lauantai 11. heinäkuuta 2015

Schwarzwaldin kakku, eli kirsikkainen suklaatäytekakku

Kiitos viimeaikaisen tarkoituksella viimeistelemättömän näköiseksi jätettyjen täytekakkujen "nakukakkutrendin", uskaltaudun minäkin postaamaan vihdoin blogini ensimmäisen täytekakkureseptin. En nimittäin ole mikään kummoinen kakunkoristelija, ja erityisesti kermapursotusten kanssa olen täysi amatööri. Tämä kakku saa kuitenkin näyttää ihan luvan kanssa rustiikkiselta, herkullinen maku kompensoi viimestelemättömän ulkonäön sata-nolla. Totta puhuakseni, kirsikkainen suklaakakku taitaa olla tämän hetken lempitäytekakkuni. Minulla on onni viettää syntymäpäiviäni kesän kirsikka-aikaan, ja tänä vuonna sain ystävältäni lahjaksi omin pikku kätösin leivotun erittäin herkullisen ja suklaisen Schwarzwaldin kakun. Alla oleva resepti on oma toisintoni tästä ystäväni minulle leipomasta kakusta. Aivan samaan herkullisuuden tasoon en omalla leipomuksellani yltänyt, mutta maukas kakusta kuitenkin tuli.

Kakun salaisuus on todella suklainen ja mehevä kakkupohja sekä hyvä kirsikkahillo (St. Dalfour:in kirsikkahillo toimii kakussa erittäin hyvin). Kermavaahdon määrä kakussa on tietysti makukysymys, mutta itse pidän kakusta hieman peruskermakakkua pienemmällä kermamäärällä (ehkä jopa hieman vähäisemmällä kuin alla on ohjeistettu). Alla olevan reseptin kakkutaikina on mielestäni sopiva halkaisijaltaan noin 20-22 cm:n kokoiseen pyöreään kakkuvuokaan, ja isompaan noin 23-26 cm:n vuokaan tekisin taikinan puolitoistakertaisena. Kakkupohja on jo itsessään hyvin kostea ja murea, enkä ainakaan itse onnistunut leikkaamaan sitä kahta kerrosta useampaan osaan. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä hyvällä kostutuksella ja riittävällä kirsikkahillon määrällä kakusta tulee erittäin mehevä ja maukas.


Ainekset (halkaisijaltaan noin 20-22 cm:n kakkuvuoka)

Kakkupohja
  • 125 g voita
  • 200 g tummaa suklaata
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

Kakkuvuoan voitelu
  • nokare voita

Kostutus
  • 0,75 dl kirsikkalikööriä
  • 0,5 dl vettä

Täyte ja kuorrutus
  • 100 g ranskankermaa
  • 0,5 dl tomusokeria
  • 2 dl kermaa
  • 1-2 rkl sokeria
  • ripaus vaniljajauhetta
  • noin 250 g kirsikkahilloa

Koristelu
  • suklaarouhetta
  • tuoreita kirsikoita

Sulata voi, paloittele suklaa voin sekaan ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää seokseen voi-suklaaseos ja sekoita varovasti. Sekoita kaakaojauhe, vehnäjauhot, perunajauhot sekä leivinjauhe ensin keskenään ja lisää ne sitten taikinaan siivilän läpi. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi.

Voitele kakkuvuoka (itse en yleensä käytä korppujauhoja, vaan vuoraan irtoreunallisen kakkuvuoan pohjan leivinpaperilla ja voitelen vuoan reunat voilla) ja kaada kakkutaikina vuokaan. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 45-50 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Anna pohjan jäähtyä ennen sen leikkaamista ja täyttämistä.

Tasaa kakun yläpinta ja leikkaa kakku kahteen (tai taitojesi mukaan kolmeen) osaan. Sekoita kirsikkalikööri ja vesi keskenään (voit vaihtoehtoisesti käyttää kakun kostuttamiseen myös kirsikkamehua). Vatkaa noin puolet ranskankermasta ja tomusokerista vaahdoksi. Vaahdota tämän jälkeen noin puolet kermasta, mausta vaahto sokerilla sekä vaniljajauheella ja yhdistä vaahdot keskenään.

Kokoa kakku kostuttamalla ensin alin pohjaosa vedellä laimennetulla kirsikkaliköörillä (tai vaihtoehtoisesti kirsikkamehulla). Levitä pohjan päälle tämän jälkeen ensiksi kerros kirsikkahilloa ja sen päälle kerros kermavaahtoa. Kermavaahto kannattaa lusikoida ensin kakun keskelle ja levittää siitä varovasti kohti reunoja kauniin tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Nosta toinen kakkulevykerros varovasti kermavaahdon päälle ja kostuta se. Jos leikkasit kakun kahteen osaan, suosittelen levittämään kirsikkahilloa myös päällimmäisen kakkulevyn pinnalle. Jos leikkasit kakun kolmeen osaan, täytä kakun keskikerros hillolla sekä kermavaahdolla ja nosta kolmas kostutettu kakkulevy kerroksen päälle. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa mielellään yön yli ennen tarjoilua.

