sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Punajuuri-, kurpitsa- ja porkkanasämpylät

Innostuin tässä eräänä päivänä leipomaan sämpylöitä. Koska elämässä saa olla värejä, ajattelin piristää sämpylöiden väri- ja makumaailmaa kasviksilla. Urakoinkin kolme sämpylätaikinaa, joiden joukkoon sekoittelin niin soseutettua punajuurta, porkkanaa kuin myskikurpitsaakin (valmistin siis kolme alla olevan ohjeen mukaista taikinaa, jokaisen eri soseella). Kasvissoseet antoivat sämpylöille todellakin mukavan lämpimän värimaailman sekä kivasti makua. Sommittelin suurimman osan sämpylöistä pellillä vierekkäin hieman sisarussämpylätyyliin. Eri värisistä taikinoista voisi hyvin muotoilla myös hauskoja monivärisiä kuvioituja sämpylöitä, ehkäpä leivon enemmän sellaisia ensi kerralla.


Ainekset (~16-18 sämpylää)
  • 300 g kasvissosetta (punajuuri-, myskikurpitsa-, tai porkkanasosetta)
  • 2 dl piimää
  • 25 g tuorehiivaa 
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl (leipä)siirappia
  • 0,5 tl kuivattua timjamia, rosmariinia tai salviaa
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 5-7 dl vehnäjauhoja
  • Pinnalle: siemeniä (esimerkiksi auringonkukan-, kurpitsan- tai pellavansiemeniä)

Valmista kasvissose(et). Kuori käyttämäsi kasvikset ja pilko ne noin suupalan kokoisiksi paloiksi. Keitä kasvispalasia vähäisessä vesimäärässä sen aikaa, että kasvikset ovat kypsyneet. Kaada vesi pois ja soseuta tasaiseksi soseeksi esimerkiksi sauvasekoittimella.

Lämmitä kasvissose sekä piimä kädenlämpöiseksi ja murustele tuorehiiva seoksen joukkoon. Lisää soseen joukkoon myös suola, siirappi sekä mahdollisesti hieman jotain kuivattua yrttiä (itse yhdistin punajuureen timjamia, myskikurpitsaan rosmariinia ja porkkanaan salviaa). Sekoita taikinaan grahamjauhot sekä ruokaöljy. Lisää vehnäjauhot vähitellen taikinan joukkoon samalla sekoitellen. Tarvittava jauhojen määrä riippuu kasvissoseen jääkkyydestä; löyshäköstä taikinasta saat kuohkeammat sämpylät. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna sen tämän jälkeen kohota leivinliinalla peitettynä noin 30-40 minuuttia.

Pyörittele taikinasta jauhotetuin käsin tasakokoisia sämpylöitä ja nostele ne leivinpellille. Kohota sämpylöitä leivinliinan alla vielä noin 20-30 minuuttia. Esilämmitä uuni 225-asteiseksi.

Tee sämpylöiden pintaan veitsellä pienet viillot, voitele ne kevyesti vedellä ja ripottele sämpylöiden pinnalle hieman siemeniä. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, aika perussämpyläohje.

10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos. :) Minusta näistä tuli jotenkin erityisen syksyisiä sämpylöitä juuri noiden värien takia...

      Poista
  2. Mahtavia kuvia (kuten aina). :) Ja miten mehevän ja herkullisen näköisiä sämpylät ovat. Nams nyt maistuis aamukahvin kanssa yksi jos toinenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Noista tuli kyllä ihan kivoja sämpylöitä, ja eri variantit myös maistuivat oikeasti erilaisilta käytetystä kasviksesta riippuen.

      Poista
  3. Ihanat kuvat, niin aurinkoiset ja hehkeät värit. Otan ohjeen talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura. :) Itse epäilin aluksi taikinan värien haalistuvan paiston aikana, mutta toisin onneksi kävi.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos. :) Välillä on kiva tehdä kerralla useampaa sorttia.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...