lauantai 1. marraskuuta 2014

Momot kana-kasvistäytteellä ja tomaatti-seesamikastike

Momot ovat tiibetiläisiä täytettyjä nyyttejä, jotka muistuttavat hyvin paljon kiinalaisia dim sumeja tai dumplingeja. Söin momoja (momoina, en dim sumeina) ensi kerran viime keväänä sri lankalaisen ystäväni emännöimillä illallisilla, joille hän oli valmistanut kyseisiä herkkupaloja. Ruokalaji päätyi saman tien huisin pitkälle kokkailtavien ruokien "to do"-listalleni, ja nyt viikonloppuna kalenteristani löytyi viimein aikaa näiden nyyttien värkkäilyyn. Momojen täytteenä voi käyttää lähes mitä vaan: lihaa, kanaa, kalaa tai kasviksia. Kun sri lankalainen ystäväni täytti momonsa kanalla ja kookoksella, päädyin minä lisäämään kanatäytteeni joukkoon kotimaista kaalta, porkkanaa sekä sipuleita. Momojen kanssa tarjosin tomaateista sekä seesaminsiemenistä valmistettua dippikastiketta sekä makeaa chilikastiketta. Pientä vaivannäköähän näiden makupalojen valmistaminen vaatii, mutta kylläpäs vaan lopputulos palkitsi maukkaudellaan.


Momot kana-kasvistäytteellä


Ainekset (noin 25-30 kpl)

Taikina
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl suolaa
  • ~1,75-2 dl vettä
  • 1,5 rkl ruokaöljyä

Täyte
  • 200 g keräkaalia
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 iso porkkana
  • 2 kevätsipulinvartta
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 400 g broilerin jauhelihaa
  • 1-2 rkl soijakastiketta
  • 0,5 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Valmista täyte. Hienonna keräkaali sekä kuorittu punasipuli ja valkosipulinkynnet pieneksi silpuksi. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Hienonna kevätsipulin valkoiset sekä vihreät osat eri astioihin ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kasari- tai vokkipannussa ja lisää kuumalle pannulle hienonnettu puna- ja valkosipuli sekä kevätsipulin valkoiset osat. Kääntele hetki ja lisää pannulle broilerin jauheliha, raastettu inkivääri sekä soijakastike. Paista jauheliha lähes kypsäksi ja lisää lihaseoksen joukkoon hienonnettu kaali, porkkana sekä loput kevätsipulit. Kääntele vielä hetki ja mausta täyteseos sokerilla, suolalla sekä mustapippurilla.

Valmista taikina. Sekoita jauhot sekä suola kulhossa, lisää joukkoon vesi sekä öljy ja sekoita tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi.

Kauli taikina hyvin jauhotetulla alustalla erittäin ohueksi levyksi. Ota taikinalevystä halkaisijaltaan noin 10 cm kokoisia ympyränmuotoisia paloja rengasmuottia tai vaikka pientä kulhoa tai mukia käyttäen. Kauli taikinaympyröitä tämän jälkeen vielä hieman ohuemmiksi. Jaa jokaisen taikinapalan keskelle reilu ruokalusikallinen täyteseosta ja sulje nyytit rypyttämällä taikinapalan reunat kiinni toisiinsa (esimerkkivideo tästä nyytin sulkemisvaiheesta löytyy esimerkiksi täältä).

Kypsennä momot höyrykattilassa tai höyrytyskorissa höyryttämällä noin 5-10 minuutin ajan. Nyyttien pohjaan voi höyryttämisen jälkeen paistaa halutessaan vielä rapean pinnan kuumalla öljytyllä paistinpannulla. Ripottele nyyttien pinnalle halutessasi hieman hienonnettua ruohosipulia ja tarjoa momot höyryävän kuumina yhdessä dippikastikkeiden kera.


Tomaatti-seesamikastike


Ainekset
  • 2 isoa tomaattia
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 1 tl inkivääritahnaa tai raastettua inkivääriä
  • 1 tl valkosipulitahnaa tai tuoretta valkosipulia
  • 1 tl kurkumaa
  • 0,25 tl juustokuminaa
  • 0,25 tl chilijauhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 0,25-0,5 limen mehu

Pese ja puolita tomaatit. Kaada öljy tomaattien päälle ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes tomaatit ovat täysin kypsiä ja pehmenneitä. Soseuta tomaatit esimerkiksi sauvasekoitinta käyttäen.

