tiistai 23. helmikuuta 2016

Kiinalainen hot & sour -keitto

Reilu vuosi sitten osallistuimme oululaisella ruokabloggaajaporukalla Makukellarin järjestämälle mukavan rennolle ja samalla opettavaiselle kiinalaisen ruoan kokkauskurssille. Kurssilta jäi käteen hauskojen muistojen lisäksi muutama oikein maukas resepti, joita ainakin itselläni tulee hyödynnettyä ahkerasti vielä näin vuodenkin kuluttua. Eräs esimerkki oman kotikeittiöni vakiorepertuaariin jääneistä ohjeista on tämä lämmittävä kiinalainen hapan & tulinen keitto, joka sopii mielestäni erityisen hyvin näin talvikuukausille esimerkiksi flunssanparantelukeitoksi. Keiton maku on herkullisen umaminen, ja sen tulinen polte on peräisin valkopippurista. Alla oleva ohje on "noin 4:lle", mutta tunnustan kyllä syöneeni kyseisen reseptin mukaisen keittoannoksen eräänäkin iltana aivan itsekseni yhden illan aikana.


Ainekset (noin 4:lle)
  • 20 g kuivattuja sieniä (esimerkiksi herkkutatteja tai kiinalaisia mustasieniä)
  • 100 g tuoreita siitakesieniä
  • 1,5 porkkanaa
  • 140 g bambunversoja (säilyke)
  • 140 g kiinteää tofua
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1,2-1,4 l vettä & sienilientä
  • 1 tl suolaa
  • 4 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1-2 tl (maun mukaan) jauhettua valkopippuria
  • 1,5 rkl perunajauhoa (+ 3 rkl kylmää vettä)
  • 1 kananmuna
  • 1-2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 kevätsipulinvarsi

Liota kuivatut sienet. Säästä liemi ja viipaloi niin liotetut kuin tuoreetkin sienet. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi ja viipaloi myös bambunversoja halutessasi hieman pienemmiksi. Raasta tofu raasteeksi.

Kuumenna rypsi- ja seesamiöljy kattilassa. Lisää porkkana kattilaan ja kuullota hetki. Lisää kattilaan sienet sekä bambunversot ja jatka kuullottamista hetken aikaa. Lisää kattilaan sienien liotusliemi sekä vesi ja kuumenna. Mausta keitto suolalla, soijakastikkeella sekä valkopippurilla. 

Sekoita perunajauhot pieneen vesimäärään pienessä kulhossa ja lisää suuruste keiton joukkoon. Kääntele tofuraaste keiton sekaan. Vispaa kananmunan rakenne rikki ja lisää se keiton joukkoon samalla sekoittaen. Mausta keitto vielä riisiviinietikalla ja ripottele sen pinnalle hieman viipaloitua kevätsipulia.


Reseptin alkuperä: Makukellarin kokkausillasta saatu ohje hienoisin muutoksin.

12 kommenttia:

  1. Ihana keitto! Olen suuri aasialaisen ruuan ystävä ja niin näyt sinäkin olevan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, aasialaisen keittiön antimet maistuvat paremmin kuin hyvin. :) Suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan tätä keittoa.

      Poista
  2. Kiva on lukea teemakuukauden postauksia. Mitä luulet onko kuivatut suppikset liian voimakkaan makuisia tähän keittoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. :) Hurahdin vähän enemmän näihin kiinalaisiin ruokalajeihin, ja vielä olisi muutama niihin liittyvä postaus tulossa. Uskoisin kuivattujen suppisten sopivan oikein hyvin tähän keittoon.

      Poista
  3. Onpa kiva resepti, taidanpa hemmotella isää ensi viikolla tällä :)

    VastaaPoista
  4. Kiinalaisiin ruokiin on kiva hurahtaa :) Minäkin olen ihan vasta muistellut sitä mukavaa kiinaruokailtaa ja ajatellut tehdä tätä keittoa. Oli ältsin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mukava ilta, pitäisi tehdä vastaavanlaisia vierailuita useamminkin. Tuo Makukellarin keitto-ohje on kyllä tosi hyvä.

      Poista
  5. Mahtava idea tämä Kiina-teemakausi, näitä ohjeita kelpaa vesi kielellä lueskella! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula. :) Saattaa jatkua maaliskuunkin puolelle tämä teema, mutta sepä ei varmaan haitanne.

      Poista
    2. Ei todellakaan - söin juuri kolme lautasellista tätä ihanaa hot & sour -keittoa! :D

      Poista
    3. :D Joo, kolme lautasellista tätä keittoa uppoaa minuunkin helposti. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...