sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Wonton-keitto

Maukas kiinalainen wonton-keitto lämmittää kivasti talvipäivänä ja istuu teemaltaan hyvin toki myös parhaillaan vietettävään kiinalaiseen uuden vuoden juhlaan. Kiinassa tosin kyseistä keittoa syödään ilmeisesti ennemminkin välipalana tai dim sumina kuin osana suurempaa ateriaa. Perinteiset nyytit kätkevät sisäänsä yleisimmin jauhetusta porsaanlihasta sekä katkaravuista valmistettua täytettä, mutta täytemassasta löytyy toki useita variaatioita ja sen valmistamisessa voi käyttää hyvin omaa mielikuvitusta. Valmiita pakastettuja wonton-taikinapohjia alkaa löytyä ainakin täältä Oulusta jo useammastakin etnisestä ruokakaupasta, joskaan perusruokamarketeissa en ole niihin muistaakseni vielä törmännyt. Periaatteessa pohjalevyt voi valmistaa myös itse; wonton-pohjien valmistaminen muistuttaa hyvin pitkälti hyvin ohuiden tuorepastalevyjen valmistusta.


Ainekset (4-6:lle)

Wonton-nyytit
  • 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl kiinalaista riisiviiniä tai kuivaa sherryä
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 tl tummaa sokeria
  • noin 6 cm:n pätkä purjosipulia
  • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 80 g katkarapuja
  • 200 g porsaan jauhelihaa
  • 40 kpl (1 pkt) valmiita wonton-taikinapohjia

Liemi
  • 1 l kanalientä
  • 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • ripaus jauhettua mustapippuria
  • ripaus jauhettua valkopippuria
  • (suolaa)
  • 1 kevätsipulin varsi

Nosta pakastetut wonton-taikinapohjat hyvissä ajoin (= edellisenä iltana) jääkaappiin sulamaan.

Valmista wonton-nyyttien täyte. Sekoita soijakastike, riisiviini, etikka sekä sokeri kulhossa. Hienonna  purjosipuli, raasta inkivääri, murskaa valkosipuli ja lisää ainekset kulhoon. Valuta katkaravut huolellisesti ja leikkaa niitä hieman pienemmiksi. Lisää katkaravut sekä jauheliha kulhoon ja sekoita. Anna seoksen marinoitua noin 30 minuuttia.

Lusikoi pieni nokare (noin 1 tl) täytettä wonton-taikinaneliöiden pinnalle. Muotoile nyytit haluamallasi tavalla kostuttamalla taikinlevyn reunat kevyesti vedellä ja painamalla ne sormin tiiviisti kiinni toisiinsa.

Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi ja lisää sen joukkoon soijakastike, riisiviinietikka, pippurit sekä tarvittaessa hieman suolaa. Lisää wonton-nyytit kattilaan ja anna niiden hautua 5-6 minuuttia, kunnes wontonit ovat kypsiä.

Lusikoi wonton-nyytit sekä liemi annoskulhoihin. Koristele annokset halutessasi tuoreella viipaloidulla kevätsipulilla.


Reseptin alkuperä: Gummeruksen "Itämainen keittiö"-kirjan (Hsiung Deh-Ta - Fernandez Rafi - Wheeler Steven) ohje jonkin verran muokattuna.

8 kommenttia:

  1. Minäkään en ole tuota taikinaa tehnyt koskaan itse, nuo valmiit levyt ovat liian käteviä :) Ihanan näköinen soppa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi. :) Minä joskus vuosia sitten vielä vaivauduin kaulimaan itse levyjä, mutta nämä valmiit ovat kyllä tosiaan huomattavasti kätevämpiä.

      Poista
  2. On niiiiiiin kauan ollut to do -listalla wonton-keitto! Taikinalevyjäkin on pakasteessa, mutta ei vaan saa tehtyä. Tämä hyvän näköinen esimerkki ehkä sysää minut astetta lähemmäs toimintaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On minullakin viime wonton-keitosta tovi vierähtänyt, monesti se on ollut mielessä mutta käytännön toimita on jostain syystä lykkääntynyt. Wonton-askartelu on kyllä mukavaa puuhaa vaikka viikonlopuksi. :)

      Poista
  3. Että sitten rakastan noita aasialaisia keittoja.Nyt alkoi tehdä mieli wonton-keittoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aasialaiset keitot ovat kyllä herkullisia ja lämmittäviä, itsellä on tullut keiteltyä niitä suht usein tässä viime aikoina. :)

      Poista
  4. Herkullisennäköinen keitto ja hauska tuo vaihekuva! En ole (näitäkään) koskaan tehnyt itse, mutta tästä näki motivaatioksi edes, miten erimalliset nyytit syntyisivät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula. Olikohan tämä itse asiassa ensimmäinen tällainen "vaihekuva" tässä blogissa, en ainakaan muista sellaista aiemmin ottaneeni.. :D Noita taittelumalleja taitaa olla lukuisia, tässä nyt oli vaan pari esimerkkiä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...