sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Nuudelikeitto possupalleroilla

Lämmittävät keitot ja padat ovat varmasti porisseet kotitalouksissa kautta maan viime viikon paukkupakkasten vallitessa. Meillä lämmiteltiin aasialaisen mausteisissa tunnelmissa tällä kevyen ruokaisalla vietnamilaista pho-keittoa mukailevalla nuudelikeitolla, jonka joukkoon sujahti muun muassa porsaan jauhelihasta pyöriteltyjä pieniä lihapullia.


Ainekset (4-6:lle)

Liemi
  • 2 l kanalientä
  • 1 kanelitanko
  • 1 tähtianis
  • 2 tl sokeria
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 4 kevätsipulin vartta
  • 1 punainen chilipalko
  • noin 5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
  • suolaa

Lihapullat
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl vehnäjauhoja (tai tarpeen vaatiessa jotain muita jauhoja)
  • 600 g porsaan jauhelihaa
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1-2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
  • 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 0,5 dl nước mắm pha -kastiketta
  • 0,25 tl suolaa
  • Paistamiseen: noin 3-4 rkl ruokaöljyä

Keittoon lisäksi
  • 200-300 g riisinuudeleita
  • 2 salottisipulia
  • 1 punainen chilipalko
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 150 g ryöpättyjä mungpavun ituja 
  • 2 limeä
  • reilusti tuoreita yrttejä: korianteria, thaibasilikaa, minttua

Valmista liemi. Mittaa kattilaan kanaliemi ja lisää sen joukkoon kanelitanko, tähtianis, sokeri sekä kalakastike. Viipaloi kevätsipulit, chilipalko sekä tuore inkivääri ja lisää ne liemen joukkoon. Mausta liemi kevyesti suolalla. Kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Siivilöi liemi ja tarkista maku; lisää mausteita tarvittaessa.

Valmista liemen hautuessa possupullat. Riko kananmuna kulhoon, vatkaa se kevyesti ja sekoita munan joukkoon vehnäjauhot sekä jauheliha. Hienonna kevätsipuli sekä korianteri, kuori ja raasta inkivääri ja lisää ainekset lihapullamassan joukkoon. Mausta massa nước mắm pha -kastikkeella sekä suolalla ja sekoita. Paista massasta paistinpannulla pieni koepala ja  tarkista maku; lisää mausteita tarvittaessa. Pyörittele jauhelihamassasta kostutetuin käsin noin 20 lihapullaa. Paista palleroihin hieman ruskea pinta kuumalla paistinpannulla öljyssä, noin 3 minuuttia molemmin puolin.

Lisää possupullat siivilöidyn kiehuvan liemen joukkoon ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes possupallerot ovat kypsyneet kokonaan. Keitä tällä välin myös riisinuudelit, 2-3 minuutin ajan pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudelit, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta uudestaan.

Kuori ja leikkaa salottisipulit ohuiksi viipaleiksi. Poista chilipalosta siemenet ja viipaloi se ja kevätsipulin varret. Jaa nuudelit, idut sekä sipulit tarjoilukulhoihin ja nostele niiden päälle possupalleroita. Kaada kulhoihin kuumaa lientä ja ripottele päälle chiliä sekä kevätsipulia. Viimeistele annokset limelohkoilla sekä tuoreella korianterilla / thaibasilikalla / mintulla. Tarjoile keittoannosten kaverina soijakastiketta, nước mắm pha -kastiketta ja/tai chilikastiketta, jolla jokainen ruokailija voi maustaa liemen mieluisekseen.


Reseptin alkuperä: Jez Felwickin "Suuri lihapullakirja".

6 kommenttia:

  1. Tällaiset keitot on kyllä niiin hyviä ja lämmittäviä. Ja possupullat sopii niihin tosi hyvin, mielestäni paremmin kuin kokolihasiivut tai muut vastaavat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, aasialaiset mausteet lämmittää ja piristää kyllä hyvin pakkaspäivänä. :)

      Poista
  2. Aasialaiset keitot ovat kyllä parhaita:)Ihanat kuvat taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael. :) Aasialaiset keitot on tosiaan hyviä, kevyitä ja silti täyttäviä.

      Poista
  3. Ihanaa! Tästä otankin inspiraatiota broileripullakeittoon, jota ajattelin tänään tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Broileripullakeitto kuulostaa hyvältä. :) Minäkin ajattelin kokkailla tänään taas jotain aasialaista ruokaa, lämmittävää ja mausteista...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...