sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Parsavanukkaat punaravunpyrstöillä

Parsaruokien sesonki jatkuu kotikeittiössäni. Tällä kertaa valmistin parsanipusta pieniä "vanukkaita", jotka tarjosin punaravunpyrstölisukkeen kera. Mielestäni annoksista tuli sieviä ja juhlavia, näitä voisi hyvin valmistaa alkupalaksi vaikka alkukesän illanistujaisiin.

Parsakauden lisäksi kevään varma merkki on kevätbrunssille tallustava oululainen ruokabloggaaja. Eilen rullaruokateemalla vietetyn riemukkaan brunssin fiiliksiä voi käydä vilkuilemassa esimerkiksi "Kokkeillaan"-, "Kokit ja potit"- tai "Makuja kotoa" -blogeista.


Ainekset (6:lle alkuruokana)

Parsavanukkaat
  • 300 g vihreää parsaa
  • noin 3 dl kasvislientä
  • 2 dl kevyt- tai täysmaitoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 3 kananmunaa + 1 kananmunan keltuainen
  • noin 0,5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (kypsentämiseen: kiehuvaa vettä) 

Pinnalle
  • 3 vihreää parsatankoa 
  • 1-2 tl sitruunamehua
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1-2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 0,5 rkl oliiviöljyä
  • 170 g esikeitettyjä punaravunpyrstöjä (valutettuna)

Laita uuni lämpenemään 150-asteiseksi. Huuhtele vanukasmassaan käytettävät parsat, leikkaa niistä pois puiset varsien alaosat ja pätki parsat muutaman sentin pituisiksi palasiksi. Kuumenna kasvisliemi pienessä kattilassa ja keitä parsatankoja 3-5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet hieman. Valuta parsat (säästä liemi) ja huudo ne kylmällä vedellä. Soseuta parsat esimerkiksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi paksuksi pyreemäiseksi massaksi (lisää tarvittaessa tilkka keitinlientä massan joukkoon).

Laita maito sekä kerma kattilaan ja kuumenna seos keskilämmöllä 82-asteiseksi. Vispaa kananmunat sekä keltuainen sekaisin. Lisää kuuma maitoseos hitaasti pitkänä nauhana munien joukkoon samalla koko ajan vispaten. Lisää vanukasmassan joukkoon tämän jälkeen parsapyree ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.

Jaa vanukasmassa kuuteen matalaan annosvuokaan, nosta vuoat suurempaan uuninkestävään astiaan ja tee vanukkaille vesihaude kaatamalla kiehuvaa vettä astiaan noin uunivuokien reunojen puoleenväliin asti. Kypsennä vanukkaita 150-asteisessa uunissa uunin alatasolla noin 45-60 minuuttia, kunnes ne ovat hyytyneet.

Valmista lisukkeet vanukkaiden kypsennysajan loppuvaiheessa. Poista lopuista parsatangoista puiset varsien alaosat ja siivuta parsatangot esimerkiksi juustohöylällä pitkittäin ohuiksi siivuiksi. Ryöppää parsasuikaleita kiehuvassa vedessä noin 10-20 sekuntia, jotta ne notkistuvat hieman. Valuta parsat, huuhtele ne kylmällä vedellä ja mausta sitruunamehulla.

Kuori sekä murskaa valkosipulinkynnet ja hienonna persilja. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja pyöräytä valkosipulimurskaa hetki paistinpannulla. Lisää pannulle punaravunpyrstöt ja kuumenna noin puolisen minuuttia. Nosta paistinpannu pois levyltä ja mausta ravut vielä persiljasilpulla.

Nosta kypsät vanukkaat uunista ja jaa parsasuikaleet sekä ravunpyrstöt annosvuokien pinnalle. Tarjoile heti.


Reseptin alkuperä: Parsavanukkaiden ohje on "Leiths How to Cook" -kirjasta, lisukkeiden osalta säveltelin hieman omien mieltymysten mukaan. Annoksesta saisi kasvisruokaversion jättämällä ravut pois ja/tai korvaamalla ne esimerkiksi kermassa haudutetuilla metsäsienillä tai vaikka pienillä vuohenjuustonokareilla.

12 kommenttia:

  1. Miten ihana ja kaunis vanukas:)

    VastaaPoista
  2. Eipä olisi tullut mieleen tehdä parsasta vanukasta. Ihanan mielikuvituksellista ja varmasti herkullista!

    VastaaPoista
  3. @Jael: Kiitos. :)

    @RokkiPöllö: En minäkään itse olisi tuota hoksinut, onneksi tuli resepti vastaan kirjassa. Oli kyllä hyvää, rakenteesta tuli mukavan pehmeä ja tasainen ja parsan maku oli myös mukavasti mukana.

    VastaaPoista
  4. Kaikkeen se parsa taipuukin! Ikinä tämmöisestä kuullutkaan...Hirveän houkuttelevalta näyttää.

    VastaaPoista
  5. Ei ollut tosiaan oma keksintö, vaan kirjan sivuilta bongattu. :) Hyvää oli, ja noista annoksista sai pienellä koristelulla mielestäni aika näytäviä alkuruokia. "Suolaisia vanukkaita" voisi joskus kokeilla valmistaa muistakin kasviksista...

    VastaaPoista
  6. Sieviä todellakin! Hienon idean olet bongannut - ja tyylikkäästi toteuttanut!

    VastaaPoista
  7. Kiitos Paula. :) Teen näitä kyllä varmasti vielä uudemmankin kerran. Oli myös kiva saada uutta käyttöä noille matalille bruleevuoille.

    VastaaPoista
  8. Oi miten kauniit annokset ja kuvat, taas kerran. Mahtava idea, parsavanukkaat!

    VastaaPoista
  9. Uuu, hienon näköisiä ja herkullisen kuulloisia! :)

    VastaaPoista
  10. @Sari: Kiitos. :) Tykkäsin näistä itsekin.

    @ssiiri: Kiitos. :) Hyviä oli.

    VastaaPoista
  11. Upean näköisiä annoksia, taidan muuttaa teille kärpäseksi kattoon :D Ruokia niin minun makuuni.

    VastaaPoista
  12. Kiitos Peggy. :) Voisin mielelläni vaihtaa yhden tämmöisen parsavanukkaan annokseen lammascurryasi. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...