lauantai 29. marraskuuta 2014

Bratwurstit

Laitoin taas makkarakoneen laulamaan ja tekaisin erän bratwursteja. Nämä vasikan- sekä sianlihasta valmistettavat saksalaiset makkarat tehdään usein emulgoidusta lihasta ja niiden joukkoon lisätään myös sipulia sekä miedohkoja mausteita. Useissa resepteissä makkaramassaan lisätään myös mm. jauhoja, maitoa sekä kananmunaa, mutta itse jätin kyseiset ainekset tällä kertaa pois makkaroistani. Bratwurstien kaveriksi sopii saksalaiseen tyyliin hyvin hapankaali ja/tai perunasalaatti sekä maukas olut.


Ainekset
  • 600 g vasikanpaistia
  • 600 g luutonta rasvaista siankylkeä
  • 2 sipulia
  • 1 tl muskottipähkinää
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5-1 tl jauhettua maustepippuria
  • 0,25 tl valkopippuria
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 2 dl jäämurskaa (tai erittäin kylmää vettä)
  • lampaansuolta

Pilko lihat sekä kuoritut sipulit kuutioiksi, laita palat kulhoon ja sekoita joukkoon mausteet. Peitä kulho talouskelmulla ja anna seoksen tekeytyä jääkaapissa pari tuntia. Jauha seos lihamyllyssä. Itse vedin lihamassan lihamyllyn läpi kolmeen kertaan, sillä halusin makkarasta hienojakoista. Siirrä lihamassa yleiskoneeseen ja lisäile massan joukkoon vähitellen jäämurskaa koko ajan sekoittaen. Paista makkaramassasta pannulla pieni koepala ja lisää mausteita tarvittaessa.

Täytä makkarankuoret lihaseoksella ja jaa pötkö erillisiksi makkaroiksi (itse valmistin ohuita nakkeja). Esikypsennä makkarat hauduttamalla niitä lähes kiehuvassa vedessä noin 15 minuutin ajan. Säilytä makkaroita jääkaapissa käyttöön asti.

Tarkemmat yleisperusohjeet tuoremakkaran valmistukseen sekä kypsennysvinkkejä löytyy täältä.


Reseptin alkuperä: Yhdistelmä useammasta bratwurstireseptistä, mm. Paul Gaylerin "Makkara"-kirjan ohjeesta ja netistä löytyneistä ohjeista.


torstai 27. marraskuuta 2014

Kirkas perunasalaatti

Mieleni teki pitkästä aikaa perunasalaattia, "kirkasta" sellaista ilman majoneesia, ranskankermaa, kermaviiliä tai muita kermaisia kastikkeita, joilla tulee kuitenkin läträttyä sitten jouluna ihan riittävästi. Päädyinkin tähän hätään valmistamaan hieman saksalaisen perunasalaatin tyylisen hapokkaan salaatin, jonka puolisoni toiveiden mukaisesti maustoin etikan sijaan sitruunamehulla sekä tuoreella tillillä.


Ainekset (~6-8:lle)
  • 1 kg kiinteitä perunoita
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 tl dijon-sinappia
  • 1 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 punasipuli
  • 1 omena
  • 1-2 kevätsipulin vartta
  • 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi kevyesti suolatussa vedessä. Anna perunoiden jäähtyä jääkaappikylmiksi.

Mittaa öljy kulhoon, purista joukkoon sitruunamehu ja lisää kulhoon vielä dijon-sinappi, sokeri, ripaus suolaa sekä hieman mustapippuria. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Kuori punasipuli, hienonna se ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet marinoitumaan kastikkeen joukkoon noin 20 minuutiksi.

Pilko perunat pienehköiksi paloiksi. Kuori omena, poista siitä siemenet ja kuutioi se saman kokoisiksi palasiksi. Viipaloi kevätsipulit ohuiksi suikaleiksi ja hienonna tilli. Laita ainekset kulhoon sipulien sekä kastikkeen joukkoon ja kääntele salaatti huolellisesti sekaisin. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki: Samoista raaka-aineista voi tehdä myös lämpimän perunasalaatin. Tällöin perunat pilkotaan paloiksi jo ennen keittämistä ja salaatinkastike sekä muut ainekset käännellään vastakeitettyjen ja valutettujen kuumien perunoiden sekaan. Myös omena kannattaa silputa tällöin hieman pienemmiksi kuutioiksi.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä.

