tiistai 5. tammikuuta 2016

Kylmäsavulohihyydyke

Kylmäsavulohella sekä katkaravuilla maustettu kermainen hyydyke on maukas tarjottava, joka sopii juhlavampiinkin tarjoilupöytiin. Valmistin tätä lohihyydykettä jokunen vuosi sitten useampaankin otteeseen erilaisiin illanviettoihin ja pippaloihin, ja tänä jouluna päätin jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen kaivella kyseisen ohjeen reseptivihkoni sivuilta ihan käyttöön asti. Makoisa hyydyke on smetanan sekä tuorejuuston ansiosta suhteellisen tuhtia tavaraa, ja pienikin siivu sitä riittää hyvin tyydyttämään pientä suolaisennälkää. Itse popsin lohihyydykeviipaleita mielelläni myös karjalanpiirakoiden päällisenä, on kyllä herkkua.


Ainekset

Vuokaan
  • 400-500 g kylmäsavulohisiivuja

Hyydykkeeseen
  • 4 liivatelehteä
  • 300 g kylmäsavulohta
  • 180 g katkarapuja
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 120 g smetanaa
  • 0,5 sitruuna
  • 0,5 ruukkua tilliä (tai ruohosipulia)
  • pieni ripaus jauhettua valkopippuria
  • 2 dl kuohukermaa

Koristeeksi esimerkiksi
  • kirjolohen mätiä
  • tilliä
  • limelohkoja

Vuoraa noin 1,5 litran vetoinen kakku- tai leipävuoka kauttaaltaan ensin talouskelmulla ja sitten kylmäsavulohiviipaleilla siten, että kelmun sekä lohisiivujen päät jäävät roikkumaan jonkin verran vuoan reunojen yli.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Leikkaa tällä välin kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi. Purista katkaravuista niistä mahdollisesti irtoava neste ja silppua myös rapuja hieman. Vatkaa tuorejuusto sekä smetana kuohkeaksi ja lisää lohi sekä katkaravut seoksen joukkoon.

Purista sitruunamehu kattilaan, kuumenna se ja liuota valutetut liivatelehdet mehuun. Anna liivateseoksen jäähtyä hetken aikaa ja kääntele se sitten juusto-lohiseoksen joukkoon. Mausta massa hienoksi silputulla tillillä sekä ripauksella valkopippuria. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se tasaisesti hyydykemassan joukkoon.

Kaada täyte vuokaan ja käännä vuoan reunoilla roikkuvat lohisiivujen päät sekä kelmu täytteen päälle. Anna hyydykkeen jähmettyä jääkaapissa yön yli.

Avaa talouskelmu, kumoa lohihyydyke tarjoiluvadille ja poista kelmu.

Hyydykettä ympäröivän lohikuorrutuksen siistiin leikkaamiseen tarvitaan terävää veistä, ja lohihyydyke voikin olla järkevintä leikata valmiiksi annossiivuiksi ennen tarjoilua. Hyydykkeen voi toki nostaa tarjolle myös kokonaisena; tällöin sen voi halutessaan koristella esimerkiksi kirjolohen mädillä, tillillä sekä limelohkoilla.


Reseptin alkuperä: Reseptin perusrunkona käytetty ohje löytyy ainakin täältä.

10 kommenttia:

  1. No nam, näyttääpä herkulta!! Täytyykin laittaa ohje ylös, jotta muistaa joskus testata!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kermaa, juustoa, smetanaa jne. lohen kaveriksi, kyllähän siitä aika herkkua syntyy. :D

      Poista
  2. Kauniisti laitettu vuokaan. Tulee tosi kivan näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo vuoassa hyydyttäminen ja lohipinnoitus tekee hyydykkeestä tosiaankin aika näyttävän ja "kakkumaisen" näköisen. Ainoa vaan, että lohivuorauksen siististi leikkaaminen vaatii tosiaan sen kunnon veitsen.

      Poista
  3. Sitten kun se terveellisempi ja kevyempi elämä loppuu, niin tämä menee testiin!

    VastaaPoista
  4. Todella kauniin näköistä ja herkullisen kuuloista. Tuo lohisiivuilla vuoraus tekee tästä erityisen kauniin, mutta kuten mainitsitkin, vaatii sitten terävän veitsen, jotta siivuista saa kauniita. Tällaiset herkut on siitäkin hyviä, että ne pitääkin tehdä valmiiksi etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä juuri. :) Valmiiksi siivutetuista viipaleistakin tulee kyllä onneksia näyttäviä, jos ne esimerkiksi asettelee nätisti limittäin tarjoiluastialle.

      Poista
  5. Miten voi olla noin kaunis ruoka ja kuvat! Ja mitkä värit. Ihan huuli pyöreenä kuvia töllötin ;D Tekisi mieleni kyllä kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis. :) Oranssi ja limenvihreä on minustakin kyllä tosi nätti väripari. Tästä hyydykkeestä tulee tosiaan vähän kuin suolainen "kakku" ilman kakkupohjaa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...