torstai 7. huhtikuuta 2016

Nyhtölammas

Minäkin, kun muutkin. Jo muutaman vuoden ajan erityisesti pääsiäisen aikaan ruokablogeissa ynnä muissa somekanavissa on vilahdellut toinen toistaan herkullisempia nyhtölammaskuvia ja -reseptejä. Yksi yleisimmin bongaamistani ohjeista lienee alkujaan Nigella Lawsonin käsialaa, ja siinä riivityn lampaanlihan sekaan on sekoiteltu kauniin punaisia granaattiomenan siemeniä sekä raikasta tuoretta minttua. Tämän vuoden pääsiäispyhinä sainkin suurena lampaanlihan ystävänä viimein aikaiseksi testata Nigellan inspiroimaa granaattiomenalla sekä mintulla höystettyä nyhtölammasta. Lyhyen googlettelun jälkeen sekä muun muassa "Ruokasurffausta"-blogin innoittamana päädyin myös hieman modailemaan alkuperäistä ohjetta; marinoin lihan ennen sen kypsentämistä ja kiehautin paistinliemen maukkaaksi kastikkeeksi, jonka lisäsin lihan joukkoon ennen sen tarjoamista. Riivitystä lampaasta tulikin mehevää sekä mainion makuista, ja tulen varmasti valmistamaan tätä ruokalajia uudemmankin kerran. Pääsiäispöydässä lammasta tarjoiltiin tällä erää bulgurin sekä muutaman tahnan kera, osa lihasta päätyi nyhtölihahampurilaisten väliin ja loppujämät löysivät tiensä keiton joukkoon. Monipuolista, helppotekoista ja hyvää.


Ainekset (noin 6-8:lle)
  • noin 2 kg:n (luuton) karitsanpaisti

Marinadi
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 1 rkl kuivattua minttua
  • 0,5 rkl kuivattua timjamia
  • 3-4 valkosipulin kynttä
  • 0,5 rkl suolaa
  • reilusti mustapippuria myllystä

Paistamiseen & pataan
  • nokare voita
  • 2-3 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • noin 5 dl vettä

Kastike
  • siivilöity paistinliemi
  • 0,5 sitruunan mehu
  • 1-2 tl tomaattipyreetä
  • 0,25 tl kuivattua timjamia

Lisäksi
  • granaattiomenan siemeniä
  • tuoretta minttua 

Sekoita marinadiainekset keskenään ja hiero marinadi paistin pintaan. Anna lihan marinoitua jääkaapissa esimerkiksi muovipussissa noin 12-24 tuntia.

Sulata voi pannulla ja ruskista paistiin kauttaaltaan kaunis paistopinta. Lisää halutessasi hieman suolaa lihan pintaan, nosta paisti suureen uunipataan ja kaada marinointipussiin mahdollisesti jäänyt marinadi lihan päälle. Lohko sipulit sekä porkkanat ja lisää ne pataan yhdessä veden kanssa. Peitä pata kannella tai alumiinifoliolla ja nosta pata 130-140-asteiseen uuniin. Anna lihan hautua vähintään 6-7 tuntia. Itse nostin paistin uuniin yöksi, jossa se sai kypsyä rauhassa 12 tuntia. Lisää paiston aikana pataan välillä hieman vettä tarvittaessa, jotta paisti ei pääse kuivumaan. 

Nosta paisti padasta ja kiedo se tiiviisti alumiinifolioon. Anna paistin tekeytyä huoneenlämmössä noin tunnin ajan ja valmista tällä välin kastike. Siivilöi paistinliemi, kaada se kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sitruunamehu, tomaattipyree sekä timjami liemen joukkoon ja redusoi nestettä kovalla lämmöllä reiluun kolmasosaan. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.

Riivi lampaanpaisti kahta haarukkaa käyttäen lihassyiden mukaisesti ja nostele lihasuikaleet tarjoiluastialle. Poista lihasta samalla mahdolliset jänteet ja muut tarpeettomat osat.

Kaada liemi riivityn lihan pinnalle. Ripottele päälle vielä makusi mukaan granaattiomenan siemeniä sekä tuoreita hienonnettuja mintunlehtiä.


Reseptin alkuperä: Katselin ohjeistusta muun muassa "Ruokasurffausta"-, "Kaikki äitini reseptit"- sekä "Pastanjauhantaa"-blogeista.

7 kommenttia:

  1. Niin mun suosikki! Tehkää kaikki tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdyn edelliseen puhujaan. :) Oli kyllä toimiva ohje, kiitos inspiraatiosta Nanna!

      Poista
  2. Näyttää todella hyvältä! Mulla oli samanlaisia suunnitelmia pääsiäiseksi, mutta talvella tuli tehtyä niin monesti muita nyhtölihoja, että päädyin lopulta jättämään paistin kunnolla mediumiksi. Tosi hyvää oli sekin, vaihtelu virkisti. Nyt vaan rupesi kaivelemaan, että josko sittenkin pitäisi tuota nyhtölammasta myös...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle taas tämä oli ensimmäinen kerta nyhtölampaan kanssa, peruspaistia olen valmistanut useamminkin. :D Onneksi riivitty lammas sopii hyvin myös muihin vuodenaikoihin ja tapahtumiin pääsiäispäivien lisäksi, kunhan vaan saa ostettua lammaspaistia jostain. Oli kyllä hyvää tämä.

      Poista
  3. Tätä Nigellan reseptiä on tullut mukailtua itsekin, oli kyllä törkeän hyvää! :)

    http://ssiiripilketta.blogspot.fi/2014/04/nyhtolammasta-granaattiomenalla-ja.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva resepti, kuminahan oli varmasti onnistunut käännösvirhevahinko. :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...