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Croissantit eli ranskalaiset voisarvet

Olen haaveillut usein croissanttien leipomisesta, mutta mieltänyt homman sen verran vaikeana ja aikaavievänä, että olen aiemmin systemaattisesti jänistänyt koko urakasta. Onneksi tuttavapiiristäni löytyy myös vähemmän arkajalkoja henkilöitä. Lankoni puoliso on nimittäin viime aikoina kunnostautunut croissanttien leivonnassa, ja hän lupautui opastamaan minutkin alkuun kyseisen homman kanssa. Eilen aamulla kampesinkin itseni sängystä kukonlaulun aikaan ja suuntasin "croissantinleivontakoulutukseen". Kokemus oli oikein antoisa, ja opin näiden ranskalaisten voisarvien valmistamisen olevan itse asiassa suhteellisen helppoa. Vaikka eri työvaiheet eivät sinänsä ole hankalia tai aikaavieviä, kuluu croissanttien valmistukseen aikaa silti yhteensä 2-3 päivää, sillä taikinan täytyy antaa levätä ja tekeytyä eri työstämisvaiheiden välillä. Eilisaamun "koulutus" oli organisoitu etukäteen loistavasti, ja olo olikin vähän kuin television kokkiohjelmassa eri työvaiheessa olevien taikinalevyjen ilmestyessä eteen kuin taikaiskusta. Aamu kruunautuikin tuoreilla ja kuohkeilla croissanteilla sekä muilla maukkailla aamupalaherkuilla. Mukaani sain myös satsin taikinaa, josta onnistuin tänään aamulla loihtimaan omaankin aamupalapöytään erän näitä ihanuuksia. Voisarvien maku oli kerrassaan mahtava, huomattavasti parempi kuin perusruokakauppojen vastineissa. Croissanttien muotoilussa on vielä opeteltavaa, mutta olen silti ihan tyytyväinen suoritukseeni näin ensimmäiseksi kerraksi. Suuri kiitos opelle!


Ainekset (16 kpl)

Taikina
  • 25 g tuorehiivaa
  • 140 g kylmää vettä
  • 140 g kevyt- tai täysmaitoa
  • 12 g suolaa
  • 55 g sokeria
  • 0,5 kg hienoa vehnäjauhoa (00-jauhatus)
  • 40 g huoneenlämpöistä suolatonta voita palasina

Lisäksi
  • 280 g jääkaappikylmää suolatonta voita
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vettä

Päivä 1:
Valmista taikinapohja. Murustele hiiva kulhoon ja kaada kulhoon myös vesi sekä maito. Lisää joukkoon suola, sokeri, jauhot sekä voi ja sekoita yleiskoneella tai käsin muutamia minuutteja tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Taputtele taikina suorakulmion muotoiseksi levyksi, kääri se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään (tai ainakin siihen asti, kunnes taikina on jääkaappikylmää).

Päivä 2:
Leikkaa kylmä voi reilun sentin paksuisiksi suorakulmion muotoisiksi viipaleiksi ja asettele viipaleet leivinpaperin päälle niin, että ne muodostavat noin 15 x 15 cm:n neliön. Laita toinen leivinpaperi voipalasten päälle ja kauli voi noin 17 x 17 cm:n tasakokoiseksi yhtenäiseksi ja tasapaksuksi neliöksi.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se kevyesti jauhotetulla alustalla noin 26 x 26 cm:n tasakokoiseksi ja -paksuiseksi neliöksi. Nosta aiemmin valmistamasi voilevy taikinaneliön keskelle 45 asteen kulmassa taikinalevyn reunoihin nähden. Käännä taikinalevyn kulmat yksitellen voineliön keskelle hieman limittäin toistensa kanssa, eli sulje voilevy taikinan sisään niin, että toisiinsa limittyvät taikinan reunat muodostavat kirjekuoren tapaisen kuvion. Painele taikinalevyn reunat kevyesti kiinni toisiinsa. 

