tiistai 16. helmikuuta 2016

Kiinalainen munariisi

Paistettu munariisi on hyvin yleinen ruokalaji aasialaisessa ruokakulttuurissa, ja siitä saa mainion lisukkeen myös kiinalaisen keittiön ruoka-annoksille. Tämän riisiruoan valmistamiseen kannattaa ehdottomasti käyttää edellisenä päivänä keitettyä ja jääkaapissa säilytettyä riisiä; tuoreeltaan keitetty riisi on vielä liian kosteaa kyseiseen paistettavaan ruokalajiin. Muuten kyseistä ruokaa voikin sitten varioida aivan oman mielen mukaan niin maustamisen kuin muidenkin ainesten osalta. Itse halusin riisistäni väritykseltään vaalean ja selkeän muita ruoka-annoksia komppaavan lisukeruoan, joten lisäsin riisin joukkoon vain hieman kasviksia ja jätin esimerkiksi soijakastikkeen kanssa läträilyn tällä erää vähemmälle. Alla oleva ohje onkin vain yksinkertainen perusrunko; riisin joukkoon voisi hyvin upottaa myös vaikkapa valkosipulia, inkivääriä, chiliä, erilaisia kasviksia, sieniä, pieniä kana- tai lihapaloja, kalaa, katkarapuja ja muita mereneläviä, jne. Suuremmalla ja monipuolisella täytemäärällä riisiannos muuttuukin lisukkeesta täyttäväksi ja maukkaaksi pääruoaksi.


Ainekset (noin 4:lle)
  • 250 g (raakapaino) pitkäjyväistä riisiä (esimerkiksi basmati- tai jasmiiniriisiä)
  • 1 porkkana
  • 10 cm:n pätkä purjosipulia
  • 2-3 kananmunaa
  • suolaa
  • 1 kevätsipulinvarsi
  • noin 4 rkl ruokaöljyä 
  • (hieman mahdollisimman vaaleaa kalakastiketta ja/tai seesamiöljyä)

Keitä riisi edellisenä päivänä kypsäksi kevyesti suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaisesti ja valuta kuivaksi. Säilytä riisi jääkaapissa munariisin valmistukseen saakka.

Kuori porkkana ja leikkaa se pieniksi kuutioksi. Hienonna myös purjosipuli ja viipaloi kevätsipuli. Vispaa kananmunien rakenne kevyesti rikki ja mausta ripauksella suolaa. 

Kuumenna öljy wokkipannulla. Lisää pannulle kananmuna, porkkana sekä purjosipuli ja paista kananmuna munakokkeliksi. Lisää riisi kuumalle pannulle ja paista sekoittaen riisinjyvät samalla huolellisesti erilleen. Kääntele kevätsipulisilppu riisin joukkoon ja mausta riisi halutessasi esimerkiksi kalakastikkeella ja/tai seesamiöljyllä.


Reseptin alkuperä: Gummeruksen "Itämainen keittiö"-kirjan (Hsiung Deh-Ta - Fernandez Rafi - Wheeler Steven) ohje jonkin verran muokattuna.

3 kommenttia:

  1. Saanko tunnustaa - en ole ikinä maistanut, saatika itse tehnyt munariisiä!! Tätini joskus reilu vuosi sitten kysyi minulta, että tiedänkö hyvää munariisi ohjetta. Nolona jouduin tunnustamaan tämän saman ja lupasin sillon jo että joku päivä vielä kokeilen. No, se päivä ei vielä ole tullut, mutta josko se nyt.... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa tunnustaa ja kannattaa kokeilla joskus, kun ehtii. :) Tämä on oivaa hävikkiruokaa, jos joskus vaikka tulee keitettyä liikaa riisiä.

      Poista
  2. Onko wokkipannu välttämätön onnistumiseen?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...