Valmista ennen tarjoilua loput kermavaahtoseoksesta (samalla tavoin kuin aiemmin) ja levitä vaahto kakun pinnalle. Koristele kakku suklaarouheella (jota saat esimerkiksi veistelemällä sitä juustohöylällä suklaalevystä) sekä tuoreilla kirsikoilla.




Reseptin alkuperä: Hyvin pitkälti ruoka.fi-sivustolta löytyvä ohje. Kiitos vielä ystävälleni herkullisesta synttärikakusta!

9 kommenttia:

  1. Ilta on kulunut herkullisia ruokaohjeita selaillen. Kivaa oli, mutta nälkä tuli. :) Ihana tuo sinun kakkusi!

    VastaaPoista
  2. Tämä on ehdottomasti kaikkien aikojen suosikkikakkuni, jota syön aina Saksassa käydessäni :)

    VastaaPoista
  3. Oi ihana mikä kakku! Mä en ennen tykännyt kirsikoista, mutta nyt ne kelpaa paremmin kuin hyvin. Etenkin suklaan kanssa tarjottuna :)

    VastaaPoista
  4. Upea. Minäkin aion tätä kokeilla, suunnitellut jo pitkään kirsikkaistaleivonnaista. Vielä nyt kun kirsikoita on tarjolla

    VastaaPoista
  5. Uuuh, Mustan metsän kakku on suuri suosikkini. Olen tässä kesän aikana kuolannut monien kirsikkaohjeita, joissa on pirteän ja hyvän näköisiä kirsikoita. Täällä JKL:ssä kaikki tapaamani kirsikat ovat näyttäneet toissa viikolla kuolleilta.

    VastaaPoista
  6. Onpa herkullisen kuuloinen ja näköinen kakku! Tykkäisin ihan varmasti :) Minäkin ajattelin lähiaikoina pyöräyttää nakukakun, kun se on nyt ollut niin pinnalla ja itselläkin mielen päällä jo tovin. Eipähän ole niin kovia paineita koristeluista!

    VastaaPoista
  7. Kirsikkakakku maistuu Kotiharmilassakin. Minä teen sellaisen pohjan, johon tulee kirsikoita / kirsikkahilloa. Onko muuten laseissa kirsikkalikööriä? Meille kerran muuan vieras toi portviiniä, kun tiesi jälkiruokana tarjoiltavan kirsikkakakkua, ja sehän sopi kakun kanssa aivan täydellisesti yhteen!

    VastaaPoista
  8. Tämäntyyliset kakut kuuluvat omiin suosikkeihin, suklaata ja marjoja, toimii. Varsinkin kesällä, kun on kaikkia ihania tuoreita marjoja, nakukakut toimii erittäin hyvin sekä ulkonäöllisesti että maun puolesta. Onnea myös synttärien johdosta :).

    VastaaPoista
  9. @Maria/Luomulaakso.fi: Kiitos! Reseptisurffailuun kuluu itsellänkin helposti aikaa tuntitolkulla, sen verran hauskaa hommaa lukea aina muiden ohjeita ja etsiä ideoita.

    @anne/52 weeks of deliciousness: Minulla on autenttinen saksalainen kakku muistaakseni maistamatta, ehkä jollain reissulla pääsen maistamaan sitäkin.

    Anu Lahti: Kiitos. Suklaa ja kirsikka on kyllä tosi kiva yhdistelmä, tykkään kans kovasti, kirsikat yksinäänkin kyllä maistuvat. Kirsikkajogurtti ja jotkut muut kaupan jalosteet eivät kyllä sitten taas juuri uppoa...

    Pikkuinen Pinkki Keittiö: Kiitos! :) Minä myöhästyin viime kesänä kirsikkakaudesta leipomusten osalta, kyllä otti päähän odottaa melkein vuosi uutta sesonkia.

    luimupupu: Höh, kukakohan ne JKL:n hyvälaatuiset kirsikat on hamstrannut...?

    Heidi: Hauska tosiaan tuo nakukakkutrendi. Mutta kakku ja tuoreet marjat ovat kyllä itsessäänkin aina herkun näköisiä, eipä ne sen kummempia koristeluja kaipaa.

    Koti Harmi: Kirsikkahillo pohjassa kuulostaa hyvältä idealta. Joo likööriä on laseissa, portviini toimisi kyllä varmasti erinomaisesti (likööri olikin ehkä hieman liian imelää makean kakun kaveriksi).

    Celebration Treats 4U: Kiitos! Sinun blogistasi löytyy kyllä ihania marjaisia kakkuohjeita, nam. Kyllähän sitä pitää ottaa kesän marjasadosta kaikki ilo irti.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...