Kauli voitäytteisestä taikinalevystä noin 20 x 60 cm:n kokoinen suorakulmio. Taita taikina kolminkerroin, jolloin siitä muodostuu noin 20 x 20 cm:n kokoinen levy. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Toista sama kaulinta- ja taitteluoperaatio vielä kahteen kertaan ja käännä taikinalevyä aina 90 astetta kaulintakertojen välissä. Toisin sanoen, jos kaulitset taikinalevyä itsestäsi pois päin, aseta taikinalevy pöydälle siten, että suorakulmion "avoin pää" on aina itseesi päin. Anna taikinan levätä aina puolisen tuntia jääkaapissa kaulintakertojen välillä. Kolmannen kaulintakerran jälkeen jätä taikinalevy muovikelmun sisään käärittynä tekeytymään jääkaappiin seuraavaan päivään (tai ainakin useiksi tunneiksi).

Vinkkejä kaulintavaiheisiin:
  • Taikinan kaulintavaiheet kannattaa myös pyrkiä tekemään mahdollisimman nopeasti ja viileässä ympäristössä, jolloin taikinan sisältämä voi ei ehdi sulaa.
  • Taikinan kaulintavaiheissa kannattaa käyttää hieman jauhoja estämään taikinan tarttumista pöytään. Liika jauhojen käyttö kaulintavaiheessa ei kuitenkaan ole hyväksi.
  • Yritä saada taikinalevyt kaulittua mahdollisimman tasakokoisiksi ja -paksuiksi.
  • Jos taikinan sisältämä voi ehtii alkaa sulaa ja taikina veltostuu liikaa kaulinnan aikana, kääräise taikina kaulimen ympärille ja nosta se hetkeksi jääkaappiin kovettumaan.

Päivä 3:
Esivalmistele loput työvaiheet. Riko kananmuna, vispaa se siivilän läpi pieneen kulhoon ja sekoita kananmunan joukkoon vielä noin 1 rkl vettä. Vuoraa leivinpellit leivinpaperilla. Valmista halutessasi paperinen malli taikinakolmioiden leikkaamisen helpottamiseksi. Taikinan kaulinta ja croissanttien muotoilun tulisi tapahtua suhteellisen ripeästi, jottei taikinan sisään kaulittu voi ehdi sulaa ennen muotoilua. Itse jätin keittiön ikkunan pakkaspäivänä hetkeksi auki ennen tätä viimeistä kaulinta- ja muotoilu-urakkaa.

Kauli taikinalevy noin 20 x 110 cm kokoiseksi tasapaksuiseksi suorakulmioksi. Jaa levy pizza- tai taikinahyrrää käyttäen tasasivuisiksi (ja teräväkulmaisiksi) kolmioiksi, joiden kannan pituus on noin 12,5 cm (ja kylkeä vastaava kolmion korkeus 20 cm). Paperista valmiiksi leikattu malli nopeuttaa tätä työvaihetta. Yhteensä taikinalevystä tulisi syntyä noin 16 kolmiota. Leikkaa jokaisen kolmion kannan keskikohtaan tämän jälkeen noin 2 cm viilto. Rullaa kolmiot kantaosasta lähtien yksitellen voisarviksi (kolmion kärkiä voi rullauksen aikana hieman venyttää) ja nostele croissantit pellille. Croissantteihin voi halutessaan taivutella pellillä hieman kaarevan muodon. Voitele voisarvet kananmunaseoksella ja anna niiden kohota vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.

Kun voisarvet ovat kohonneet, valele ne vielä varovasti toiseen kertaan kananmunaseoksella. Paista croissantteja 200-asteisessa uunissa noin 12-18 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita.

Valmiit croissantit voi pakastaa. Tällöin ne kannattaa lämmittää ennen tarjoilua nostamalla ne suoraan pakkasesta folioon käärittynä 180-asteiseen uuniin ja lämmittämällä niitä uunissa noin 8 minuutin ajan.


Reseptin alkuperä: Lankoni puolisoineen oli löytänyt croissanttiohjeen alun perin täältä (sivulta löytyy myös hyvät kuvat eri valmistusvaiheista).

lauantai 15. marraskuuta 2014

Perunarösti suppilovahveroilla

Höystin röstiperunan syksyn kunniaksi suppilovahveroilla. Tässä röstissä ei ole käytetty sitovana ainesosana kananmunaa tai juustoa, joten se sopii hyvin myös vegaaneille. Erityisen kaunis ei röstistä tullut, mutta maku korvasi kyllä rustiikkisen ulkonäön.


