lauantai 19. joulukuuta 2015

Juuressipsit

Värikkäät friteeratut juuressipsit ovat roikkuneet jo pitkään kokeiltavien ruokien "to do"-listallani. Reilu viikko sitten sain viimeinkin aikaiseksi harjoitella kyseisten sipsien valmistusta. Raaka-aineeksi valikoitui bataattia, palsternakkaa sekä punajuurta. Varsinkin bataatin sekä punajuuren kohdalla epäilin aluksi hieman sitä, saisinko sipeistä kotikonstein oikeasti rapeita vai jäisivätkö sipsukat kuitenkin hieman nahkeiksi. Pienellä harjoittelulla homma onnistui. Kaikista kolmesta juureksesta valmistetut sipsit rapeutuivat ja ne pysyivät rapsakoina myös seuraavaan päivään. Vain palsternakan paksuimmasta kohdasta viipaloidut naksut tahtoivat jäädä keskiosastaan lievästi nahkeiksi.

Perusperiaatteiltaan sipsien valmistus on yksinkertaista: juurekset tarvitsee vain viipaloida, (uppo)paistaa, valuttaa ja maustaa. Kokeilin hieman paksumpien (yli 2 mm:n) sekä ohuempien (1-1,5 mm:n) sipsien valmistusta; ohuemmat versiot rapeutuivat paremmin ja myös säilyttivät rapsakkuutensa. Sopivan paistoajan löytäminen vaati ainakin näin ensikertalaiselle hieman harjoittelua: liian lyhyellä paistoajalla sipsit jäivät lötköiksi kun taas liian pitkä paistoaika aiheutti sipseihin palaneen ja kitkerän maun. Varsinkin bataattiviipaleiden kohdalla paistoajan kanssa sai olla erityisen tarkkana; sopiva aikaikkuna bataattisipsien nostamiseen paistokattilasta on hyvin lyhyt. Sipsit on myös valutettava erittäin huolellisesti paiston jälkeen; naksut kannattaa siirtää tarjoilukulhoon vasta sen jälkeen, kun kaikki niistä irtoava öljy on varmasti saatu valutettua talouspaperiin.

Hyviähän näistä tuli. Ja kauniin värisiä.


Ainekset
 • 1 bataatti
 • 1 palsternakka
 • 1-2 punajuurta
 • 1 l ruokaöljyä
 • suolaa

Pese ja kuivaa juurekset huolellisesti. Juurekset voi halutessaan myös kuoria. Viipaloi juurekset hyvin ohuiksi viipaleiksi. Helpoiten viipalointi sujuu mandoliinilla.

Kuumenna ruokaöljy kattilassa 160-175 asteiseksi. Yritä pitää öljyn lämpötila tällä välillä myös sipsien paistamisen aikana. Uppopaista sipsit rapeiksi välillä käännellen ja pienissä erissä, noin yksi kourallinen kutakin sipsilajia kerrallaan. Sopiva paistoaika riippuu käytetystä juureksesta sekä viipaleiden paksuudesta ja sen löytäminen vaatii hieman harjoittelua; itse paistoin yhtä sipsierää keskimäärin noin 1,5-2 minuuttia. Nosta sipsit reikäkauhalla kattilasta talouspaperin päälle ja kuivaa ylimääräinen rasva huolellisesti paperiin. Ripottele sipsien pinnalle suolaa.

Juuressipsit pysyvät rapeina, jos ne ovat tarpeeksi ohuita ja niistä irtoava öljy on valutettu huolellisesti talouspaperiin. Itse ladoin kertaalleen valutetut valmiit sipsit vierekkäin vielä toisen kuivan talouspaperin päälle, jossa naksut saivat levätä hyvän tovin ennen niiden kippaamista tarjoilukulhoon.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä.

10 kommenttia:

 1. Hienot kuvat.Itsekin olen tehnyt tuollaisia,joko uunissa tai kuivurissa,ja ovat kyllä niin hyviä naposteltavia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael. :) Pitääpä kokeilla joskus itselläkin sitä kuivuria.

   Poista
 2. Minä olen ihan koukuttunut juuressipseihin, mutta toistaiseksi ostanut valmiita pussejsa...Pitäisi kyllä kokeilla kotonakin tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmiit pussisipsit ovat kyllä tosiaan helpompi ratkaisu. :) Ei näitä sinänsä ollut vaikea tehdä pienen harjoittelun jälkeen. Se vaan, että kämppä haisi friteerausöljyltä jonkun aikaa uppopaistamisen jälkeen. ;)

   Poista
 3. Itsetehdyt juuressipsit on kyllä tosi hyviä. Niitä tulee tehtyä kyllä liian harvoin. Tarkistin, että olen viimeksi tehnyt niitä aika tarkkaan vuosi sitten, jolloin kirjoittelin ohjeen blogiini. Täytyisikin joulun jälkeen tehdä satsi sipsukoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minäkin muistan sen juuressipsipostauksesi, naksusi näyttivät kyllä täydellisiltä. :)

   Poista
 4. Voi miten kauniita! Täällä sama juttu, että ovat pitkään roikkuneet to-do -listalla. Ja roikkuvat edelleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi. :) To do-lista ei lyhene kyllä koskaan, vaikka kuinka ahkerasti siitä yrittäisi kokkailla, toisesta päästä pitenee kun toisesta lyhenee.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...