sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Kahteen kertaan paistetut uunibataatit & pekoni-seesamikrokantti

Tämä kahteen kertaan paistettujen bataattien idea osui silmääni erään amerikkalaisen ruokalehden sivuilta jo parisen vuotta sitten. Tänä viikonloppuna ehdin vihdoin kokeilla kyseisen näyttävän kasvislisukkeen valmistamista. Olen tehnyt hyvin vastaavanlaisia kahteen kertaan kypsennettäviä täytettyjä uunikasviksia aiemmin perunasta, joten uunibataattien idea ei sinänsä ollut kovin eksoottinen. Saahan muussiin tällä tavoin tarjoiltuna hieman erityistä juhlavuutta, ja bataatinkuoriin pursotettava makeahko bataattisose sopisikin esimerkiksi porsaanlihan tai ankan lisukkeeksi. Bataatin sijaan jenkkilehden reseptissä mielenkiintoni herätti kuitenkin erityisesti bataattien pinnalle ripoteltava makea pekoni-seesamikrokantti. Idea karamellisoidusta pekonista oli sen verran kinkyn kuuloinen, että pakkohan sitä oli testata. Vaikea sanoa mitä mieltä olin lopputuloksesta; mielenkiintoisen makuista, suolaisenrasvaisenmakeaa krokanttia olisi melkein voinut syödä keksien tapaan vaikka kahvin kanssa.


Ainekset (8:lle)
  • 6 pienehköä (à 300-350 g) bataattia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 0,5-1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 50 g voita
  • 0,5-1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 kevätsipulin varsi

Pekoni-seesamikrokantti
  • 60-80 g pekonisiivuja
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Pese bataatit juuresharjalla ja laita ne leivinpellille. Paahda bataatteja 200-asteisessa uunissa noin 60-90 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsyneet ja pehmenneet. Anna kypsien bataattien jäähtyä käsittelylämpöisiksi.

Bataattien kypsyessä valmista pekoni-seesamikrokantti. Leikkaa pekonisiivut noin sentin kokoisiksi neliöiksi ja kypsennä palasia paistinpannulla, kunnes pekoni alkaa hieman rapeutua. Lisää pannulle sokeri sekä seesaminsiemenet ja jatka paahtamista keskilämmöllä samalla sekoitellen noin 5-7 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut ja sen väri on muuttunut hieman ruskeaksi. Levitä seos ohueksi kerrokseksi leivinpaperin päälle ja anna sen jäähtyä ja kovettua. Pilko krokantti pienemmiksi palasiksi ja säilytä krokantinpalaset jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Halkaise kypsät bataatit pituussuunnassa. Koverra lusikalla neljästä bataatinpuoliskosta sisustat pois kokonaan. Lusikoi kahdeksan bataatinpuoliskon sisustat puolestaan siten, että bataatinpuolikkaiden reunoille jää vielä noin 0,5-1 cm kerros maltoa. Murskaa bataattien sisustat hienorakenteiseksi murskaksi esimerkiksi haarukalla tai perunaprässiä käyttäen. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet, raasta inkivääri, lohko voi pieniksi paloiksi, raasta parmesaani ja lisää ainekset bataattimurskan joukkoon. Sekoita kananmunat yksitellen bataatin joukkoon ja lisää muusin joukkoon myös kerma. Mausta bataattimuusi suolalla sekä mustapippurilla ja jaa seos kahdeksaan aiemmin säilyttämääsi bataatinpuoliskoon lusikalla tai pursotinpussia apuna käyttäen. Nosta täytetyt bataatit leivinpellille ja paista niitä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes bataatit ovat saaneet pintaansa hieman väriä.

Leikkaa kevätsipuli ohuiksi suikaleiksi ja ripottele ne paistettujen bataatinpuoliskojen pinnalle yhdessä pekoni-seesamikrokantin kera.


Reseptin alkuperä: Lievästi muokkailtu versio amerikkalaisen "Holiday Entertaining" (2013)-ruokalehden vastaavasta ohjeesta.

8 kommenttia:

  1. Näyttää herkullisilta nuo bataatit! "Pekonikeksit"eli karamellisoitu pekoni kuulostaa niin hämärältä että alkoi heti kiinnostaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, oli tosiaan sen verran eksoottisen kuuloinen idea, että kiinnostus heräsi itsellänikin. :D

      Poista
  2. Oletpa saanut bataatit kauniin näköisiksi! Pekonihan sopii bataatin kanssa kuin nenäpäähän, ja seesaminsiemenet kuullostavat maukkalta lisältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Pekoni + bataatti on tosiaan hyvä kombo, ja seesaminsiemenet sopivat minusta joukkoon myös. Sokeroitu pekoni oli tosin itselle aivan uusi tuttavuus. :D

      Poista
  3. Oi että, näin nämä facebookissa ja melkein jo maistoin tuon vinkeän combon suussani :) Eipä ole tullut tuolla tavalla tuplapaistaen juureksia tehtyäkään, pitääpä laittaa idea korvan taa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Minäkin olen tehnyt vastaavanlaisia tosiaan aiemmin vain perunasta (ja nyt bataatista), voisihan sitä joskus kokeilla myös muita juureksia tähän ruokaan.

      Poista
  4. Näyttää herkulliselta ohjeelta. Minä koen bataatin vähän hankalaksi juurekseksi. Se on joskus melkein liian makea. Päälle päin sitä makeutta ei osaa arvata. Tässä varmaan toimii juuri tuo suolainen pekoni - makea bataatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on bataatin kanssa vähän sama ongelma, lopputuloksesta tulee usein vähän imelä. Suolainen pekoni toimii kyllä bataatin kanssa. Tässä ohjeessa tuo pekoni vaan on vuorattu sokerilla, joka kyllä hävittää suolaisuuden aika tehokkaasti. Karamellisoinnin voi jättää toki tekemättä ja tarjoilla pekonin ihan sellaisenaan. Vastaavalla tavalla valmistettuihin perunoihin olen joskus lisännyt pekonia myös muusin joukkoon, tämäkin tapa toimisi varmasti hyvin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...