Ainekset (2-3:lle)
  • 400 g kiinteitä perunoita
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 60-70 g suppilovahveroita
  • 0,25 tl kuivattua timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 40 g voita (tai ruokaöljyä)
  • (Lisäksi: paistettuja suppilovahveroita, ranskankermaa, rucolaa)

Pese perunat, laita ne kattilaan ja peitä kevyesti kylmällä suolatulla vedellä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä perunoita 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Kaada vesi pois, anna perunoiden jäähtyä hieman ja kuori ne. Anna perunoiden tekeytyä jääkaapissa muutamia tunteja tai seuraavaan päivään.

Kuori ja hienonna punasipuli. Kuullota sipulisilppua öljyssä paistinpannulla noin 5 minuuttia. Puhdista ja hienonna suppilovahverot. Raasta perunat karkeaksi raasteeksi ja sekoita ne hienonnettujen sipulien ja sienien kanssa. Mausta timjamilla, suolalla sekä mustapippurilla.

Sulata puolet voista paksupohjaisessa paistinpannussa. Kaada perunaseos pannulle ja tasoita se tasaiseksi röstilätyksi. Paista röstiä miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Aseta tämän jälkeen suuri lautanen paistinpannun päälle ja kippaa rösti lautaselle. Sulata pannulla loppu voi, ujuta rösti takaisin pannulle jo paistettu pinta ylöspäin ja jatka paistamista vielä toiset 10 minuuttia. Röstin pinnasta tulisi tulla rapea ja sen sisustan pitäisi jäädä pehmeäksi.

Tarjoile perunarösti kuumana. Itse ripottelin röstin pinnalle vielä hieman lisää paistettuja suppilovahveroita sekä rucolanlehtiä ja tarjosin sen lisukkeeksi ranskankermaa.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä.

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Linssisosekeitto

Kävin alkuviikosta ystäväni kanssa ulkona syömässä. Nautimme alkupalaksi todella maistuvaa linssikeittoa, joka jäi ravintolareissun jälkeen kummittelemaan mieleeni. Päätinkin arki-iltani iloksi kokeilla keitellä vähän samantapaista linssisosekeittoa kotikeittiössäni. Lisäsin keittoon runsain mitoin punaisia linssejä sekä paahdettuja kasviksia makua antamaan. Keiton mausta tuli kyllä oikein ruokaisa ja maittava ja se sopi hyvin lämmittämään koleita syystalvi-iltoja. Kuvassa keiton ohessa on tarjolla vielä tuorejuustolla, parmankinkulla sekä viinirypäleillä päällystettyjä paahdettuja patonkiviipaleita.


Ainekset (~8:lle)
  • 4 punaista paprikaa
  • 4 tomaattia
  • 200 g punasipulia
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chilipalko
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 400 g punaisia linssejä
  • 15-16 dl kasvislientä (tai vettä)
  • 1-2 rkl hunajaa
  • 0,5 rkl balsamietikkaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta
  • 0,25 tl jauhettua muskottipähkinää
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 200 g ranskankermaa

Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pese paprikat, lohko ne puoliksi ja poista paprikoiden sisältä siemenet sekä valkoiset osat. Laita paprikat uunipellille ulkopuoli ylöspäin ja nosta ne paistumaan uunin ylätasolle grillivastuksen alle. Paahda paprikoita uunissa noin 15-20 minuuttia tai kunnes ne ovat kunnolla mustuneet. Laita paahtuneet paprikat kulhoon, peitä tiiviisti muovikelmulla ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila noin 175-asteiseksi.

Pese ja pilko tuoreet tomaatit neljään osaan. Kuori ja pilko myös sipulit sekä valkosipulinkynnet ronskeiksi paloiksi. Poista chilistä siemenet ja pilko myös se muutamaan osaan. Pyöräytä kasvikset oliiviöljyssä, levitä ne uunipellille ja paahda 175-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Huuhtele linssit huolellisesti. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi suurehkossa kattilassa. Poista paprikoista kuoret ja lisää ne liemen joukkoon. Laita kattilaan myös muut paahdetut kasvikset, hunaja, etikka, oregano, savupaprikajauhe sekä muskottipähkinä. Keittele keitosta hiljalleen noin 15 minuuttia ja soseuta se tämän jälkeen blenderissä tai sauvasekoitinta käyttäen. Maistele ja lisää suolaa sekä mustapippuria oman maun mukaan. Jos keiton rakenne tuntuu turhan jämäkältä, voi sen joukkoon lisätä vielä myös hieman vettä. Sulata keittoon lopuksi ranskankerma.

