla syömässä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Heh, pekoni+juusto+yrittikombolla nyt ei voi kovin pahaa tulla.

      Poista
  2. On kyllä mahtavan näköinen! Kaunis ja herkullisen näköinen ihanine yrtteineen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru. <3 Itsekin olen kyllä tyytyväinen, tulihan siitä ihan näyttävä.

      Poista
  3. Siirtyi välittömästi minunkin must to do -listalle. Voi kun onnistuisi saamaan noin herkullisen näköisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Minulla on vielä muutama muukin "nyhtöleipä" kokeilematta, niistä saa kyllä näyttäviä tarjottavia suhteellisen pienellä vaivalla. Pieni määrä tuoretta silputtua persiljaa tai muuta yrttiä suolaisen bostonin pinnalla antaa vielä kivan loppusilauksen.

      Poista
    2. Postauksiasi näistä odotellen
      Hyvä viikonloppua sinulle

      Poista
    3. Kiitoksia ja oikein hyvää viikonloppua sinullekin. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...