torstai 27. marraskuuta 2014

Kirkas perunasalaatti

Mieleni teki pitkästä aikaa perunasalaattia, "kirkasta" sellaista ilman majoneesia, ranskankermaa, kermaviiliä tai muita kermaisia kastikkeita, joilla tulee kuitenkin läträttyä sitten jouluna ihan riittävästi. Päädyinkin tähän hätään valmistamaan hieman saksalaisen perunasalaatin tyylisen hapokkaan salaatin, jonka puolisoni toiveiden mukaisesti maustoin etikan sijaan sitruunamehulla sekä tuoreella tillillä.


Ainekset (~6-8:lle)
  • 1 kg kiinteitä perunoita
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 tl dijon-sinappia
  • 1 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 punasipuli
  • 1 omena
  • 1-2 kevätsipulin vartta
  • 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi kevyesti suolatussa vedessä. Anna perunoiden jäähtyä jääkaappikylmiksi.

Mittaa öljy kulhoon, purista joukkoon sitruunamehu ja lisää kulhoon vielä dijon-sinappi, sokeri, ripaus suolaa sekä hieman mustapippuria. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Kuori punasipuli, hienonna se ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet marinoitumaan kastikkeen joukkoon noin 20 minuutiksi.

Pilko perunat pienehköiksi paloiksi. Kuori omena, poista siitä siemenet ja kuutioi se saman kokoisiksi palasiksi. Viipaloi kevätsipulit ohuiksi suikaleiksi ja hienonna tilli. Laita ainekset kulhoon sipulien sekä kastikkeen joukkoon ja kääntele salaatti huolellisesti sekaisin. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki: Samoista raaka-aineista voi tehdä myös lämpimän perunasalaatin. Tällöin perunat pilkotaan paloiksi jo ennen keittämistä ja salaatinkastike sekä muut ainekset käännellään vastakeitettyjen ja valutettujen kuumien perunoiden sekaan. Myös omena kannattaa silputa tällöin hieman pienemmiksi kuutioiksi.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...