Keittoannokset voi halutessaan koristella vielä esimerkiksi ranskankermalla, linsseillä sekä tuoreilla yrteillä. Tarjoa keitto kuumana hyvän leivän kera.


Reseptin alkuperä: Ei mitään ihmeempää lähdettä. Otin keiton pohjaksi kevyen paprikakeiton ohjeen, josta lähdin sitten kehittelemään hieman ruokaisampaa versiota.

sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Omena-avokadosalaatti katkaravuilla

Tämä ei ole mikään mainos kotimaamme kirjainkauppaketjuja kohtaan, mutta totuus on se, että nuoruusvuosinani opettelin ruoanlaittoa hyvin paljon lueskemalla ja kokeilemalla Pirkka-lehden reseptejä. Tämä salaatti on myös alun perin löydetty kyseisen lehden webbisivuilta. Itse asiassa en edes itse ole tätä reseptiä bongannut, vaan kunnia siitäkin kuuluu ystävälleni, joka tutustutti minut tähän ohjeeseen vuosia sitten lime-teemalla vietetyillä illallisillamme. Salaatti on todella helppotekoinen ja se on yksinkertaisuudestaan huolimatta todella maukas sisältäen sopivassa suhteessa niin makeutta, kirpeyttä, rasvaisuutta, rapsakkuutta kuin pientä tulisuuttakin.


Ainekset (4:lle)
  • 1 makea omena
  • 1 avokado
  • 0,5-1 lime
  • 180 g kuorittuja katkarapuja
  • 1 salottisipuli
  • 0,5 dl makeaa chilikastiketta
  • 4 kirsikkatomaattia
  • Pinnalle: tuoretta persiljaa tai oreganoa hienonnettuna

Halkaise avokado ja poista siitä kivi sekä kuoret. Kuori myös omena tarvittaessa ja poista siitä siemenkota. Viipaloi avokado sekä omena ohuiksi viipaleiksi ja purista suikaleiden päälle limemehua. Asettele viipaleet kauniisti lautasille ja ripottele niiden päälle (sulatetut) katkaravut.

Kuori ja silppua salottisipuli hienoksi. Sekoita sipulisilppu makean chilikastikkeen joukkoon ja lusikoi kastike salaattiannosten päälle. Viimeistele annokset lohkotuilla kirsikkatomaateilla sekä hienonnetuilla yrteillä.


Reseptin alkuperä: Ohje on otettu alun perin Pirkasta.

tiistai 4. marraskuuta 2014

Kiribath ja sipulisambol

Sri Lankasta kotoisin oleva kiribath on käytännössä kookosmaitoon keitettyä ja käsin syötävää paloiksi leikattua riisiä, jonka maku muistuttaa huomattavasti meille tuttua riisipuuroa. Itse kokeilin kiribathin valmistamista ensimmäisen kerran viime keväänä, kun kutsuin sri lankalaisen ystäväni puolisoineen kylään illalliselle. Nyt jonkin ajan kuluttua päädyin valmistamaan tätä ruokalajia toistamiseen. Erityisesti juhla-aterioilla tarjottavan kiribathin seuralaisena nautitaan yleensä chilikastiketta tai sipulisambolia ("seeni sambol"), joka on sipulista valmistettu mausteinen ja tulinen lisuke. Kiribathin voisi myös maustaa erinäisillä mausteilla, seesaminsiemenillä, cashewpähkinöillä tai vaikkapa kanelilla sekä palmusokerilla, jolloin siitä syntyy makea jälkiruoka. Itse pitäydyin aivan kiribathin perusversiossa ja tarjosin sen kaverina sri lankalaiseen tapaan sipulisambolia ja sri lankalaisten tapojen vastaisesti myös hieman makeampaa mausteista ananaschutneytä. Yksinkertaista mutta hyvää.


