sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Suklaa-kahvipaahtovanukas

Klassinen paahtovanukas on yksi ehdottomia suosikkijälkiruokiani. Valmistan joulun aikaan yleensä vanukkaasta piparkakkumaustettua versiota, mutta tänä vuonna päätin rikkoa hieman perinteitä ja kokeilla tummalla suklaalla sekä kahvilla maustettua crème brûléeta. Vaikka kyseinen versio ei noussutkaan omalla paahtovanukkaiden rankinglistallani ehkä aivan kärkisijalle, oli tämäkin silti herkullista. Mieto kahvin vivahde sopi hyvin suklaan ja kerman yhdistelmään. Ja voiko mikään suklainen nyt ylipäätään epäonnistua?


Ainekset (6:lle)
  • 2,5 dl kuohukermaa
  • 2,5 dl kevyt- tai täysmaitoa
  • 50 g muscovadosokeria (tai muuta tummaa sokeria)
  • 2 rkl kahvipapuja
  • 1 vaniljatanko
  • 100 g tummaa (70%) suklaata
  • 5 kananmunan keltuaista
Pinnalle
  • sokeria

Mittaa kerma, maito, muscovadosokeri sekä kokonaiset kahvipavut kattilaan. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet kattilaan ja lisää myös itse tanko kermaseoksen joukkoon. Kiehauta seos sekoittaen ja nosta liedeltä. Anna kermaseoksen jäähtyä noin 30 minuuttia.

Siivilöi kermaseos ja kuumenna se uudestaan. Rouhi suklaa ja sulata se seoksen joukkoon. Anna kerma-suklaaseoksen jäähtyä noin 5-10 minuuttia.

Vispaa keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada kerma-suklaaseos vähitellen keltuaisten joukkoon samalla sekoittaen. Nosta 6 pientä annosvuokaa isoon uunivuokaan ja jaa vanukasseos annosvuokiin. Kaada annosvuokien ympärille kiehuvaa vettä vuokien puoliväliin saakka.

Kypsennä vanukkaita 150-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45-60 minuuttia vanukasvuokien korkeudesta riippuen, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. Jäähdytä ja laita vanukkaat jääkaappiin tarjoiluun asti. Voit tehdä vanukkaat päivää ennen tarjoilua.

Ennen tarjoilua, ripottele vanukkaiden pinnalle hieman sokeria ja paahda pinta rapeaksi kaasupolttimella.


Reseptin alkuperä: Saksalaisen "Essen & trinken" (11/2014) -ruokalehden ohje hyvin lievin muokkauksin.

4 kommenttia:

  1. Ihan suu maiskuu päivän kevennysten jälkeen. Nyt kelpasi kaksi annosta heti kättelyyn, niin herkullisen kuuloista :) Oikein hyvää uutta vuotta sinunkin keittiöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ehkä vähän julmaa postailla näitä joulun kermasokerijälkkäripostauksia, kun suuri osa porukasta yrittää parhaillaan kevennellä. ;) No pitää sitä kuitenkin herkutella aina välillä. Kiitos Peggy ja sitä samaa, oikein onnellista uutta vuotta.

      Poista
  2. Oi nam! Mitäs jos ei ole kahvipapuja? Pikakahvijauheella saa tietty kahvinmakua, mutta eipä taida aidolle kilpailla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys, mietin itse ihan samaa. Varmaan peruskahvinpuruilla homma onnistuu myös, kunhan purut vaan saa siivilöityä kermaseoksesta. Määristä en kyllä osaa sanoa, pitäisi testata.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...