Paahda seesaminsiemeniä kuumalla pannulla parin minuutin ajan. Murskaa siemenet tämän jälkeen morttelissa. Sekoita siemenjauhe tomaattisoseen joukkoon ja lisää seokseen inkivääri- sekä valkosipulitahna, mausteet ja limemehu. Sekoita kastike tasaiseksi ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.


Reseptin alkuperä: Perusohjeita momojen tekemiseen on otettu täältä. Tomaatti-seesamikastikkeen reseptin sain sri lankalaiselta ystävältäni, jolle suuntaa-antava kastikeohje oli puolestaan kantautunut Tiibetin tuttavilta.

12 kommenttia:

  1. Kauniit momot ja jos en tietäisi että ovat momoja luulisin että ne ovat kiinalaisia dim sum nyyttejä;D Ihana dippikastike;teen usein samantapaista mutta tahinia käyttäen.

    VastaaPoista
  2. Kiitti Jael. Onkohan noilla momoilla ja dim sumeilla sen kummempaa ja syvällisempää eroa kuin tuo "alkuperämaa" (Tiibet vs Kiina)...? Suunnilleen samalla ohjeella voisin kuvitella valmistavani nyyttejä myös dim sum-pöytään.

    VastaaPoista
  3. Kauniita! Voiko sinut tilata paikalle kokoamaan nyyttejä, jos niitä aikoo tehdä? En usko itse pystyväni tuollaiseen säntillisen hienoon rypytykseen.

    VastaaPoista
  4. Kiitos. :) Joo, minä voin pistää pystyyn nyytinkokoamispalvelun, palkkioksi syön sitten pari nyyttiä + vähän nyytinkokoamisviiniä. ;-D Vaikka en kyllä yhtään epäile, ettetkö sinä saisi aikaan vähintäänkin tämän tason viritelmiä, pointti on vaan kaulita tuo taikina riittävän ohueksi jolloin sen saa rypytettyä nätisti.

    VastaaPoista
  5. Kylläpä on ihanan ja maukkaan näköisiä! Ja tuo puuastia: huippu!

    VastaaPoista
  6. Oi kuinka siroja nyyttejä ja ihanat värit! Kummasti mun loputon "to do" -listani aina kasvaa, kun vierailen täällä... :)

    VastaaPoista
  7. @Celebration Treats 4U: Kiitos, hyviä niistä tulikin. :)

    @Pia: Kiitos. :) Ostin tuon kiinalaisen höyrytyskorin vuosia sitten ulkomaanreissulta, silloin noita ei vielä tahtonut löytää Suomesta. Se on kyllä kätevä, minulla ei muuta höyrykattilaa olekaan...

    @Paula: Kiitos. :) "To do"-listalla on kyllä tapana paisua ja hyvä niin, eipähän ainakaan lopu ideat kesken. :)

    VastaaPoista
  8. En ole koskaan momoista kuullut, niin luulin näiden ensin olevan dimsumeja, mutta olipa kiva oppia uutta. Lähetin reseptin heti ystävälle ja näitä kyllä näpräillään vielä joku kerta :) kauniit kuvat!

    VastaaPoista
  9. Kiitos anne. :) Minullekin tuo momojen ja dim sum-nyyttien ero on tosiaan hieman hämärän peitossa, ehkä tekisin dim sumeista hieman pienempiä, en tiedä... Noiden väsääminen on kyllä terapeuttista hommaa, tosi kiva päästä vähän näpräämään välillä. :)

    VastaaPoista
  10. Siis aivan mielettömän ihanan näköisiä! Oi kun pääsisi maistamaan :P. Kastike näyttää myös niin houkuttelevalta.. Slurps!

    VastaaPoista
  11. Kiitos Miia, minustakin noista tuli yllättävän kivan näköisiä. :) Ja maku oli hyvä kans.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...