keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Linssisosekeitto

Kävin alkuviikosta ystäväni kanssa ulkona syömässä. Nautimme alkupalaksi todella maistuvaa linssikeittoa, joka jäi ravintolareissun jälkeen kummittelemaan mieleeni. Päätinkin arki-iltani iloksi kokeilla keitellä vähän samantapaista linssisosekeittoa kotikeittiössäni. Lisäsin keittoon runsain mitoin punaisia linssejä sekä paahdettuja kasviksia makua antamaan. Keiton mausta tuli kyllä oikein ruokaisa ja maittava ja se sopi hyvin lämmittämään koleita syystalvi-iltoja. Kuvassa keiton ohessa on tarjolla vielä tuorejuustolla, parmankinkulla sekä viinirypäleillä päällystettyjä paahdettuja patonkiviipaleita.


Ainekset (~8:lle)
  • 4 punaista paprikaa
  • 4 tomaattia
  • 200 g punasipulia
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chilipalko
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 400 g punaisia linssejä
  • 15-16 dl kasvislientä (tai vettä)
  • 1-2 rkl hunajaa
  • 0,5 rkl balsamietikkaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 0,5 tl savupaprikajauhetta
  • 0,25 tl jauhettua muskottipähkinää
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 200 g ranskankermaa

Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pese paprikat, lohko ne puoliksi ja poista paprikoiden sisältä siemenet sekä valkoiset osat. Laita paprikat uunipellille ulkopuoli ylöspäin ja nosta ne paistumaan uunin ylätasolle grillivastuksen alle. Paahda paprikoita uunissa noin 15-20 minuuttia tai kunnes ne ovat kunnolla mustuneet. Laita paahtuneet paprikat kulhoon, peitä tiiviisti muovikelmulla ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila noin 175-asteiseksi.

Pese ja pilko tuoreet tomaatit neljään osaan. Kuori ja pilko myös sipulit sekä valkosipulinkynnet ronskeiksi paloiksi. Poista chilistä siemenet ja pilko myös se muutamaan osaan. Pyöräytä kasvikset oliiviöljyssä, levitä ne uunipellille ja paahda 175-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Huuhtele linssit huolellisesti. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi suurehkossa kattilassa. Poista paprikoista kuoret ja lisää ne liemen joukkoon. Laita kattilaan myös muut paahdetut kasvikset, hunaja, etikka, oregano, savupaprikajauhe sekä muskottipähkinä. Keittele keitosta hiljalleen noin 15 minuuttia ja soseuta se tämän jälkeen blenderissä tai sauvasekoitinta käyttäen. Maistele ja lisää suolaa sekä mustapippuria oman maun mukaan. Jos keiton rakenne tuntuu turhan jämäkältä, voi sen joukkoon lisätä vielä myös hieman vettä. Sulata keittoon lopuksi ranskankerma.

Keittoannokset voi halutessaan koristella vielä esimerkiksi ranskankermalla, linsseillä sekä tuoreilla yrteillä. Tarjoa keitto kuumana hyvän leivän kera.


Reseptin alkuperä: Ei mitään ihmeempää lähdettä. Otin keiton pohjaksi kevyen paprikakeiton ohjeen, josta lähdin sitten kehittelemään hieman ruokaisampaa versiota.

10 kommenttia:

  1. Oi miten kaunis keittoannos! Meillä lipsahtaa kasviskeittoihin aina ranskankermaa, se on niiiin hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Sosekeitot paahdetuista kasviksista ovat kyllä ihan parhaita. Pitäisikin taas tehdä pitkästä aikaa jotakin keittoa – vaikkapa tätä. :)

    VastaaPoista
  3. @anne: Kiitos. Joo, ranskankermaa sekaan vaan... :)

    @Jenni: Jotenkin näin syksyllä tekee tosiaan mieli syödä keittoa. :)

    VastaaPoista
  4. Rakastan linssiruokia ja tämä resepti kuulostaa älyttömän hyvältä! Upean värikäs kuvakin vielä!

    VastaaPoista
  5. Suuri kiitos kommentistasi Sari. :) Minäkin olen ihastunut linsseihin viime aikoina yhä suuremmissa määrin. Keitosta tuli kyllä linssien ja kasvisten ansiosta tosi kivan väristä.

    VastaaPoista
  6. Tein tänään tätä keittoa. Tuli oikein hyvää. Pikkusen eri tavalla valmistin. En tiedä, johtuiko siitä, mutta minun keitostani ei tullut näin kirkkaan oranssia! Mikä pettymys :) Maku oli silti bueno, kuten jo mainitsin :D

    VastaaPoista
  7. Mikä upea väri keitolla, ihana :) Pitäisi itsekin kokeilla linssejä useammin!

    VastaaPoista
  8. @Heli: Tosi kiva kuulla, että keitto onnistui ainakin maun puolesta. :) Höh, vähän harmi tosiaan sen värin kanssa. Minä yritin alkujaan itse asiassa tehdä punaista keittoa, mutta siitä tulikin sitten oranssia, aina ei ihan onnistu tuo värien kanssa säätäminen niin kuin on suunnitellut. ;)

    @Peggy: Kiitos. :) Linssit on kyllä hyviä, varsinkin sellaiset joita ei tarvitse muistaa liottaa tuntitolkulla etukäteen.. ;)

    VastaaPoista
  9. Haa, minäpä olen onnistunut tekemään punaista keittoa. :D Mutta se oli viime vuonna, mistä on paljon päivittämättä, joten sitä siis ei blogista löydy. Vielä.

    VastaaPoista
  10. Kivaa, jäänpä seurailemaan blogiasi Heli, josko ko keitto ilmaantuisi sinne joskus. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...