Kiribath


Ainekset (~20 palaa)
  • 3 dl jasmiiniriisiä (tai basmatiriisiä)
  • 6 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • 3 dl kookosmaitoa

Keitä riisi suolatussa vedessä niin, että kaikki vesi imeytyy riisiin. Lisää joukkoon kookosmaito ja hauduttele vielä noin 5 minuuttia. Kaada riisiseos esimerkiksi leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan päälle ja taputtele se tasaiseksi noin 2-3 cm paksuksi levyksi. Anna riisin jähmettyä hieman ja leikkaa riisilevy tämän jälkeen vinoneliön muotoisiksi palasiksi. Tarjoile lämpimähkönä.


Sipulisambol


Ainekset
  • 3 isoa punasipulia (tai keltasipulia)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 0,25 tl kanelia
  • 2 mausteneilikkaa
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 tl tulista chilijauhetta
  • 0,5 rkl currylehtiä
  • 0,5 rkl tamarinditahnaa
  • 0,5 tl kalakastiketta (tai kuivattuja kalahiutaleita)
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1 tl sokeria

Kuori punasipulit ja viipaloi ne ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista punasipulisuikaleita kuumalla pannulla, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Lisää pannulle valkosipulimurska, kaneli, mausteneilikat, suola, chilijauhe, murskatut currylehdet sekä tamarinditahna ja jatka paistamista hetki. Lisää tämän jälkeen pannulle kala- ja soijakastike sekä sokeri ja kääntele sipuliseosta vielä hetki kuumalla pannulla. Tarkista maku.


Reseptin alkuperä: Kiribathin perusreseptiikkaa on otettu täältä. Sipulisambolin ohje on oma  viritelmä useamman netistä löytyneen reseptin perusteella (sambolin maku sai myös hyväksynnän sri lankalaiselta vieraaltani, vaikken aivan autenttisia ohjeita noudattanutkaan).

lauantai 1. marraskuuta 2014

Momot kana-kasvistäytteellä ja tomaatti-seesamikastike

Momot ovat tiibetiläisiä täytettyjä nyyttejä, jotka muistuttavat hyvin paljon kiinalaisia dim sumeja tai dumplingeja. Söin momoja (momoina, en dim sumeina) ensi kerran viime keväänä sri lankalaisen ystäväni emännöimillä illallisilla, joille hän oli valmistanut kyseisiä herkkupaloja. Ruokalaji päätyi saman tien huisin pitkälle kokkailtavien ruokien "to do"-listalleni, ja nyt viikonloppuna kalenteristani löytyi viimein aikaa näiden nyyttien värkkäilyyn. Momojen täytteenä voi käyttää lähes mitä vaan: lihaa, kanaa, kalaa tai kasviksia. Kun sri lankalainen ystäväni täytti momonsa kanalla ja kookoksella, päädyin minä lisäämään kanatäytteeni joukkoon kotimaista kaalta, porkkanaa sekä sipuleita. Momojen kanssa tarjosin tomaateista sekä seesaminsiemenistä valmistettua dippikastiketta sekä makeaa chilikastiketta. Pientä vaivannäköähän näiden makupalojen valmistaminen vaatii, mutta kylläpäs vaan lopputulos palkitsi maukkaudellaan.


Momot kana-kasvistäytteellä


Ainekset (noin 25-30 kpl)

Taikina
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl suolaa
  • ~1,75-2 dl vettä
  • 1,5 rkl ruokaöljyä

Täyte
  • 200 g keräkaalia
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 iso porkkana
  • 2 kevätsipulinvartta
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 400 g broilerin jauhelihaa
  • 1-2 rkl soijakastiketta
  • 0,5 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Valmista täyte. Hienonna keräkaali sekä kuorittu punasipuli ja valkosipulinkynnet pieneksi silpuksi. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Hienonna kevätsipulin valkoiset sekä vihreät osat eri astioihin ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kasari- tai vokkipannussa ja lisää kuumalle pannulle hienonnettu puna- ja valkosipuli sekä kevätsipulin valkoiset osat. Kääntele hetki ja lisää pannulle broilerin jauheliha, raastettu inkivääri sekä soijakastike. Paista jauheliha lähes kypsäksi ja lisää lihaseoksen joukkoon hienonnettu kaali, porkkana sekä loput kevätsipulit. Kääntele vielä hetki ja mausta täyteseos sokerilla, suolalla sekä mustapippurilla.

