Osterikastikkeella maustettu naudanlihawokki on oiva esimerkki siitä, millaista ruokaa meillä kokkaillaan usein arkisin. Nopeatekoiset peruswokit ovat kyllä arki-iltojen pelastus, ja niitä tulee valmistettua usein kerralla vähän isompia määriä seuraavaa päivää ajatellen. Alla oleva ohje on hyvin viitteellinen; esimerkiksi wokkiin käytettäviä kasviksia voi hyvin vaihdella jääkaapin sisällön sekä omien makumieltymysten mukaan.
Ainekset (4:lle)
- 500 g naudanpaistia (itse käytän yleensä sisäpaistia), filee käy myös
- 2 tl tummaa sokeria
- 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 1 rkl kiinalaista riisiviiniä tai kuivaa sherryä
- 0,5-1 tl chilipaputahnaa tai muuta chilitahnaa
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 100 g sokeriherneitä
- 100 g pikkumaisseja
- 150 g tuoreita herkkusieniä
- noin 5 cm:n pätkä purjosipulia
- noin 2 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
- 2-3 rkl ruokaöljyä
- suolaa
- ripaus jauhettua setsuaninpippuria (tai mustapippuria)
- 3-4 rkl osterikastiketta
Leikkaa paisti ohuiksi suupalan kokoisiksi viipaleiksi. Sekoita kulhossa sokeri, soijakastike, riisiviini, chilitahna sekä maissitärkkelys ja kääntele liha seoksen joukkoon. Anna lihan marinoitua 20-30 minuuttia.
Poista herneenpalkojen päät. Leikkaa pikkumaissit hieman pienemmiksi pätkiksi ja pilko herkkusienet kahteen tai neljään osaan. Viipaloi purjosipuli sekä tuore inkivääri.
Kuumenna pari ruokalusikallista öljyä wokkipannussa ja paista lihasuikaleet kuumalla pannulla nopeasti lähes kypsiksi. Nosta lihapalat pannulta hetkeksi sivuun odottamaan. Kaada pannulle tarvittaessa hieman öljyä ja lisää pannulle sipuli, inkivääri, herneet, maissit, sienet sekä ripaus suolaa. Paista kasviksia noin pari minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Lisää lihat sekä osterikastike pannulle ja mausta wokki vielä ripauksella pippuria. Sekoita hyvin ja tarjoa heti.
Reseptin alkuperä: Gummeruksen "Itämainen keittiö"-kirjan (Hsiung Deh-Ta - Fernandez Rafi - Wheeler Steven) ohje jonkin verran muokattuna.
Meillä tykätään kovin tuosta osterikastikkeesta. Ollaan syöty sitä possun ja kanan sekä kasvisten kanssa. Seuraavaksi pitää meidänkin testata tuota nautaa. Ja sopisiko vaikka tähän se munariisi :)
VastaaPoistaTunnustan myös tunkevani osterikastiketta usein näihin wokkeihin. :) Heh, munariisi toimii hyvin, näyttää olevan munariisilautanen näidenkin kuvien taustalla. :D
Poista