Valmista taikina. Sekoita jauhot sekä suola kulhossa, lisää joukkoon vesi sekä öljy ja sekoita tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi.

Kauli taikina hyvin jauhotetulla alustalla erittäin ohueksi levyksi. Ota taikinalevystä halkaisijaltaan noin 10 cm kokoisia ympyränmuotoisia paloja rengasmuottia tai vaikka pientä kulhoa tai mukia käyttäen. Kauli taikinaympyröitä tämän jälkeen vielä hieman ohuemmiksi. Jaa jokaisen taikinapalan keskelle reilu ruokalusikallinen täyteseosta ja sulje nyytit rypyttämällä taikinapalan reunat kiinni toisiinsa (esimerkkivideo tästä nyytin sulkemisvaiheesta löytyy esimerkiksi täältä).

Kypsennä momot höyrykattilassa tai höyrytyskorissa höyryttämällä noin 5-10 minuutin ajan. Nyyttien pohjaan voi höyryttämisen jälkeen paistaa halutessaan vielä rapean pinnan kuumalla öljytyllä paistinpannulla. Ripottele nyyttien pinnalle halutessasi hieman hienonnettua ruohosipulia ja tarjoa momot höyryävän kuumina yhdessä dippikastikkeiden kera.


Tomaatti-seesamikastike


Ainekset
  • 2 isoa tomaattia
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 1 tl inkivääritahnaa tai raastettua inkivääriä
  • 1 tl valkosipulitahnaa tai tuoretta valkosipulia
  • 1 tl kurkumaa
  • 0,25 tl juustokuminaa
  • 0,25 tl chilijauhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 0,25-0,5 limen mehu

Pese ja puolita tomaatit. Kaada öljy tomaattien päälle ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes tomaatit ovat täysin kypsiä ja pehmenneitä. Soseuta tomaatit esimerkiksi sauvasekoitinta käyttäen.

Paahda seesaminsiemeniä kuumalla pannulla parin minuutin ajan. Murskaa siemenet tämän jälkeen morttelissa. Sekoita siemenjauhe tomaattisoseen joukkoon ja lisää seokseen inkivääri- sekä valkosipulitahna, mausteet ja limemehu. Sekoita kastike tasaiseksi ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.


Reseptin alkuperä: Perusohjeita momojen tekemiseen on otettu täältä. Tomaatti-seesamikastikkeen reseptin sain sri lankalaiselta ystävältäni, jolle suuntaa-antava kastikeohje oli puolestaan kantautunut Tiibetin tuttavilta.

Makea chilikastike

Minulla on ollut pitkään suunnitelmissa kokeilla makean chilikastikkeen valmistusta. "Kokit ja Potit" -blogin Hannelen esimerkkiä seuraten päädyin vihdoin kokeilemaan kyseistä kastiketta, ja hyväähän siitä tuli. Tästä edespäin vastaavat teollisesti valmistetut chilikastikepurkit saavat jäädä rauhassa kaupan hyllylle, sen verran helppoa tämän kastikkeen teko on.


Ainekset
  • 1 iso tomaatti
  • 3-4 punaista chiliä (tai maun mukaan)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,5 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 0,75 dl vettä
  • 1 dl riisiviinietikkaa
  • 1,25 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 limen mehu
  • 2 tl maissitärkkelystä

Pilko tomaatti hyvin pieniksi kuutioiksi. Poista chilien kannat ja hienonna ne pieneksi silpuksi. Jos haluat hieman miedomman kastikkeen, voit poistaa chileistä siemenet ja valkoiset osat ennen niiden hienontamista. Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri.

Mittaa 0,5 dl vettä, etikka, sokeri sekä suola kattilaan ja purista joukkoon limemehu. Lisää kattilaan myös hienonnettu tomaatti ja keitä noin 10 minuuttia. Lisää kattilaan tämän jälkeen chili, valkosipuli sekä inkivääri ja jatka keittämistä vielä noin 5 minuutin ajan.

Sekoita maissitärkkelys loppuun veteen ja kaada seos pitkänä nauhana kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä chilikastiketta vielä noin 2 minuuttia. Säilö valmis kastike puhtaaseen purkkiin ja säilytä sitä jääkaapissa.


Reseptin alkuperä: "Kokit ja Potit" -blogin mahtiohje lievästi muokattuna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...